Procesul lui Basescu cu Patriciu, in cazul casetei trucate, amanat

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 12:03
1750 citiri
Procesul lui Basescu cu Patriciu, in cazul casetei trucate, amanat

Judecatoria Sectorului 1 a amanat, miercuri, procesul intentat de presedintele Traian Basescu omului de afaceri Dinu Patriciu si societatii Best Media Press, care edita cotidianul Gardianul, in legatura cu filmuletul din campania pentru prezidentiale, termenul acordat fiind 16 iunie.

In instanta s-au prezentat miercuri avocatii Robert Rosu, pentru Traian Basescu, si Ovidiu Budusan, pentru Dinu Patriciu.

Best Media Press SRL nu a fost reprezentata la termenul de miercuri, societatea Management Insolv transmitand instantei o cerere in care arata ca firma care edita Gardianul a intrat in insolventa si ca se impune citarea prin lichidatorul judiciar.

Acesta a fost primul dintre motivele de amanare al procesului, instanta dispunand ca pentru termenul urmator Best Media sa fie citata la sediul lichidatorului, caruia i se va pune in vedere sa depuna la dosar hotararea judecatoreasca prin care s-a decis deschiderea procedurii de insolventa.

Totodata, avocatul lui Dinu Patriciu a depus o intampinare la dosarul cauzei, iar avocatul lui Basescu a cerut, la randul sau, un termen pentru a lua la cunostinta de aceste inscrisuri.

De asemenea, instanta a dispus ca la dosarul cauzei sa fie depusa caseta cu inregistrarea emisiunii "Ora de foc" din 25 noiembrie 2009, pentru cum si un transcript al emisiunii, dar si planse foto cu inregistrarea video aparuta in ziarul Gardianul din 26 noiembrie.

Insa judecatoarea a decis ca la urmatorul termen se va discuta valoarea probatorie a acestor inscrisuri.

O alta cerere aprobata de instanta si venita din partea avocatului lui Basescu s-a referit la obligarea lichidatorului Best Media Press sa depuna intampinare la dosar, cerere aprobata de instanta.

Cu toate acestea, avocatul Rosu a cerut ca Dinu Patriciu sa fie citat, pe viitor, la domiciu, insa solicitarea a fost respinsa, omul de afaceri urmand sa fie citat la sediul firmei de avocatura care il reprezinta, "Budusan si asociatii".

Instanta a acordat termen in acest proces pentru 16 iunie. Presedintele Traian Basescu si omul de afaceri Dinu Patriciu nu au venit, miercuri, la proces.

La iesirea din sala de judecata, avocatii celor doi nu au dat foarte multe detalii despre strategiile pe care le vor avea pe viitor in fata instantei. Avocatul Rosu a spus ca este posibil sa ceara efectuarea unei expertize judiciare, pentru ca cea facuta anul trecut, la cererea presedintelui, este una extrajudiciara.

Pe de alta parte, avocatul Ovidiu Budusan le-a spus jurnalistilor ca Dinu Patriciu nu intelege de ce este chemat in acest proces, pentru ca, din cate isi aminteste, presedintele a recunoscut incidentul la care facea referire filmuletul si a declarat ca il regreta. De asemenea, avocatul a spus ca Patriciu a facut afirmatii in legatura cu acel incident pentru ca a fost martor ocular, iar filmuletul nu are nicio importanta.

Pe 4 mai, tot magistratii Judecatoriei Sectorului 1 incep judecarea procesului in care Dinu Patriciu l-a dat in judecata pe Traian Basescu, cerand instantei sa il oblige pe presedinte sa ii plateasca 1 euro daune.

Minciuna si trucarea unor filmari

Presedintele Traian Basescu l-a dat in judecata, la sfarsitul anului 2009, pe omul de afaceri Dinu Patriciu, chemand in instanta si Best Media, societatea care editeaza ziarul "Gardianul", actiunea fiind inregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 1, primul termen acordat fiind 21 aprilie 2010. In actiunea depusa la Judecatoria Sectorului 1, Traian Basescu solicita ca Patriciu si firma Best Media sa fie obligati la despagubiri in valoare de 1 leu, ca urmare a vatamarii imaginii sale prin difuzarea imaginilor in care ar lovi un copil.

De asemenea, Basescu a cerut ca decizia instantei sa fie publicata in doua ziare centrale, precum si obligarea partilor la plata cheltuielilor de judecata. Best Media Press este societatea care edita "Gardianul", ziarul care a postat, pe site-ul sau, filmul in care se presupune ca seful statului ar fi lovit un copil.

Traian Basescu a anuntat, la vremea respectiva, ca il da in judecata pe Dinu Patriciu pentru "minciuna si trucarea unor filmari", precizand ca omul de afaceri a afirmat ca l-a vazut pe seful statului lovindu-l de doua ori pe copilul din Ploiesti, iar pe ziarul "Gardianul", pentru ca a prezentat un film trucat. "In mod cert, la 20 de ani de la revolutie, romanii nu mai pot fi pacaliti, ei nu mai pot fi manipulati cu filme trucate, in care fara rusine amesteca viata unui copil, un copil care este supus unei presiuni mediatice extraordinare doar in interesul candidatului Mircea Geoana, utilizandu-se pentru aceasta filme trucate. Nu vreau sa ma intreb cum s-ar fi simtit oricare dintre noi daca in aceasta situatie ar fi fost un copil al nostru", a spus Traian Basescu.

Candidatul PDL la Presedintie a mai spus ca ii va da in judecata pe omul de afaceri Dinu Patriciu si pe cei de la ziarul "Gardianul". "Pentru minciuna si trucarea unor filmari il dau in judecata pe Dinu Patriciu si cotidianul Gardianul si fac acest lucru pentru ca au prezentat un film trucat", a declarat Basescu. "Inainte de orice, cred ca presa care a introdus in circulatie un film trucat ar trebui sa raspunda in mod elementar la cateva intrebari. In primul rand, daca, inainte de a introduce filmul in circuitul public, acest film a fost verificat la Institutul National de Expertiza, in al doilea rand, si aici ma adresez direct ziarului Gardianul, daca macar dupa introducerea in circuitul public al unui film trucat a avut curiozitatea sa faca o expertiza a acestui film. Daca au avut-o, le cer sa faca public rezultatul", a mai spus presedintele.

Cotidianul "Gardianul" a postat pe 26 noiembrie 2009, pe site-ul sau o inregistrare video in care presedintele Basescu se afla pe o scena, la o manifestare electorala, despre care se spune ca ar fi la Ploiesti, in 2004, iar imaginile arata ca ar lovi un copil. Inainte de acest incident, Basescu este abordat de o femeie care vorbeste, din cate se intelege, despre un copil handicapat si ca este disperata ca va fi evacuata. Basescu se apleaca spre femeie spre a-o asculta, parand ca o ia de mana. Imediat dupa momentul in care Traian Basescu l-ar fi lovit cu mana, copilul s-a dat putin in spate razand.

Despre incidentul de la Ploiesti a vorbit, cu o zi inainte, la Realitatea Tv, Dinu Patriciu. Omul de afaceri a precizat, ulterior, ca filmul ar fi mai lung si ca presedintele l-ar fi lovit de doua ori pe copil la Ploiesti, unde el ar fi fost de fata. Si Patriciu a spus sambata ca il va da in judecata pe Traian Basescu pentru calomnie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#caseta Basescu, #proces Basescu Patriciu, #film copil Basescu , #presedinte