Presa straina: Croitoru, un bun specialist, dar are putine sanse sa treaca

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 19:24
2068 citiri
Presa straina: Croitoru, un bun specialist, dar are putine sanse sa treaca
Foto: Arhiva

Presa internationala urmareste evolutiile politice de la Bucuresti si scrie despre Lucian Croitoru, premierul desemnat, ca este un bun specialist economic, dar ii acorda putine sanse de a trece de Parlament, intrucat este prins intre conflictul dintre presedinte si opozitia parlamentara.

Presedintele Traian Basescu l-a insarcinat joi pe economistul independent Lucian Croitoru sa formeze un nou guvern, inaintea unor termene-limita cruciale pentru deblocarea urmatoarelor transe din imprumutul acordat de FMI, explica agentia France-Presse, care titreaza: "Un economist numit prim-ministru pentru a continua reformele".

Basescu si-a aparat alegerea subliniind ca Lucian Croitoru este o personalitate independenta, asa cum vor partidele de opozitie, si cunoscuta pentru "competentele in materie de economie", la nivel national si international. El a amintit ca Bucurestiul se afla in fata unor termene importante pentru a obtine doua noi transe ale creditului de 20 de miliarde de dolari acordat de FMI si de Uniunea Europeana.

AFP consemneaza si reactia FMI, care, intr-un comunicat difuzat la Bucuresti, da asigurari ca "nu anticipeaza o intrerupere a acordului si nici o schimbare politica" in urma caderii guvernului. "O misiune vizand lansarea discutiilor cu autoritatile pe tema unei a doua revizuiri a acordului este asteptata in Romania de indata ce va fi format un nou guvern", a adaugat FMI.

Potrivit analistilor, noteaza France-Presse, criza politica va fi transata de alegerile prezidentiale, la care favoriti sunt Basescu si Geoana.

Este specialist, asa ca numirea sa este buna

Decizia presedintelui de a-l numi pe Croitoru in functia de premier este o tentativa de a consolida raspunsul Romaniei la recesiunea economica, pe fondul unei crize guvernamentale, spune Reuters. Pietele financiare, desi apreciaza competentele lui Croitoru pe plan economic, sunt ingrijorate in ceea ce priveste capacitatea sa de a obtine aprobarea Parlamentului, dominat de grupurile de opozitie care sustin un candidat diferit.

"Este specialist, asa ca numirea sa este buna", a declarat Nicolae Chidesciuc, de la ING Bank, citat de Reuters. "Dar, tinand cont de declaratiile facute de partidele politice inainte de nominalizare, probabil ca aceasta criza politica se va intensifica", a adaugat el.

Associated Press transmite, la randul sau, ca presedintele roman a desemnat un bancher ca prim-ministru, la doua zile de la caderea guvernului. Croitoru a lucrat in Banca Nationala timp de 11 ani, noteaza AP.

BBC consemneaza propunerea de premier a lui Traian Basescu, remarcand ca Lucian Croitoru, consilier de politica monetara, are legaturi cu liberal-democratii.

Forbes preia un material Reuters care consemneaza, intre altele, reactiile la nominalizarea lui Croitoru ale unor analisti de pe piata financiar-bancara din Romania. Melania Hancila, de la Volksbank Bucuresti, spune ca i se pare o decizie buna, iar Croitoru este o persoana cunoscuta mediului de afaceri, cu o solida pregatire profesionala.

"Corespunde pentru persoana de care are Romania nevoie. Nu este afiliat politic, este un bun tehnocrat si toate acestea sunt argumente pentru toate partidele politice sa-l accepte. Are o sansa de a fi acceptat", considera Hancila. Rozalia Pal, de la Unicredit Tiriac, vede in Croitoru "o buna optiune pentru a construi un consens pe termen scurt".

Croitoru va fi probabil respins de Opozitie

Agentia germana DPA anunta ca Lucian Croitoru, economist si expert in finante, a fost nominalizat de presedintele Traian Basescu pentru a forma un nou guvern. Lucian Croitoru, care nu este afiliat niciunui partid, va fi probabil respins de opozitie, al carei candidat pentru formarea guvernului a fost blocat de presedinte, explica DPA. Este posibil sa se ajunga la Curtea Constitutionala, noteaza DPA.

Die Welt titreaza: "Un expert financiar trebuie sa alcatuiasca un nou executiv in Romania". Expertul financiar independent Lucian Croitoru trebuie sa alcatuiasca un nou guvern in Romania si astfel sa incheie criza politica din tara. (...). Presedintele Traian Basescu a desemnat un expert de rang inalt al Bancii Centrale pentru postul de premier, acesta fiind, in opinia sefului statului, cel mai potrivit candidat, luand in considerare criza economica si acordul cu FMI, scrie cotidianul german. Die Welt aminteste si de "popularul" primar al Sibiului, Klaus Iohannis, care a fost nominalizat de opozitie pentru functia de premier.

Cotidianul austriac Der Standard remarca de la inceputul articolului faptul ca premierul desemnat de Basescu "este un apropiat al partidului premierului Boc", al carui guvern a cazut.

Romania: Cearta pentru un nou premier

Die Presse scrie despre evolutiile politice din Romania sub titlul "Romania: Cearta pentru un nou premier". Presedintele Basescu l-a desemnat pe expertul financiar Lucian Croitoru drept sef de guvern, dar opozitia ii reproseaza ca ignora majoritatea parlamentara.

Partidele de opozitie vor sa reclame desemnarea lui Croitoru la Curtea

Constitutionala, rezuma situatia ziarul austriac. Publicatia remarca faptul ca Lucian Croitoru este putin cunoscut opiniei publice, dar ca a fost timp indelungat consilier al guvernatorului BNR. Nici Die Presse nu uita sa aminteasca de faptul ca opozitia il propusese pentru functia de premier pe Klaus Iohannis. In plus, atrage atentia Die Presse, este foarte posibil ca Parlamentul sa nu aprobe noul cabinet.

Agentia italiana de presa Adnkronos anunta ca "economistul independent Lucian Croitoru a primit de la presedintele Traian Basescu sarcina de a forma un guvern nou in Romania". Adnkronos aminteste ca marti a cazut guvernul minoritar condus de Emil Boc.

AGI, care il prezinta pe Croitoru drept un apropiat al PD-L, avertizeaza ca acesta va intampina dificultati in a trece de Parlament. "Opozitia (...) ceruse, de fapt, o figura independenta", noteaza agentia. "Croitoru, care a reprezentat Romania la Fondul Monetar International intre 2003 si 2007, si-a luat angajamentul sa faca reformele structurale cerute de UE si in special de FMI, de care depinde ajutorul de 20 de miliarde de euro", incheie AGI.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#presa straina Lucian Croitoru, #Lucian Croitoru premier, #Lucian Croitoru premier Basescu , #presedinte