Ziare.com

Presedintele promite fermierilor 90% din subventia stabilita de Guvern

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 17:40

   

Presedintele promite fermierilor 90% din subventia stabilita de Guvern
Presedintele Traian Basescu a anuntat, miercuri, ca incepand de luni crescatorii de animale pot lua de la CEC 90% din subventia deja stabilita de Guvern, cate 26 de lei pe cap de animal pentru ovine si 334 de lei pe cap de animal pentru bovine.

Seful statului a spus, miercuri, la Alexandria, ca in aceasta seara, la intalnirea cu fermierii care va avea loc la Palatul Cotroceni, va face publice acordurile cu bancile CEC, BCR, BRD si Raiffeisen, prin care crescatorii de animale vor primi completarea la subventiile pe care Guvernul le-a promis saptamana trecuta.

"Pentru ovine mai puteti lua cate 26 de lei pe cap de animal, iar pentru vaci 334 de lei," a spus presedintele Basescu.

Seful statului a precizat ca acesti bani reprezinta 90% din subventia pe care crescatorii de animale o mai aveau de luat, 10% din valoarea diferentei de subventie va fi retinuta de banca (ca dobanda n.r.), iar regularizarea se va face in luna februarie.

"Incepand de luni se vor putea lua banii de la CEC. BCR si BRD, care au semnat astazi, si Raiffeisen care va semna diseara nu stiu cand vor incepe. Banii sunt garantati de stat," a mai spus Basescu.

Presedintele se va intalni miercuri cu reprezentantii fermierilor la ora 18.00 la Cotroceni.

CEC Bank, APIA si FGCR au semnat luni o conventie privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic, in baza careia banca va acorda credite crescatorilor de animale.

Obiectul conventiei semnate luni il constituie facilitarea accesului la credite al beneficiarilor platilor nationale directe complementare pentru sectorul zootehnic, pentru desfasurarea activitatilor curente.

Guvernul a aprobat anul acesta prin HG acordarea a cate 571 lei/cap bovina, in limita sumei totale de 771 milioane lei, care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pe anii 2009 si 2010. Aceasta prima se acorda in doua transe, iar prima transa, de 200 lei/cap bovina, a fost platita deja de Agentia de Plati pentru Interventii in Agricultura (APIA).

Tot in baza unei HG, Guvernul a aprobat in 2009 acordarea a cate 44 lei/cap ovine/caprine, in limita sumei totale de 281,2 milioane lei, care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pe anii 2009 si 2010. Aceasta prima se acorda in doua transe, iar prima transa in valoare de 15 lei/cap ovina/caprina a fost platita deja de APIA.

Astfel, pana la incasarea de la APIA a sumelor aferente celei de a doua transe, CEC Bank va acorda credite reprezentand cel mult 334 lei/cap bovina si 26 lei/cap ovina/caprina, pentru asigurarea in anul 2009 a resurselor financiare necesare desfasurarii activitatii de productie de catre producatorii agricoli care detin efective de bovine, ovine si caprine.

Sursa: rNews

Articol citit de 1233 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mai crescatori v-am spus la miting ca am coloana ! Ce bani vreti ? sint pusi in cont in Elvetia ! Votati-ma si mai vedem pe urma!

Traian Basescu, candidat PD-L
"Prima data cand am candidat nu stiam exact ce inseamna. Azi stiu."
Fur ce a mai ramas si las la tron o Elena!Femeile bune si sticluta nu tradeaza !

Romanei Sa traiti si mai bine!

Banii dvs.sint in conturi sigure in Elvetia ! ceva maruntis pe la fetitele mele.

,, Aici sint banii dumneavoastra! ,,

Va asigur ca fac curatenie ,nu veti sti niciodata in ce cont i-am pus !Mi se zicea piratul si ma respect!

Pa si pu...!
Mai vreau inca 5 ani !votati-ma !
Acum stiu sa fur profesionist !

 

Cine mai poate crede?

Sunt unul dintre foarte multii "beneficiari" ai subventiilor promise de guvernanti pentru anul 2008-2009. S-a promis că incepand cu data de 16 octombrie 2009 va fi achitată prima transă de 209 lei/ha. Ieri, 3 noiembrie 2009 m-am interesat la APIA din localitatea in care locuiesc si mi s-a răspuns:
1. Aceste subventii vor fi acordate pană la 1 decembrie 2009;
2. Pană in prezent au primit subventia 100 de fermieri din cei 3000 inregistrati, ritmul de achitare fiind de 20-30 de fermieri/zi lucrătoare;
3. Cei care nu vor primi subventia pană la data stabilită vor fi amanati pentru primăvara 2010.
In aceste conditii cine mai poate crede in promisiunile unor (i)responsabili care se cred presedinti/premieri/ministri ai agriculturii? Pe noi ne-a mintit, presedintele fiind grav dezinformat de echipa pe care o patronează! Cum indrăzneste să-i mintă si pe bietii producatori agricoli care detin efective de bovine, ovine si caprine? Este o rusine!

 

Promisiune respectata

Presedintele Romaniei a promis o solutie pentru rezolvarea problemelor fermierilor si s-a tinut de cuvant. Geoana, Antonescu, unde ati fost cand fermierii is strigau nemultumirile.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor