Ziare.com

Prognoza de crestere economica pentru 2011, revizuita in crestere de CNP

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 19:05

   

Prognoza de crestere economica pentru 2011, revizuita in crestere de CNP
Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, a declarat, marti, ca pentru anul acesta Comisia va anunta, in urmatoarele zile, modificarea estimarii de crestere economica, de la 1,5%, la 1,7%.

"Anul acesta s-a schimbat estimarea in plus. In cateva zile iesim cu 1,7%, fata de 1,5%, cu un impact partial al agriculturii. S-ar putea sa avem chiar mai mult in realitate. Este o calitate deosebita a productiei, iar aceasta inseamna valoare adaugata. Vom avea o reflectare a productiei vegetale mai mare in PIB", a spus Ion Ghizdeanu.

El a declarat ca pentru anul viitor toate datele si informatiile arata ca exista o incetinire a cresterii economice in Europa, la principalele tari partenere si in acelasi timp si la noi. Ca urmare, CNP va realiza o revizuire a prognozei de 3,5% - 4%, care se regasea in Strategia fiscala si bugetara, iar palierul poate sa fie cuprins intre 2,5% si 3,2%.

"Nu ne asteptam la influente deosebite pentru acest an pentru ca avem compensari din productia agricola. Pentru anul viitor sunt semne de incetinire. Nu avem nicio evaluare de la Comisia Europeana. Noi putem compensa cu o absorbtie mai buna a fondurilor europene si sunt optimist cu noul minister ca sa compensam incetinirea pe cererea externa pentru ca, pana la urma, problema este cat va putea raspunde cererea interna din fonduri structurale, din investitii publice, incetinirii din cererea externa. Aici este dilema si inca trebuie sa mai analizam", a mai declarat presedintele CNP.

Acesta a precizat ca s-a asteptat luna august, care poate sa ofere informatii, aceasta fiind in general, in toti anii, conjunctural mai redusa din punct de vedere al activitatii economice. Astfel, daca reducerea este mai mare inseamna ca are si elemente din climatul international actual.

In ceea ce priveste importanta deschiderii unor proiecte miniere, seful Comisiei de Prognoza a declarat ca acestea pot avea inca din primul an o contributie la cresterea economica.

"Domnia sa (presedintele Romaniei - n.r.) a anuntat ca nu este numai proiectul Rosia Montana, ca sunt si alte proiecte miniere care se pun in functiune. Chiar si lucrurile pregatitoare pentru deschiderea unor mine inseamna investitie. De fapt si anul acesta am avut un plus din industria extractiva. Resursele interne, aici pun si factorul uman, sunt foarte importante", a mai spus Ghizdeanu.
Sursa: rNews

Articol citit de 860 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

muclesuslamistilor!

......

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor