Presedintele care a ucis idealurile statului roman (Opinii)

Sambata, 22 Ianuarie 2011, ora 19:18
1622 citiri
Presedintele care a ucis idealurile statului roman (Opinii)
Foto: Arhiva

"Statul nu mai poate"... Aceasta sintagma este repetata obsesiv de catre Traian Basescu, ori de cate ori are ocazia. Ce intelege domnia sa prin entitatea numita stat?

Este evident ca domnul presedinte se refera, de fiecere data, la existenta financiara a tarii. O visterie care nu mai poate sustine activitatea statala fara ajutor extern.

Este de remarcat aici apelul domnului Basescu pentru adoptarea cat mai rapida a noului Cod al Muncii, fara de care bugetul national ar fi secatuit din cauza nemultumirilor finantatorilor externi.

Romania nu mai poate supravietui cu propriile resurse, de aceea legile sunt adoptate trecand peste Constitutia tarii, peste drepturile fundamentale ale cetatenilor si peste demnitatea suverana a statului.

Domnul presedinte ar trebui sa stie ca statul suntem noi, cetatenii, sustinatorii bugetului si ai clasei politico-birocratice din Romania.

In momentul in care afirmi ca "statul nu mai poate", inseamna ca marea masa a populatiei active a devenit impotenta in a mai sustine dezechilibrele economico-sociale ale tarii.

Mesajul pe care presedintele tarii il transmite nu face altceva decat sa discretiteze Romania pe plan extern.

Nu poti iesi la infinit sa transmiti mesaje de acest gen, fara ca mediul extern sa nu observe. Si mai grav este cand le repeti de vreo 7 ani de zile, dar realitatea te contrazice de fiecare data.

Statul reprezinta, de fapt, un parteneriat intre cetatenii sai si clasa politica ce administreaza resursele.

In aceste momente de criza pentru tara, se poarta clasa politico-administrativa ca un partener al maselor populare? Sau ni se da impresia ca politicul incearca sa treaca peste criza intr-un mod solitar, uitand ca partenerii de viata trebuie consultati si nu executati.

Domnul presedinte a reusit sa perimeze excesiv necesitatea de reforma a statului, din cauza lipsei de obiectivitate. De fiecare data, in interventiile sale publice, nu face altceva decat sa vorbeasca la modul general, fara a prezenta cifre concrete, cercetari palpabile care pot fi verificate de partenerii sociali.

Dorim sa stim cati asistati social sunt in aceasta tara, cati dintre ei mai primesc bani, cat primesc, ce sanse le ofera statul pentru integrarea in piata muncii? De ce nu-si trimit rromii copii la scoala? Nu vor sau nu pot?

FMI se arata uimit de pasi anemici pe care Romania i-a facut in ultimul an de zile, pe taram economic. Traian Basescu contrazice insa convingerile lui Jeffrey Franks, tinanad sa ne aminteasca masurile de anul trecut, atunci cand bugetarii au fost trimisi in concediu fara plata.

Un inceput mai bun de reforma anticriza nici ca se putea gasi. Domnul Basescu vrea sa atinga alta tinta, de fapt. Dansul doreste sa sugereze ca nu s-a ferit de reforma dura, in timpul campaniei prezidentiale.

Este total fals. Nimeni nu uita discursurile electorale in care promisiunile legate de pensii si salarii tineau capul de afis. Se insista permanent pe temporaritatea masurii concediilor fara plata, lasandu-se impresia ca ne va astepta un an 2010 extrem de infloritor.

Multi inca se mai intreaba ce s-ar fi intamplat cu Romania daca, in decurs de doi ani, nu am fi avut campanii electorale, iar reformele de ajustare bugetara ar fi fost luate la timp. Probabil ca Traian Basescu nu mai era presedinte, iar guvernul ar fi fost cu totul altul.

Din pacate pentru noi, domnul Basescu a sacrificat reforma in dauna succesului personal. Cuvintele mari nu pot inlocui realitatea tragi-comica a strazilor din Capitala, de exemplu.

Dovada cea mai elocventa a statului care a stat degeaba o reprezinta existenta celebrilor "aurolaci" si nepasarea manifestata fata de aceste categorii napastuite de soarta.

Asta nu-i reforma, ci a nu stiu cata spoiala electorala pentru anul 2012.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Romania Basescu reforma, #stat Romania pensii, #stat FMI Romania , #presedinte