Prezidentiabilul lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 23:59
9416 citiri
Prezidentiabilul lui Traian Basescu (Opinii)

E clar ca Traian Basescu a bagat duminica doua bete in gardul USL, pe de-o parte anticipand ca PSD si PNL vor avea candidati diferiti la prezidentiale, pe de alta parte, subliniind ca PSD ar avea si prezidentiabili mai competenti decat Victor Ponta.

Ruptura din interiorul USL nu mai este o simpla fractura. Este un autentic canion, care nu vad cum ar mai putea fi astupat. Dar evolutia aceasta era previzibila cat timp niciodata nu a existat un raspuns articulat si logic la o intrebare simpla si de bun simt politic: de ce un partid ca PSD, care are cei mai multi primari, cei mai multi presedinti de consilii judetene, cei mai multi parlamentari (si este in crestere din pepiniera PPDD), are premierul si obsesia functiei prezidentiale, ar ceda cea mai inalta functie in stat unui membru al altui partid, ba chiar ar lupta, de la sosnar la baron, pentru victoria unui "alogen"?

De ce PSD, cel mai mare partid din Romania, care tanjeste de 10 ani dupa functia prezidentiala, si-ar asuma linistit sa o mai piarda pentru cel putin 5 ani, poate chiar 10? Nu e cam mult? Si, acum ca modificarea Constitutiei este aproape imposibila pana la prezidentiale, deci viitorul presedinte va ramane cu functiile intacte, de ce ar pune PSD in mana liderului liberal prerogativa esentiala a desemnarii premierului in 2016? Este o intrebare cu atat mai presanta cu cat deja Crin Antonescu se arata foarte naravas si ameninta voalat ca in 2016 PNL ar putea detine si presedintia si sefia Guvernului.

PSD ar trebui sa fie lovit de o imensa sminteala istorica pentru a accepta docil aceste conditii. Deci evaluarea lui Traian Basescu e absolut corecta: "mi s-ar parea anormal si nedemocratic ca cel mai mare partid din Romania sa nu aiba candidat (la prezidentiale - n.red.). E ca o vanzare de post, pe o negociere. Cum Dumnezeu sa fii cel mai mare partid si sa nu ai candidat la prezidentiale? E o declasificare a partidului".

Interesanta este insa bombita pe care Traian Basescu a aruncat-o in interiorul PSD, punanad in discutie statul lui Victor Ponta: "PSD are oameni mai maturi, mai buni manageri decat Ponta. Discutam despre PSD, ii admir ca partid, ii dezaprob ca politica. Nu putem spune ca sunt un partid nedemocratic. Ca si-au pastrat naravurile comuniste... E o realitate, dar nu sunt un partid nedemocratic, pe care sa nu-l respecti".

Ce transmite de fapt presedintele, care este mesajul implicit? Baieti, daca scapati de Ponta ne putem intelege, pentru ca, nu-i asa, mai aveti noi niste naravuri nedemocratice, dar am avut grija sa punctez ca le are si PDL, deci nu sunteti cu nimic mai rai, sunteti democratici, respectabili, frecventabili, numai sa scapati de Ponta.

Inutil sa spun cat de dezamagitor este acest mesaj. Inteleg ca presedintele, care a ajuns ce a ajuns pe un mesaj de reforma politica, socoteste respecatabili oameni precum Mazare, Oprisan, Vanghelie, chiar Iliescu mai nou, pe care il si citeaza, ba chiar si-l ia de exemplu spunand ca si el, asemeni patriarhului rosu, va iesi din politica doar cu picioarele inainte.

Dar dezamagirile provocate de Traian Basescu nu mai sunt o stire. Ceea ce ar putea fi insa o stire este pactul, daca nu chiar blatul, pe care Traian Basescu mai ca nu-l anunta cu PSD.

Ma intreb si eu, pentru placerea jocului intelectual, nu de alta: daca prezidentiabilul PSD n-ar fi Victor Ponta, ci un om matur si bun manager, precum, sa zicem la intamplare, Ioan Rus, Traian Basescu ar descoperi brusc prezidentiablul pe care nu-l vede nicidecum pe scena politica romaneasca in acest moment? Ma intreb si imi doresc sa nu imi raspund, cel putin nu inca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Traian Basescu Victor Ponta, #Traian Basescu prezidentiabil PSD, #Traian Basescu USL , #presedinte