Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presedintele Traian Basescu implineste 58 de ani

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 07:55
4641 citiri
Presedintele Traian Basescu implineste 58 de ani

Presedintele Traian Basescu implineste, miercuri, varsta de 58 de ani. Daca de obicei seful statului si-a petrecut ziua de nastere cu familia, in acest an ea este marcata de evenimentele de pe scena politica romaneasca si de campania electorala.

Traian Basescu isi sarbatoreste ziua de nastere cu mai putin de trei saptamani inaintea celui mai important test al carierei sale politice: alegerile prezidentiale in care incearca sa obtina un al doilea mandat de presedinte.

Nascut pe 4 noiembrie 1951 in orasul Basarabi din judetul Constanta, seful statului a absolvit Facultatea de Navigatie din cadrul Institutului de Marina "Mircea cel Batran" in 1976, devenind ofiter in marina comerciala pe navele de mare tonaj ale Navrom

Intre 1981 si 1987, Traian Basescu a fost capitan de cursa lunga si comandant al navelor Arges, Crisana si Biruinta, nava amiral a flotei comerciale romane. In urmatorii doi ani a fost numit la conducerea Agentiei Navrom din Anvers, in Belgia.

Cu cateva luni inainte de caderea comunismului, Traian Basescu a fost numit director general al Inspectoratului pentru Navigatie Civila in cadrul Ministerului Transporturilor, in cabinetul Dascalescu, functie pe care a indeplinit-o pana la Revolutie.

Inainte de 1989, el a fost membru al Partidului Comunist Roman, dar s-a aparat intotdeauna spunand ca a fost obligat sa se inscrie pentru a reusi sa-si indeplineasca obiectivele profesionale. Totusi, presedintele Basescu a negat in acelasi timp si orice legatura cu Securitatea, adversarii politici afirmand tot timpul ca ar fi fost imposibil ca el sa obtina un post in strainatate fara sa colaboreze cu politia secreta.

Drumul spre Cotroceni

Traian Basescu a intrat in politica post-decembrista prin Frontul Salvarii Nationale si a fost subsecretar de stat si seful Departamentului Transporturi Navale din ministerul Transportului. Intre 1991 si 1992, a condus ministerul Transporturilor in guvernele Petre Roman 2 si Theodor Stolojan.

A fost numit din nou la sefia Transporturilor in 1996, conducand ministerul timp de patru ani, in guvernele Victor Ciorbea, Radu Vasile si Mugur Isarescu.

In decembrie 1997, viitorul sef al SIE Claudiu Saftoiu, la vremea aceea jurnalist la Evenimentul ZIlei, i-a luat lui Traian Basescu un interviu care a provocat disputele din coalitia de guvernamant si care a dus in cele din urma la demisia lui Victor Ciorbea si numirea lui Radu Vasile in functia de prim ministru.

In noul Cabinet format, Traian Basescu a ocupat tot portofoliul Transporturilor, iar Adriana Saftoiu a devenit purtator de cuvant al Guvernului. Ea l-a urmat apoi si i-a fost alaturi pana in martie 2007 cand si-a dat demisia din functia de consilier prezidential si purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale.

In 2000, Basescu a castigat alegerile pentru Primaria Capitalei in fata lui Sorin Oprescu. Ca primar general, Traian Basescu a ramas in memoria bucurestenilor mai ales pentru eutanasierea cainilor comunitari din Bucuresti, al caror numar ar fi fost redus, potrivit statisticilor primariei, de la aproape 300.000 la numai 25.000.

In 2004 a fost reales la Primaria Generala, dar si-a dat demisia dupa ce a castigat alegerile prezidentiale la sfarsitul aceluiasi an. Anuntarea candidaturii lui Traian Basescu la prezidentialele din 2004, dupa retragerea din cursa a lui Theodor Stolojan, va ramane unul dintre cele mai memorabile momente ale carierei sale politice si ale politicii romanesti in general.

Urmatorii patru ani, adica mandatul guvernului Tariceanu, au stat sub semnul conflictului, Traian Basescu fiind intr-un permanent conflict cu Parlamentul, Guvernul si o mare parte din presa si oamenii din spatele trusturilor media.

Printre momentele care au marcat mandatul lui Basescu se numara rapirea jurnalistilor romani in Irak si fuga lui Omar Hayssam, condamnarea comunismului, votul de suspendare din Parlament, dar si ziua referendumului cand a confiscat telefonul mobil al unei jurnaliste de la Antena 1 si a numit-o "tiganca imputita".

Coincidente interesante

Sfarsitul acestui mandat va ramane asociat si cu schimbarea Guvernului, Traian Basescu refuzand sa accepte premierul sustinut de toate partidele in afara de PD-L si impunandu-si propria varianta de prim-ministru independent.

Coincidenta sau nu, votul Parlamentului asupra Cabinetului Croitoru a fost programat in 4 noiembrie, adica exact de ziua de nastere a sefului statului. Probabil seful statului nici nu a avut in minte un alt cadou pentru aceasta zi.

Nu ar fi singura coincidenta legata de aniversarea lui Traian Basescu. Dosarul Zambaccian al fostului premier Adrian Nastase a fost redeschis de procurorul sef al DNA, Daniel Morar, tot pe ziua presedintelui, in 4 noiembrie 2005.

Anul asta, ziua de nastere il prinde pe presedinte in campanie electorala. Daca il ultimii ani, el si-a petrecut aniversarile impreuna cu familia la munte sau la mare, de data aceasta agenda include, dupa emotia votului din Parlament, si o deplasare electorala in judetul Teleorman.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu zi nastere, #Basescu ziua de nastere, #ziua lui Traian Basescu, #Basescu biografie , #presedinte
Comentarii
Poza CiCi
CiCi
rank 5
LA MULTI ANI! SI ASTA NU PENTRU CA E PRESEDINTE, CI PENTRU CA E UN OM, CA NOI TOTI
Poza OMAR_HAYSSAM
OMAR_HAYSSAM
rank 5