Presedinte maghiar in Romania?

Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 23:59
4384 citiri
Presedinte maghiar in Romania?
Foto: kelemenhunor.ro

Daca Statele Unite au un presedinte de culoare, ne putem gandi oare la un moment in care Romania va avea un presedinte maghiar? Ar fi un asemenea rezultat la prezidentiale un semn de maturitate a democratiei in Romania?

Ce ne-ar trebui sa ajungem la o asemenea maturitate de gandire incat votul nostru sa valideze un presedinte de etnie maghiara? Si cand va avea UDMR puterea sa fie mai mult decat un partid etnic, sa fie o formatiune politica care sa aiba un program pentru toti romanii?

"In urma cu aproximativ 15 ani, multi romani au spus ca Romania va avea presedinte maghiar atunci cand Statele Unite ale Americii vor avea presedinte de culoare. Partea a doua am rezolvat-o, deci facem apel la toti cei care ne-au promis atunci presedinte maghiar sa se tina de cuvant la urmatoarele alegeri", spunea primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, in urma cu cateva luni.

Candidatul UDMR la prezidentiale, Kelemen Hunor, declara ca nu s-a gandit niciodata sa candideze la Cotroceni si ca a acceptat decizia Uniunii in urma unui sondaj de opinie, potrivit caruia aproximativ 80 la suta din populatia maghiara si-a manifestat vointa de a avea propriul candidat la alegerile din toamna, pentru cea mai inalta functie in stat.

Candidatul UDMR la Presedintie a adaugat ca va derula o campanie electorala a mesajelor, care se vor adresa, pe de-o parte, comunitatii maghiare, iar pe de alta intregii societati romanesti.

"Vad doua cai abordabile in campania electorala: mesajul catre populatia maghiara, care vizeaza modul in care candidatul UDMR vede existenta maghiarilor din Romania astfel incat identitatea lor pe termen lung sa nu fie periclitata. Pe de alta parte, mesajul catre societatea romaneasca este acela ca, dupa 20 de ani, trebuie sa se puna capat perioadei de tranzitie", a spus Kelemen Hunor.

In primul rand, UDMR ar trebui sa renunte la a promova separatismul intre cetatenii tarii pe criterii etnice. Obiectivele politice ale udemeristilor sunt separarea maghiarilor in Tinutul Secuiesc si obtinerea unei pozitii superioare a maghiarilor, din punct de vedere social. Kelemen Hunor sau oricare alt reprezentant al unei astfel de formatiuni nu va avea cum sa acceada la presedintia tarii, atata timp cat sustine autonomia teritoriala a maghiarilor.

Presedintele Romaniei este si presedintele maghiarilor, si al tuturor celorlalte etnii prezente pe teritoriul tarii noastre. Ar reusi un maghiar, odata ajuns la putere, sa fie presedintele tuturor romanilor, sa renunte la ideile legate de autonomie, mai ales ca problema autonomiei este una bazata pe teritorialitate?

Pe de alta parte, pana acum, promisiunile politice privind minoritatile au fost putin respectate. Legea minoritatilor nu a fost adoptata, iar presedintele Traian Basescu nu a dat dovada decat de un comportament electoral pentru atragerea celor care sustineau autonomia si in detrimentul unor udemeristi care nu mai erau favorabili PD-L.

Basescu a denuntat apoi pretentiile autonomistilor, recunoscand ca n-a facut altceva decat sa suplineasca rolul jucat de PRM, pana la scoaterea sa din Parlament in urma alegerilor parlamentare de anul trecut.

Acest tip de comportament nu va duce la o conciliere a dorintelor maghiarilor cu cele ale romanilor, fiind nevoie de un ton mult mai moderat pentru a aplana un conflict mocnit.

Si atata timp cat va exista perceptia unui conflict puternic, in teritoriile unde maghiarii sunt majoritari, dar si a dorintei acestora de autonomie, romanii nu-si vor pune stampila de vot pe casuta unde se afla un nume maghiar. Iar candidatul unei formatiuni maghiare nu va putea vreodata sa obtina mai mult de 7-8% la prezidentiale.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Kelemen Hunor prezidentiale, #presedinte maghiar Romania , #presedinte