Presedintele sustine ca standardele de cost sa fie optionale pentru primarii

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 16:28
663 citiri
Presedintele sustine ca standardele de cost sa fie optionale pentru primarii
Foto: Realitatea TV

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri la Rosiorii de Vede ca va sustine ca in cadrul Legii raspunderii fiscale standardele de cost sa fie optionale pentru primarii, dar ca edilii care aleg sa le respecte sa poata beneficia si de fonduri de la bugetul de stat.

Seful statului le-a spus reprezentantilor autoritatilor locale din Teleorman ca Guvernul pregateste o reforma care nu are ca tinta sa afecteze autonomia locala, ci optimizarea cheltuielilor, referindu-se la noua Lege a raspunderii fiscale, care contine un capitol dedicat standardelor de cost si care se aplica si primariilor.

Basescu a spus ca se va stabili un optim al numarului angajatilor cu care poate functiona o primarie tinandu-se cont de realitatile existente in momentul de fata.

"Pentru a respecta autonomia locala, eu voi sustine - Legea nu e inca gata - ca cifra (standardul de cost, n. red.) trebuie sa fie orientativa pentru ca exista unele localitati cu un anume specific, de exemplu localitate in care 30% din locuitori sunt asistati social," a sustinut seful statului.

Basescu a aratat ca, in aceste conditii, Consiliul Local este cel care decide daca respecta standardele de cost stabilite de Guvern sau daca alege sa-si stabileasca singur nevoia de personal. "Consiliul stabileste daca respecta recomandarea, daca o respecta poate sa astepte bani de la bugetul de stat, daca nu o respecta trebuie sa stie ca bugetul de stat nu vine cu niciun leu contributie. Cred ca este o intelegere corecta a relatiei dintre administratia centrala si autonomia locala", a apreciat presedintele.

Seful statului a aratat ca in cazul in care primaria alege sa nu se incadreze in standardele de cost, inseamna ca se pot descurca singure, avand suficiente resurse financiare.

Basescu a subliniat, de asemenea, ca totusi un primar care alege sa functioneze cu 300 de angajati, in loc de 45 de exemplu, dorind sa faca protectie sociala pe banii primariei, va avea de dat socoteala cetatenilor pentru lipsa banilor pentru alte proiecte ce vizeaza imbunatatirea calitatii vietii in localitate.

Basescu a subliniat ca Parlamentul si Guvernul sunt cele care vor stabili cum va arata Legea raspunderii fiscale, precizand insa ca personal va insista pentru acest tip de abordare in ceea ce priveste primariile.

Inaintea intalnirii cu reprezentantii autoritatilor locale, presedintele Traian Basescu a fost intampinat la Primaria orasului Rosiorii de Vede de o multime de simpatizanti care i-au urat sa mai primeasca un mandat in fruntea statului, iar angajatii primariei i-au oferit flori si i-au cantat "La multi ani".

La primarie, Basescu a fost intampinat de primarul liberal Ion Nutu si de viceprimarul democrat-liberal Iulian Voicu, care i-au oferit un buchet de flori si un pachet de carti cu ocazia zilei sale de nastere. In cladirea primariei, Basescu a fost asaltat de angajati, dar si de liderii PDL din oras, care la randul lor i-au oferit flori si i-au cantat " La multi ani". Angajatii primariei au glumit intre ei, dupa ce s-au sarutat cu presedintele, ca nu o sa se mai spele pe fata un an de zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Basescu campanie, #Traian Basescu Rosiori , #presedinte