Presedinte vs presa, razboiul bruiaj (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 23 Iulie 2011, ora 12:12
2895 citiri
Presedinte vs presa, razboiul bruiaj (Opinii)

Inteleg pe deplin iritarea care i-a provocat lui Traian Basescu accesul de burzuluiala la presa cu ocazia comentariului referitor la raportul pe Justitie elaborat la Bruxelles.

Am scris de nenumarate ori, la randul meu iritata, despre isteria antiDNA si antiANI, ori de cate ori acestea mai agatau cate un politician cu mana in borcanul cu miere. Am socotit intotdeauna ca acuzatiile de politizare a celor doua institutii, singurele care, de bine de rau, mai deranjeaza coruptia endemica din Romania, sunt deopotriva ticaloase si iresponsabile. Dar presedintele Romaniei nu e jurnalist, iar armele sale trebuie sa fie cu totul altele.

Impactul diferentei flagrante dintre ceea ce spune raportul si ceea ce peroreaza zilnic invitatii din studiourile televiziunilor de stiri ar fi fost cu mult mai mare pentru public daca nu ar fi fost bruiat de chiar Traian Basescu prin acuzatiile (repet, corecte in esenta), la adresa presei. Doar ca ele fac deja parte dintr-un razboi consacrat intre presedinte si moguli, un razboi intrat intr-o rutina obositoare.

Intr-un fel, Traian Basescu cade astfel in plasa in care au cazut mogulii la precedentele prezidentiale: si-au parazitat singuri campania antiBasescu prin vehementa, violenta si repetitivitate obsesiva. Daca s-ar fi multumit sa prezinte fapte, daca in locul unei campanii strict negative la adresa presedintelui in functie, ar fi avut si imaginatia unei campanii pozitive pentru contracandidat (foarte grea misiune, ce-i drept, fiind vorba despre Mircea Geoana), probabil ca efectul ar fi fost cu totul altul.

La fel, daca Traian Basescu s-ar fi multumit sa sublinieze gros laudele oficialilor de la Bruxelles in privinta DNA si ANI si, eventual, sa puncteze ca ele nu fac decat sa spulbere acuzatiile de politizare emise in tara, impactul ar fi fost major. Introducand insa in discurs violentul atac la adresa presei, care "se penibilizeaza" ( verbul acesta nu exista in DEX) prin minciuni pe care nu le mai crede nimeni (foarte adevarat de altfel), Traian Basescu a mutat centrul de greutate al discursului sau de la chestiunea ANI- DNA, la razboiul sau cu presa.

Si nu este doar o speculatie a mea, ci o reactie verificata in direct. Intamplarea a facut sa urmaresc discursul prezidential impreuna cu o persoana care nu are nicio treaba cu politica. Daca initial s-a uitat cu interes la ce incepuse sa zica presedintele, in momentul declansarii atacului la presa a oftat - "iar se cearta cu presa", si a plecat din fata televizorului.

Omul despre care vorbesc nu e prost deloc si daca ar fi fost doar informat in privinta concluziilor de la Bruxelles ar fi inteles si singur, fara mare greutate, cine minte si cine are dreptate. Ma tem ca nici nu va mai avea ocazia unei astfel de informari pentru ca, pe de-o parte, in mintea sa, chestiunea a fost asimilata razboiului consacrat presedinte - presa, deci nu-l mai intereseaza, iar, pe de alta parte, televiziunile de stiri au avut pretextul perfect pentru a muta accentul de pe raport si concluziile lui, foarte incomode pentru ele, pe atacul prezidential.

Imi pare rau ca nu am avut ocazia sa o filmez pe respectiva persoana, caci as fi trimis caseta la Cotroceni spre studiul presedintelui. Poate in al doilea mandat ar fi cazul ca Traian Basescu sa invete ca genul aceasta de vehementa, chiar daca este justificata, nu-i aduce niciun beneficiu, nici personal, nici in privinta mesajului pe care vrea sa-l transmita.

Razboiul cu presa purtat ca intr-un ring de box este cu mult sub demnitatea functiei sale si, in acelasi timp, ii ridica adversarii pana la un nivel nemeritat. Cu alte cuvinte, varful celei mai inalte institutii din Romania ar trebui sa inteleaga, in sfarsit, ce inseamna mesajul institutional si sa mai rateze ocaziile de a fi om obisnuit inainte de a fi presedinte. Si daca s-ar limita la cuvintele cuprinse DEX ar fi cu atat mai bine.

Citește și:
Cine este anonimul care a autorizat protestul AUR programat pe 2 octombrie: ”Am 100 de prieteni care vor fi atenți la participanți”
Cine este anonimul care a autorizat protestul AUR programat pe 2 octombrie: ”Am 100 de prieteni care vor fi atenți la participanți”
Un consilier parlamentar AUR, cu un profil puțin cunoscut pe scena publică, se află în spatele protestului la care sunt chemați masiv oameni și care va avea loc în Piața Universității din...
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi seară, 29 septembrie, că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei. ”Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin...