Presa rusa, alarmata de ideea ca Basescu ar putea candida in R.Moldova

Miercuri, 07 August 2013, ora 10:08
5097 citiri
Presa rusa, alarmata de ideea ca Basescu ar putea candida in R.Moldova

Declaratiile facute de Traian Basescu in legatura cu intentia de a obtine cetatenia moldoveana dupa terminarea mandatului au starnit un val de comentarii in presa rusa, dar si in cea de la Chisinau si Tiraspol.

Si nu doar obtinerea cetateniei, ci si propunerea de scadere a taxelor consulare ar arata ca Traian Basescu intentioneaza sa se lanseze intr-o cariera politica dincolo de Prut, se arata intr-un articol publicat de "Nezavisimaia Gazeta", relateaza Deutsche Welle.

Totodata, faptul ca liderul interimar al Partidului Miscarea Populara, apropiat presedintelui, este basarabeanul Eugen Tomac ar fi o dovada in plus.

"Traian Basescu este cunoscut prin promovarea ideilor unirii celor 'doua Romanii', cu alte cuvinte a Romaniei si Republicii Moldova", scrie "Nezavisimaia Gazeta".

De asemenea, politicianul moldovean ex-comunist Victor Stepaniuc spune ca in cazul in care Traian Basescu va "intra in politica moldoveneasca, va diviza electoratul de dreapta".

"Pentru ca i se vor alatura nu doar unionistii, dar si cetatenii Republicii Moldova cu pasapoarte romanesti. Astfel, Basescu va intra in Parlamentul Republicii Moldova. Mai mult, el ar fi sustinut de tinerii sub 35 de ani, care sprijina, de asemenea, ideea unirii Republicii Moldova cu Romania", crede Stepaniuc.

Cel care a mai temperat lucrurile a fost chiar Traian Basescu, care, intrebat daca va candida la presedintia Republicii Moldova a raspuns: "Pentru a putea candida in Republica Moldova, trebuie sa ai cetatenie si sa fi locuit 10 ani pe teritoriul acestui stat".

Si directorul Institutului de Politici Publice de la Chisinau, Arcadie Barbarosie, considera ca aparitia lui Basescu pe scena politica a Republicii Moldova este putin probabila. "In Moldova, seful statului este ales de parlament, fapt care i-ar reduce sansele de a castiga, iar Basescu nu va accepta sa ramana un simplu membru al Parlamentului moldovenesc", crede acesta.

Primul care a lansat ideea ca Traian Basescu sa obtina cetatenia moldoveana si sa candideze in tara vecina a fost primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca.

"Daca acum nu putem avea cetatenie romana pe ambele maluri ale Prutului, macar sa le am eu pe amandoua. E o chestiune sentimentala. Daca mi-o vor da, dupa ce imi termin mandatul, m-as bucura sa fiu si cetatean al Republicii Moldova. Ar exprima ceea ce simt", a declarat Traian Basescu, starnind o furtuna de speculatii in mass-media.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Basescu cetatenie Republica Moldova, #Basescu candidatura Moldova, #Basescu unire Moldova , #presedinte
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Exportatil pe "Base" si poate sä il ea pe Plagiator cu el.