Procurorii s-au luptat cu clasa politica, nu cu infractorii (VIDEO)

Vineri, 07 Martie 2008, ora 13:00
1849 citiri
Procurorii s-au luptat cu clasa politica, nu cu infractorii (VIDEO)

Procurorii au avut de luptat in 2007 cu o clasa politica, "furioasa" ca nu-i mai poate controla si care a facut legi menite sa le protejeze interesele, a declarat, vineri, la bilantul Parchetului General, presedintele Traian Basescu.

Seful statului a reluat atacurile la adresa clasei politice despre care a sustinut ca este in continuare dominata de mentalitatea potrivit careia procurorii trebuie sa fie controlati.

Din aceasta perspectiva, Basescu a sustinut ca anul 2007, privit cu detasare, poate fi etichetat ca "un an extrem de greu".

"Nu a existat niciodata o perioada cu o cadenta atat de mare a actiunilor politice impotriva justitiei si a procurorilor", a sustinut presedintele.

Basescu a spus ca in 2007 Romania a avut un ministru care a luptat cu "indarjire" impotriva demersurilor Parchetului, facand trimitere la Ordonanta de Urgenta a Guvernului 95/2007 care, dupa cum a spus seful statului, a blocat timp de patru luni, continuarea luptei de combatere a coruptiei la nivel inalt.

Parlamentul se face si el vinovat de cautionarea celor care a devalizat banci precum Bancorex, a mai sustinut presedintele.

Basescu a spus ca parlamentarii au anulat eforturile procurorilor in ce priveste combaterea fraudei bancare prin Legea 69/2007.

"Parlamentul le-a facut cel mai mare dar prin dezincriminarea nerespectarii regulilor bancare si a deturnarii creditelor", a declarat acesta.

Seful statului sustine ca procurorii sunt dezarmati in fata clasei politice care schimba legile, "o clasa politica ce a devenit furioasa ca nu mai poate controla procurorii si atunci a facut legi ca sa se protejeze".

Continuand in aceeasi cheie, Basescu a mai spus ca procurorii nu au luptat doar cu infractorii ci si cu politicienii, unii dintre acestia refuzand sa se prezinte in fata justitiei.

Basescu a admis insa ca si in randul procurorilor exista o lipsa de profesionalism, astfel incat unele dosare au fost intoarse la instante din cauza unor vicii de procedura.

Seful statului a sustinut ca nu-i poate suspecta pe procurori de rea credinta, ci doar de lipsa de profesionalism, dar chiar si in aceste conditii sondajele arata ca se bucura de o credibilitate mai mare decat politicienii.

Presedintele nu i-a iertat nici pe judecatori, spunand ca faptul ca un judecator a tinut un an si jumatate un dosar pentru a constata ca exista vicii de procedura ridica semne de intrebare asupra magistratului respectiv.

Basescu le-a transmis procurorilor sa reziste presiunile unor oameni politici care isi folosesc arsenalul media in scopul servirii propriilor interese, indemnand totodata ca vizitele politicienilor la DNA sa se desfasoare fara presa.

Seful statului le-a vorbit procurorilor despre presiunile publice facute de unele trusturi media invocand propria experienta. "Va incurajez sa nu luati in seama presiunile, sa fiti mai tari decat cei care le genereaza", le-a transmis Basescu.

Desi nu a dat nume concrete, el a sugerat ca se refera la trustul familiei Voiculescu, invocand exemplul omului politic proprietar de partid si de trust media.

"Sunt oameni politici care detin propriul partid, propriul trust media. Nu va puteti astepta la alt tip de tratament cand mentalitatea unui astfel om cu bani este sa-si puna la dispozitia propriilor interese un trust media, cu trompetele de rigoare, si un partidulet.

Aveti obligatia sa treceti peste acest tip de presiune, cum aveti obligatia sa treceti si peste presiunea politicului", a subliniat Basescu, dand apoi exemplul Hayssam.

Seful statului a mai facut referire apoi la un alt tip de presiune mediatica, recomandand DNA si DIICOT sa faca in asa fel incat oamenii politici sa vina la Parchet fara ca presa sa stie sau sa fie prezenta.

El a subliniat necesitatea, in viziunea sa, ca "oameni care nu sunt inca judecati sa nu mai fie actorii principali ai unor balciuri mediatice".

"E greu sa eviti contactul cu presa al unui politician atunci cand vine la DNA", a admis seful statului, spunand ca este constient ca de multe ori informatia vine chiar de la omul politic sau de la avocatul sau pentru a folosi venirea "ca pe un mijloc de a da mesaje despre cat este de oprimat politic".

Cu toate acestea, el le-a recomandat celor de la DNA si DIICOT sa faca tot posibilul pentru a evita contactul politicianilor cu presa cu prilejul audierilor.

"Poate gasiti o formula ca cei chemati la DNA sa fie audiati fara o atat de larga campanie mediatica, o formula ca lucrurile sa se petreaca pana la momentul deciziei procurorului mai discret", a insistat Basescu.

Daca in discursul sau a criticat din nou clasa politica, la acest capitol seful statului a aratat ca ii intelege pe politicieni, avand in vedere ca singurul lor capital este credibilitatea.

El a aratat ca uneori, chiar daca omul politic nu este gasit vinovat, "el este aproape erodat", de unde necesitatea ca anchetarea "sa nu fie prilejul unei condamnari publice anticipate".

Seful statului i-a felicitat pe procurori pentru ca stau mult mai bine la capitolul incredere decat politicienii si pentru ca nu au cedat presiunilor.

"Este pentru prima data cand oamenii politici la nivel inalt stiu ca daca gresesc nu-i mai ocoleste procurorul", a conchis el.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Basescu, #procurori, #clasa politica , #presedinte