Prezidentiabilul lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 23:59
9222 citiri
Prezidentiabilul lui Traian Basescu (Opinii)

E clar ca Traian Basescu a bagat duminica doua bete in gardul USL, pe de-o parte anticipand ca PSD si PNL vor avea candidati diferiti la prezidentiale, pe de alta parte, subliniind ca PSD ar avea si prezidentiabili mai competenti decat Victor Ponta.

Ruptura din interiorul USL nu mai este o simpla fractura. Este un autentic canion, care nu vad cum ar mai putea fi astupat. Dar evolutia aceasta era previzibila cat timp niciodata nu a existat un raspuns articulat si logic la o intrebare simpla si de bun simt politic: de ce un partid ca PSD, care are cei mai multi primari, cei mai multi presedinti de consilii judetene, cei mai multi parlamentari (si este in crestere din pepiniera PPDD), are premierul si obsesia functiei prezidentiale, ar ceda cea mai inalta functie in stat unui membru al altui partid, ba chiar ar lupta, de la sosnar la baron, pentru victoria unui "alogen"?

De ce PSD, cel mai mare partid din Romania, care tanjeste de 10 ani dupa functia prezidentiala, si-ar asuma linistit sa o mai piarda pentru cel putin 5 ani, poate chiar 10? Nu e cam mult? Si, acum ca modificarea Constitutiei este aproape imposibila pana la prezidentiale, deci viitorul presedinte va ramane cu functiile intacte, de ce ar pune PSD in mana liderului liberal prerogativa esentiala a desemnarii premierului in 2016? Este o intrebare cu atat mai presanta cu cat deja Crin Antonescu se arata foarte naravas si ameninta voalat ca in 2016 PNL ar putea detine si presedintia si sefia Guvernului.

PSD ar trebui sa fie lovit de o imensa sminteala istorica pentru a accepta docil aceste conditii. Deci evaluarea lui Traian Basescu e absolut corecta: "mi s-ar parea anormal si nedemocratic ca cel mai mare partid din Romania sa nu aiba candidat (la prezidentiale - n.red.). E ca o vanzare de post, pe o negociere. Cum Dumnezeu sa fii cel mai mare partid si sa nu ai candidat la prezidentiale? E o declasificare a partidului".

Interesanta este insa bombita pe care Traian Basescu a aruncat-o in interiorul PSD, punanad in discutie statul lui Victor Ponta: "PSD are oameni mai maturi, mai buni manageri decat Ponta. Discutam despre PSD, ii admir ca partid, ii dezaprob ca politica. Nu putem spune ca sunt un partid nedemocratic. Ca si-au pastrat naravurile comuniste... E o realitate, dar nu sunt un partid nedemocratic, pe care sa nu-l respecti".

Ce transmite de fapt presedintele, care este mesajul implicit? Baieti, daca scapati de Ponta ne putem intelege, pentru ca, nu-i asa, mai aveti noi niste naravuri nedemocratice, dar am avut grija sa punctez ca le are si PDL, deci nu sunteti cu nimic mai rai, sunteti democratici, respectabili, frecventabili, numai sa scapati de Ponta.

Inutil sa spun cat de dezamagitor este acest mesaj. Inteleg ca presedintele, care a ajuns ce a ajuns pe un mesaj de reforma politica, socoteste respecatabili oameni precum Mazare, Oprisan, Vanghelie, chiar Iliescu mai nou, pe care il si citeaza, ba chiar si-l ia de exemplu spunand ca si el, asemeni patriarhului rosu, va iesi din politica doar cu picioarele inainte.

Dar dezamagirile provocate de Traian Basescu nu mai sunt o stire. Ceea ce ar putea fi insa o stire este pactul, daca nu chiar blatul, pe care Traian Basescu mai ca nu-l anunta cu PSD.

Ma intreb si eu, pentru placerea jocului intelectual, nu de alta: daca prezidentiabilul PSD n-ar fi Victor Ponta, ci un om matur si bun manager, precum, sa zicem la intamplare, Ioan Rus, Traian Basescu ar descoperi brusc prezidentiablul pe care nu-l vede nicidecum pe scena politica romaneasca in acest moment? Ma intreb si imi doresc sa nu imi raspund, cel putin nu inca.

Citeste si:
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a făcut duminică, 5 decembrie, un apel la populație să respecte măsurile de bază pentru a preveni răspândirea...