Propagarea urii impotriva romanilor (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 31 Iulie 2011, ora 23:55
6049 citiri
Propagarea urii impotriva romanilor (Opinii)

Din dorinta de a pastra puterea, dar si din obsesia de a pune mana pe ea, politicienii nostri au dezlantuit toate fortele intunecate ale mintii lor. Fara niciun parti pri, trebuie sa recunoastem ca am ajuns in situatia in care toate partidele, impreuna cu liderii lor, au escaladat discursul urii pana in punctul culminant.

A inceput...cine mai stie cine? E ca in vorba aia veche - oul sau gaina. Cert este ca astazi avem in Romania o inflamare atat de vehementa si profunda a resentimentelor, a invrajbirii unii impotriva altora si a fiecaruia impotriva tuturor, incat in curand nu vom trezi rupti in milioane de bucati ireconciliabile.

Traian Basescu in primul rand, ca reprezentant al Puterii, a fost printre primii care aruncat in joc marele teme al dezbinarii romanilor. De la taierea salariilor si pensiilor, unde slabii (privatii) erau pusi sa lupte impotriva grasilor (bugetarii), pana la lupta dintre statul social si cel asistential si proorocirea unui viitor stat minimal, presedintele nu a ratat aproape nicio ocazie de a mai stigmatiza pe cate cineva. Plasandu-se deasupra politicii, statului si chiar poporului, Traian Basescu a identificat mereu vinovati pentru orice nu a functionat de 21 de ani.

Daca pentru presedinte vinovatii au fost mereu altii, ceilalti, oricine numai el si oamenii care il sprijini nu. Despre purtatorul de cuvant al presedintelui, respectiv Emil Boc, mai bine sa nu vorbim. El nu a facut niciodata decat sa preia mesajele de la Cotroceni si sa le repete, pe de rost, pana si in somn. Aceasta tehnica, sa nu suferim drame de pomana, este veche de cand lumea si a fost folosita peste tot unde politicienii au gasit de cuviinta ca obtin un avantaj din ea. Insa nu peste tot a ajuns la nivelul la care a ajuns astazi doza de ruptura si resentiment din societatea romaneasca.

In timp au inceput sa reactioneze si diversii "stigmatizati" ai presedintelui. Presa, printre primele atinse de anatema prezidentiala, a devenit si ea pe alocuri mai incordata decat ar fi fost cazul. Partidele din Opozitie si diversii dusmani pe care Traian Basescu si i-a facut au devenit si ei, in timp, tot mai agresivi si mai vehementi. Pe langa ei, nici unele categorii sociale atinse de "binecuvantarea" presedintelui nu au ramas impasibile si i-au raspuns cum au stiut mai bine sau mai prost. Politistii i-au aruncat in curte chipiurile si i-au strigat "...fiinta extraordinara", magistratii au incercat sa il puna la punct dupa Lege, unii moguli l-au injurat, altii l-au pupat, iar unii mai nou isi reevalueaza sentimentele, credintele si valorile vis-a-vis de presedinte.

Si mai grav este ca inversunarea si furia presedintelui au provocat si mai multa ura. Adversarii politicii, mai mult sau mai putin maturi, i-au raspuns la palma primita cu o serie de pumni sub centura. Inevitabil, ura naste ura, iar propagarea urii in randul poporului devine furie oarba. Nivelul si modul de exprimare la care au ajuns, de exemplu, Crin Antonescu si Victor Ponta sunt pe masura frustrarii provocata de catre derapajele de exprimare ale presedintelui. Insa, de aici incolo firul rosu se pierde cu totul.

Politicienii astazi se spurca, isi varsa laturi in cap, iar maine, dupa alegeri, este mult prea posibil sa-i vedem sarutandu-se in piata publica, in numele interesului national. Daca tara o cere, ei se vor "sacrifica", nu aveti nicio grija. Ce avem noi de pierdut din aceasta scufundare continua catre fundul mizerabil al naturii umane? In primul rand, din starea de ura nu poti sa intelegi, nu esti atent, iti pierzi ratiunea si nu stii sa eviti greselile trecutului.

Asa ajungi sa nu mai poti fi atent decat tot la cei care tipa, injura si scuipa cuvintele. In marea de jigniri, vor reusi sa isi faca vocea auzita doar istericii. Poate ca unul dintre scopuri este tocmai cel de a distruge clasa actuala politica, de a o compromite, astfel incat dupa alegeri presedintele sa isi poate forma o majoritate dintr-o pasta de nou intrati in politica. Poate ca haosul actual de un rezultat pur si simplu al alunecarii pe panta degradarii oricarei norme morale a tinutei de politician. E putin mai greu de spus.

Ce stiu sigur e faptul ca daca noi nu ii vom scoate din aceasta pasta "zoioasa", vom gira astfel decaderea totala a puterii care ne va reprezenta si conduce. Daca ei nu pot sau nu vor, am putea noi sa ne trezim si sa ne facem viata mai buna.

Citeste si:
Crin Antonescu, mesaj neașteptat la aniversarea PNL: ”Nu mi-e dor de nimic din politică, cu excepţia emoţiei pe care am trăit-o când partidul s-a reînfiripat”
Crin Antonescu, mesaj neașteptat la aniversarea PNL: ”Nu mi-e dor de nimic din politică, cu excepţia emoţiei pe care am trăit-o când partidul s-a reînfiripat”
Fostul preşedinte al liberalilor Crin Antonescu a fost prezent marți, 24 mai, la simpozionul ”PNL între prima şi a doua modernizare a României: 147 de ani de liberalism”, organizat la...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....