Presa libera si postacii de partid (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 18:38
2854 citiri
Presa libera si postacii de partid (Opinii)

Exista cateva lucruri incurajatoare in presa din Romania. Se dezvolta. Se diversifica si se specializeaza. Si isi pastreaza, inca, libertatea.

Daca ar fi sa o comparam cu clasa politica, presa este inca deasupra. Atat din punctul de vedere al increderii in randul populatiei, ultimul sondaj indicand aproximativ 66% dintre romani, cat si din perspectiva calitatii seriviciilor.

Spre deosebire de lipsa de viziune a intregii clasei politice, de incompetenta majoritatii politicienilor, de coruptia celor mai multi si conexiunile altora cu diverse servicii secrete, in presa din Romania mai exista oaze de libertate, redactii intregi care nu se afla inca sub presiunea niciunui interes ascuns si oameni care cred sincer in libertatea meseriei pe care o practica.

Ca politicienii, mai ales cei de la putere, sunt mereu tentati sa ii puna calus sau sa cumpere acea parte a presei care mai indrazneste sa-i critice, nu trebuie sa mire mai mult decat faptul ca exista si grupuri de interese care vor sa obtina prin intermediul trustului pe care il conduc si il finanteaza anumite privilegii si favoruri din partea statului. Mai exact, sa forteze anumiti politicieni sa le faca anumite servicii.

Valoarea presei este reflectata in increderea de care se bucura in randul cetatenilor. Iar procentul de la noi ar trebui mai degraba sa ne mire, dupa campania de diabolizare a presei din partea presedintelui si a partidului de guvernare. Probabil exista campanii de presa, posibil la comanda, in cateva televiziuni sau ziare, impotriva unor politicieni sau unui partid sau altul.

Insa cele doua televiziuni de nisa, Antena 3 si Realitatea Tv, singurele posturi de stiri cu audiente substantiale, si relativ egale, formeaza spiritul civic al romanilor. Este un lucru grav si trist sa te informezi doar de la televizor, insa asta este tendinta generala a omenirii peste tot in lume. Ori aceste doua televiziuni, alaturi de online, si alte cateva medii ofera romanilor informatii despre viata politica, economica si sociala din jurul nostru.

Datorita lor, romanii stiu ce fac cei care ii conduc, cu ce se ocupa, ce au facut in trecut, cat castiga sau cum reactioneaza in fata intereselor celor care le-au dat votul. Pana in urma cu cativa ani, cel putin pana la aparitia televiziunilor de stiri, presa romaneasca se scalda intr-o informare sumara si aproximativa. Ziarele erau singurul mediu in care informatia era analizata si oferita in detaliu. Nu existau dezbateri politice ori economice specializate.

Astazi, cu toate bubele lor, cu generalizari tampite si moderatori isterici, cu prezentatori nepregatiti si invitati unidirectionati, cu greseli si confuzii mai mult sau mai putin intentionate, televiziunile si presa din Romania modernizeaza si emancipeaza mai mult decat politicul si institutiile statului.

Interesul tot mai crescut pe care il au in randul romanilor cele doua televiziuni e un fept. Realitatea TV ocupa locul trei intre cele mai vizionate posturi, dupa doua canale generaliste, iar Antena 3 locul cinci. Oricat de implicate ar fi politic, cele doua posturi abia reusesc sa contra-balanseze servilismul impus si generalizat din TVR, unde partidul de guvernamant a descalecat cu tot cu ideologie in sediul din Pangrati.

Asadar, o lupta aproape echilibrata, inca democratica, partial onesta. Dupa toate tentativele de a inchide gura presei, lovind-o prin masuri financiare - vezi cresterea contributiilor sociale pentru drepturile de autor - Guvernul s-a linistit. Cel putin deocamdata. Cazul Ungariei ar trebui sa ne faca bucurosi ca inca nu le-a luat Dumnezeu mintile. Din zbaterea politicului impotriva presei au ramas in viata doar postacii oficiali ai partidelor.

Ascunsi in camere obscure, in sediile aproape fiecarui partid important, scribi neobositi si combatanti fara onoare, manuitori ai subiectului mereu in dezacord cu predicatul, postacii de partid au distrus dezbaterea onesta in jurul unor teme majore din societatea romaneasca. Activitatea lor dizgratioasa si inculta submineaza orice dialog onest pe marginea unei probleme reale a Romaniei. In urma lor ramane doar confuzie, o mizerie greu de digerat si un miros pestilential.

Prin scrisul lor tremurand ei anihileaza ideile, decridibilizeaza subiectul, viruseaza locul unde posteaza si pana la urma se anihileaza pe ei insisi. Pana atunci, postacii partidelor sunt singurele elemente care bruiaza prin haosul lor agresiv libertatea presei. Insa si acesta este doar un alt exercitiu al libertatii ei.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....