Presedintele-diriginte si loazele mereu nepedepsite (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 09:39
4088 citiri
Presedintele-diriginte si loazele mereu nepedepsite (Opinii)

Din timp in timp, Traian Basescu iese in fata natiunii in postura unui diriginte care trebuie sa corecteze neroziile facute de elevii sai. Loazele sunt chemate la ordine in sala de consiliu, este de banuit ca sunt sapunite, dupa care dirigintele anunta public cum vor fi inlocuite geamurile sparte si bancile zgariate.

Doar ca niciodata loazele nu aduc bani de acasa pentru raparatii, dupa cum niciodata loazele nu sunt exmatriculate pentru pagubele si prostiile facute.

Cu ultima boacana, recalcularea pensiilor guvernamentale, loazele guvernamenetale au fost cat pe-aci sa dea foc scolii. Asa ca dirigintele a intervenit din nou si a facut ordine. De-abia dupa interventia domniei sale a devenit insa clar cat de mare este prostia, una care nu are nimic de-a face cu vreun spirit reformist, ci exclusiv cu pura incompetenta.

Asadar, din start trebuie spus ca recalcularea pensiilor este perfect valabila in continuare. Ea a fost stabilita printr-o lege, nr.119/2010, adoptata de Parlament, promulgata de presedinte si validata de Curtea Constitutionala, asa ca nu poate fi anulata decat tot printr-un act normativ. Suspendata in instanta a fost HG 735/2010, care cuprinde normele de aplicare a legii.

Inalta Curte a ajuns la concluzia ca aceste norme, care obliga militarii pensionari sa umble ca nebunii dupa actele doveditoare ale activitatii si inca intr-un termen aberant de scurt, depasesc cu mult cadrul legii. Prin urmare, pana cand aceste norme de aplicare nu vor fi schimbate cu unele corecte si fezabile, recalcularea este suspendata.

Aceste norme de aplicare au si provocat, de altfel, si toate cazurile exploatate copios de televiziuni. Daca legea ar fi fost aplicata intocmai, pensiile militare pentru vechime completa probabil ca n-ar fi scazut, insa cum in termenul foarte scurt oamenii nu au avut timp sa-si adune dovezile sau aceste dovezi ale activitatii pur si simplu nu mai exista, pensiile lor au fost raportate la salariul mediu pe economie si au scazut dramatic, spre disperarea titularilor lor.

Si, colac peste pupaza, loazele nu numai ca au facut prostia monumentala, dar au si perseverat in ea, refuzand initial sa suspende recalcularea in dispretul deciziei Inaltei Curti. Intervenia presedintelui-diriginte a fost, asadar, salutara pentru reinstaurarea nu numai a ordinii de drept, ci si a bunului simt, pana la urma.

Cine-i de vina? Teoretic, principalul vinovat este ministrul Apararii care a pastorit intreg procesul de recalculare. Marian Sarbu isi apara colegul de partid si spune ca acesta l-ar fi avertizat pe premier ca termenul de recalculare nu poate fi respectat insa, i-a fost refuzata orice prelungire. Asta nu exclude insa raspunderea lui Gabriel Oprea, dimpotriva. Domnia sa, tacand, a consimtit la acest termen despre care stia ca este nerealist, si a pierdut astfel beneficiul erorii nevinovate.

Premierul este insa principalul vinovat. Pe de-o parte, se pare, fusese avertizat ca cere imposibilul, pe de alta parte a comis o tentativa de nerespectare a unei hotarari juecatoresti, ceea ce este extrem de grav.

Pentru o asemenea tampenie, chiar nu se impune nicio pedeapsa? Chiar nu se impune nicio forma de raspundere politica, concretizata printr-o demitere sau demisie, pentru oameni care au provocat cu buna stiinta o asemenea bulversare si un asemenea prejudiciu de imagine institutiei guvernamentale?

Din pacate, se pare ca nu. Gabriel Oprea este salvat de imperativul mentinerii Coalitiei, iar Emil Boc de necesitatea mentinerii unui echilibru minim in PD-L. Dar presedintele diriginte ar trebui sa stie ca loazele mereu nepedepsite devin tot mai periculoase, dau un exemplu foarte prost, iar, in final, dupa ce distrug scoala bucata cu bucata tot ajung sa ii dea foc, iar el va fi unul dintre cei arsi.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Traian Basescu Guvern, #Basescu pensii militari, #Basescu ministri greseli , #presedinte