Presedintele Basescu pleaca la Bruxelles - intalniri cu van Rompuy si Barroso

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 08:25
2178 citiri
Presedintele Basescu pleaca la Bruxelles - intalniri cu van Rompuy si Barroso

Presedintele Traian Basescu pleaca, miercuri dupa-amiaza, la Bruxelles, unde va reprezenta Romania la Consiliul European din 22-23 noiembrie, cand se va negocia bugetul Uniunii Europene pentru 2014-2020.

Seful statului roman va avea, inainte de summit, intalniri cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, si cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Andreas Mavroyiannis, ministrul cipriot al Afacerilor Europene, a precizat marti, dupa Consiliul Afaceri Generale, ca Herman van Rompuy si Jose Manuel Barroso vor avea intalniri bilaterale cu toti liderii europeni care participa la Consiliul European, incepand de joi dimineata pana la inceperea oficiala a reuniunii, la 20.00, ora Bruxelles-ului.

Basescu vrea negociere, Ponta insista pe veto - Parlamentul a adoptat o rezolutie

Desi Parlamentul a adoptat o rezolutie care arata ca presedintele Traian Basescu trebuie sa apere interesul national, sustinand la Consiliul European propunerile CE si PE de buget, presedintele a declarat ca va citi memorandumul parlamentarilor, dar ca nu este obligat sa tina cont de el.

Traian Basescu a declarat marti, chiar inainte de a-si incepe premierul Ponta discursul din Parlament, ca nu si-ar fi indeplinit sarcinile constitutionale daca la Consiliul de la Bruxelles ar fi mers prim-ministrul.

"Insa as fi considerat ca nu mi-am indeplinit atributiile constitutionale daca as fi delegat sarcinile catre premier. Stiu ce pot sa fac din punct de vedere al capacitatii de negociere in Consiliu si stiu ca am potential mult mai bun decat premierul Ponta. Deci din motive pe care nu insist sa le enunt pot avea performante mult mai bune decat Ponta", a spus Traian Basescu.

Summit-ul european incepe joi si dureaza doua zile. Discutiile din timpul reuniunii se vor axa pe bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014 - 2020, Romania fiind amenintata ca va primi mai putini bani decat era prevazut initial. Potrivit premierului Victor Ponta, Romania ar primi cu opt miliarde de euro mai putin decat in perioada 2007-2013, cand suma s-a ridicat la 30 de miliarde de euro.

In schimb, cei mai mari contributori la bugetul UE, respectiv Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda, sustin scaderea acestuia. Van Rompuy a propus o reducere de 75 de miliarde de euro a bugetului sustinut de Comisia Europeana.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...