Pretul tradarii. Chiar merita? (Opinii)

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 12:44
15437 citiri
Pretul tradarii. Chiar merita? (Opinii)
Foto: Daylife

Tihna Craciunului a pus o surdina fireasca pe evenimentul politic cel mai important al sfarsitului de an, eveniment care are toate sansele sa marcheze fundamental anul electoral viitor.

Ma refer la atacul lui Traian Basescu la DNA si, cel mai grav, la indemnul adresat de presedinte parlamentarilor sa devina, practic, o justitie paralela, pentru protectia politicienilor.

Traian Basescu a tradat doua dintre principiile pe care le-a sustinut cu fermitate pana acum si in baza carora a ajuns in cea mai inalta functie in stat: anticoruptia si independenta justitiei. O dezicere soc, nu numai in plan intern, ci, sunt convins, si la Bruxelles, unde presedintele era perceput ca un garant esential al existentei si independentei DNA, singura institutie apreciata constant in rapoartele pe justitie intocmite in cadrul MCV.

Asadar, "pavaza infractorilor", cum numea candva Traian Basescu Parlamentul, tocmai din cauza refuzului de a da avizele cerute de DNA, a devenit un filtru necesar de aparare a politicienilor de abuzurile procurorilor cei distrugatori de cariere.

Este, daca vreti, ultima reevaluare, cea mai dramatica, dintr-un lung sir de concesii mai mici sau mai mari facute de presedinte de-a lungul timpului, concesii in urma carora Gabriel Oprea a ajuns ministru al Apararii, Marian Vanghelie cavaler al urbanismului, iar comasarea alegerilor fara regionalizare o solutie acceptabila.

Dincolo de stupoarea si furia primului moment, dincolo de constatarea ca nu mai exista niciun motiv pentru care Traian Basescu mai merita sustinut, ramane intrebarea "de ce?". Este clar ca numai un motiv seismic poate provoca o asemenea intoarcere a armelor.

Chiar daca presedintele n-a crezut niciodata in anticoruptie si independenta DNA, macar a interpretat partitura anticoruptiei cu convingere si cu costuri politice importante. Iar renuntarea la ea nu-i aduce niciun beneficiu de imagine, nici intern, nici extern. Dimpotriva.

Exista mai multe teorii referitoare la explicatia schimbarii presedintelui. Una ar fi aceea a presiunilor infernale facute de corupti, fie ca ei sunt in PDL, in UNPR, fie ca sunt in anturajul lui Traian Basescu. Pentru ei, anihilarea DNA este esentiala, este o chestiune de supravietuire. Asa ca nu mi se pare cu totul necredibila ipoteza amenintarii presedintelui cu o noua suspendare, de aceasta data din chiar propria tabara, daca nu-si ia mana de pe DNA.

O a doua teorie ar fi aceea a calculului politic. Traian Basescu trebuie cu orice pret sa aiba si dupa alegerile viitoare o majoritate, cat de chinuita, cat de carpita, dar majoritate. Adica are nevoie in jurul PDL de tot felul de sateliti, gen UNPR, gen Dan Diaconescu, gen Marian Vaghelie + Catalin Voicu, care sa aduca voturi din zonele vulnerabile ale USL. In plus, e posibil ca Traian Basescu sa fi realizat ca PDL este mort din punct de vedere electoral fara vechea garda, reintrata in mod evident in gratiile sale. Iar vechea garda are alergie la anticoruptie.

Este foarte posibil ca explicatia reala sa fie un mix al acestor teorii. Dar indiferent care este adevarul, indiferent care este substratul intoarcerii armelor, ma intreb si l-as intreba pe presedinte un sigur lucru: merita? Indiferent daca prin aceasta schimbare presedintele isi apara scaunul sau incearca sa isi conserve controlul si dupa 2012, puterea astfel obtinuta merita? Merita sa fie obtinuta si conservata cu pretul sacrificarii tuturor principiilor si tuturor angajamentelor fata de propriul electorat, impotriva lui?

Cat timp presedintele era dispus la compromisuri mai mici sau mai mari tocmai pentru a da o sansa de reusita proiectelor sale, aceste compromisuri si puterea obtinuta prin ele aveau o justificare, dar cand aceste compromisuri, dimpotriva, ucid proiectele, cand puterea este folosita impotriva acestor proiecte, nu mai exista nicio scuza.

Daca ramanea fidel principiilor, poate ca Traian Basescu pierdea puterea, dar isi pastra demnitatea in fata istoriei. A tradat principiile, va pastra puterea, dar si judecata istoriei va fi pe masura. Si ma tem ca in fata ei, va sta in acelasi rand cu politicenii ale caror cariere au fost samavolnic distruse de DNA.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Traian Basescu DNA, #Basescu DNA Parlament , #presedinte