Presedintele turkmen a aprobat acordurile semnate cu Romania

Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 16:49
1737 citiri
Presedintele turkmen a aprobat acordurile semnate cu Romania
Foto: EVZ

Presedintele turkmen, Gurbanguli Berdamuhamedov, a aprobat acordurile interguvernamentale dintre Turkmenistan si Romania semnate la Asgabat, la 11 octombrie, cu ocazia vizitei presedintelui Traian Basescu, potrivit unei surse oficiale.

In cadrul vizitei din 11-12 octombrie au fost semnate, in prezenta celor doi sefi de stat, "Planul de actiuni intre Ministerul Afacerilor Externe din Romania si Ministerul Afacerilor Externe din Turkmenistan in perioada 2013 - 2014", "Memorandumul de intelegere interguvernamental privind cooperarea in domeniul transporturilor" si "Memorandumul de intelegere privind cooperarea in domeniul schimbului de informatii avand legatura cu spalarea banilor si finantarea terorismului, intre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si Departamentul Financiar de Monitorizare din cadrul Ministerului Finantelor din Turkmenistan".

Totodata, s-a stabilit crearea unui grup comun de lucru pentru "identificarea si recomandarea celui mai bun coridor pentru transportul de marfuri intre Marea Neagra si Marea Caspica, utilizand avantajele porturilor Constanta si Turkmenbasi".

Cele doua tari pledeaza pentru crearea unui nou coridor eurasiatic de transport. Turkmenistan studiaza posibilitatea de a transporta bunuri, inclusiv gaz lichefiat, la Constanta. In acest sens, ar urma sa se foloseasca niste containere speciale care sa fie transportate la Baku (Azerbaidjan) pe Marea Caspica si apoi la Batumi sau Poti (Georgia), pe cale feroviara, si de aici catre Romania, pe cale maritima.

Vizita din octombrie a fost cea de-a doua a presedintelui Traian Basescu in Turkmenistan, dupa cea din 21-22 iulie 2009. In noiembrie 1994, Saparmurat Niazov a vizitat Romania, iar Gurbanguli Berdamuhamedov a fost la Bucuresti in iulie 2008.

Turkmenistanul este un partener din Asia Centrala important pentru Romania. Relatiile romano-turkmene sunt definite de interesul declarat, inclusiv la nivel inalt, al celor doua parti de a identifica proiecte concrete pentru dezvoltarea cooperarii bilaterale in domeniul economic si in sferele sociala si umanitara. Sectorul energetic si industria adiacenta reprezinta un domeniu de perspectiva al colaborarii bilaterale. Turkmenistanul este privit ca potential furnizor de gaze pentru proiectul "Nabucco" (coridorul sudic de aprovizionare energetica a UE).

Romania a recunoscut independenta de stat a Turkmenistanului la 20 decembrie 1991, iar la 15 iulie 1992, cele doua tari au stabilit relatii diplomatice. Relatiile bilaterale in ultima perioada sunt caracterizate de contacte politice frecvente. In cadrul vizitei presedintelui Turkmenistanului in Romania din 2008, s-au pus bazele unui stadiu nou in dezvoltarea acestor relatii prin completarea si perfectionarea cadrului juridic si stabilirea directiilor de dezvoltare a cooperarii bilaterale.

Aceasta abordare se regaseste in Declaratia Comuna a presedintilor Romaniei si Turkmenistanului (semnata la 22 iulie 2009), care cuprinde ca element major al cooperarii romano-turkmene stabilirea unui parteneriat energetic, reciproc avantajos, care sa valorifice traditiile Romaniei si Turkmenistanului in explorarea, exploatarea si transportul de gaze naturale si titei, inclusiv prin transferul de experienta si utilaje si prin realizarea unor proiecte comune.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#acorduri Romania Turkmenistan, #transport gaz lichefiat Turkmenistan Romania , #presedinte
Comentarii