Presedintele Basescu cere reexaminarea Legii privind camerele pentru agricultura

Vineri, 16 Iulie 2010, ora 23:32
1874 citiri
Presedintele Basescu cere reexaminarea Legii privind camerele pentru agricultura

Presedintele Traian Basescu cere Parlamentului reexaminarea Legii privind camerele pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala, deoarece acestea, desi sunt ONG-uri, au atributii similare unei institutii ale statului, iar finantarea lor de la bugetul de stat, fie si partial, este neavenita.

Seful statului cere eliminarea articolului 21 lit. f) al Legii, care prevede ca finantarea aparatului tehnic operational se asigura, printre altele, din resurse obtinute de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Presedintele considera inoportuna finantarea de la bugerul de stat a unor entitati cu caracter privat, care au posibilitatea de autofinantare si de a infiinta societati comerciale, generatoare de profit, se arata in cererea trimisa la Parlament.

De asemenea, presedintele reclama si existenta in lege a unei prevederi care spune ca resursele financiare necesare primelor alegeri pentru camerele agricole zonale se asigura de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Consideram ca nu este firesc ca organizarea unor alegeri in cadrul unei organizatii neguvernamentale sa se realizeze din fonduri alocate de la bugetul de stat, astfel ca solicitam eliminarea dispozitiilor art. 27 din cuprinsul legii", scrie Basescu Parlamentului.

"Aspectele de mai sus atrag modificarea cheltuielilor Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale aprobate prin buget. Potrivit art. 15 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice in cazurile in care se fac propuneri de elaborare a unor proiecte de acte normative a caror aplicare atrage micsorarea veniturilor sau majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, trebuie sa se prevada si mijloacele necesare pentru acoperirea minusului de venituri sau cresterea cheltuielilor.

In acest scop, Guvernul, prin ordonatorii principali de credite si Ministerul Finantelor Publice, va elabora fisa financiara, care se ataseaza la expunerea de motive. Prezenta lege nu indeplineste conditiile prevazute de art. 15 al Legii nr. 500/2002", avertizeaza presedintele.

Selectionarea personalului sa se faca in mod liber de pe piata muncii

Traian Basescu mai sustine ca prin capitolul V al actului normativ camerele agricole au ca atributii avizarea scoaterii din circuitul agricol a terenurilor arondate colegiilor, avizarea taierii copacilor din afara fondului forestier, certificarea calitatii de producator agricol etc, care nu sunt "similare acelora unei institutii publice sau unei autoritati a statului", fiind astfel inoportuna exercitarea lor de catre o organizatie neguvernamentala.

"Prin urmare, consideram necesara eliminarea dintre atributiile camerelor agricole a acelora care intra in sfera de competenta a unor institutii ori autoritati publice", se mai arata in cererea de reexaminare a presedintelui.

O alta prevedere pe care presedintele o considera neavenita este cea care stipuleaza ca "aparatul tehnic operational al camerelor agricole se constituie prin preluarea partiala a resurselor umane de la unitati din subordinea, coordonarea sau autoritatea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, salarizarea acestora urmand a fi similara functionarilor publici".

"Avand in vedere caracterul de organizatie neguvernamentala si nu de institutie sau autoritate publica, al camerelor agricole, consideram ca aparatul tehnic operational al acestora se poate constitui prin selectionarea personalului in mod liber de pe piata muncii, nefiind necesara prevederea referitoare la preluarea de resurse umane de la institutiile ori autoritatile publice.

Astfel, propunem eliminarea prevederilor referitoare la preluarea personalului de la unitati din subordinea, coordonarea sau autoritatea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si, pe cale de consecinta, si a dispozitiilor legate de salarizarea aparatului tehnic al camerelor agricole la nivelul functionarilor publici, nivelul acesteia urmand a ramane la latitudinea angajatorului", mai noteaza cererea de reexaminare.

La final, presedintele aminteste ca Senatul (prima Camera Decizionala, n.r.) a respins propunerea legislativa, iar Guvernul Romaniei nu a sustinut adoptarea acestui proiect de lege.

Legea privind infiintarea camerelor pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala a fost initiata de parlamentari PSD, printre care si Victor Surdu, cel mai cunoscut sustinator al acesteia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Traian Basescu reexaminare lege, #legea camerelor agricole , #presedinte