Presedintele participa la aniversarea Unirii, la Iasi

Sambata, 24 Ianuarie 2009, ora 10:37
1785 citiri
Presedintele participa la aniversarea Unirii, la Iasi
Foto: Antena 3

Presedintele Traian Basescu a ajuns, sambata, la manifestarile dedicate implinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane care se desfasoara in Piata Unirii din Iasi, cateva sute de oameni fiind prezente la eveniment.

Traian Basescu a fost intampinat de o fanfara militara care a intonat onorurile sefului de stat.

La Iasi au mai ajuns Elena Udrea, Gheorghe Flutur, impreuna cu alti membri ai Guvernului, si personalitati politice.

Actorul Petrica Ciubotaru, de la Teatrul National din Iasi, a citit, in deschiderea festivitatilor de la Iasi, cateva dintre principiile Unirii Principatelor din textul "Proclamatia 1861 - recunoasterea oficiala a infapturii Unirii".

In deschiderea festivatatilor de la Iasi a vorbit si Gheorghe Nechita, primarul municipiului Iasi, care a spus ca aceasta zi este un eveniment deosebit pentru Capitala Moldovei si a invocat principiile lui A. I. Cuza.

Manifestarea a inceput sambata dimineata cu un concert de muzica populara.

Ulterior, potrivit programului intocmit de municipalitatea ieseana, vor lua cuvantul in Piata Unirii primarul Gheorghe Nichita, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, presedintele Senatului, Mircea Geoana, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, si seful statului, Traian Basescu.

Discursurile, care se vor desfasura pe parcursul a 60 de minute, vor fi urmate de ceremonialul religios Te Deum, ceremonialul depunerii de coroane, defilarea Garzii de Onoare, Hora Unirii si momentul folcloric "Noi suntem romani!".

In a doua parte a manifestarilor, oficialitatile se vor deplasa la biserica "Trei Ierarhi" pentru depuneri de jerbe la mormantul domnitorului Al.I.Cuza.

Ziua de 24 ianuarie se va incheia cu ceremonialul militar al Retragerii cu Torte si un concert al artistilor Stefan Banica jr., Loredana Groza si Morandi, evenimente ce vor avea loc in seara zilei. De asemenea, primaria va oferi iesenilor si un spectaculos foc de artificii cu o durata de zece minute.

Unirea Principatelor Romane s-a infaptuit dupa ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales atat domnitor al Moldovei (5 ianuarie 1859) cat si al Tarii Romanesti (24 ianuarie 1859).

Ulterior, in anul 1862, Al.I.Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica a celor doua principate. Dupa inlaturarea lui Cuza din anul 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern, iar Constitutia adoptata in acel an a denumit noul stat Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Unirea Iasi, #Traian Basescu, #A I Cuza, #Unirea Principatelor , #presedinte
Comentarii
C
Cine a facut Unirea Principatelor
rank 1
Unirea de la 24 ianuarie 1859 este opera francmasoneriei burgheze cu radacini pasoptiste infiltrate in armata