Providentialul care a nenorocit Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 06 Martie 2011, ora 23:56
8258 citiri
Providentialul care a nenorocit Romania (Opinii)
Foto: faq.macedonia.org

Exista la romani o eterna asteptare in legatura cu liderul providential. Si romanii, ca orice alt popor, se educa. El nu este in sine cumva, bun sau rau, prost sau destept, poetic sau pragmatic. Toate valentele si insusirile pe care le-a capatat in timp sunt suma obisnuintelor dezvoltate si accentuate de un sistem politic, social si economic. Iar toate acestea sunt creatia unei clase politice, a unei elite intelectuale si sociale.

Dintre toate posibilitatile, la noi a prins cea mai proasta dintre toate - asteptarea unui om providential care sa ne salveze din eterna criza si mizerie in care ne-am zbatut toata istoria noastra. De la A. I. Cuza pana la Traian Basescu ne-am invatat, si am fost intretinuti in aceasta prostie de o clasa politica submediocra, sa asteptam omul care sa ne izbaveasca. Si, evident, el nu a venit. Niciodata. In principiu, pentru ca nu are cum sa existe asa ceva.

Nici cei mai mari lideri ai lumii, din orice perioada istorica, nu au fost decat emanatia unui grup sau unui popor care nu a facut altceva decat sa isi exprime varful dezvoltarii sale. Alexandru cel Mare, de exemplu, a fost rezultatul civilizatiei si culturii Greciei antice, nu invers. Popoarele si masele isi gasesc modalitati de exprimare a nivelului lor de civilizatie prin intermediul unui lider pe care il aleg pentru a le incununa istoria.

Lasand istoria in spate si intorcandu-ne pe pamanturi romanesti, ceea ce vedem aici ramane, oricat de ingaduitori am fi, un spectacol dezolant. Chiar si daca vom fi cu totii de acord ca suntem un popor tanar, cu o istorie de putin peste o suta de ani, tot ne va fi greu sa intelegem baltirea in care ne regasim mereu de zeci de ani. L-am adorat si l-am urat si apoi iarasi l-am iubit pe Ceausescu, si pe acelasi model am procedat la fel cu toti care i-au urmat - Iliescu, Constantinescu, Basescu.

Fenomenul de adoratio a variat de la o persoana la alta. Daca Iliescu a fost venerat mai degraba de oamenii simpli, la Constantinescu si intelectualii si poporul s-au saturat repede sa mai astepte, pentru ca la Traian Basescu un grup fanatic de oameni mai mult sau mai putin educati sa-i ramana aproape si fideli in ciuda tuturor dezamagirilor, tradarilor si lipsei de solutii cronice de care a dat dovada presedintele.

Ba, pentru unele minti mai emotionale si mai putin inzestrate, dar mult prea sensibile, sfarsitul epocii Basescu coincide, nici mai mult, nici mai putin, cu sfarsitul lumii. Vedem, de altfel, aceleasi manifestari babesti, de sorginte medievala, si in reactiile unora in legatura cu soarta Partidului Democrat Liberal. Dincolo de naivitatea si candoare de care dau dovada, chiar daca sunt mimate, cu totii ar trebui sa sufere un soc profund atunci cand vor constata ca exista viata si dupa Traian Basescu, la fel cum exista viata pe pamant si dupa PD-L.

In realitate, cu cat ne vom vindeca mai repede si mai profund de aceasta meteahna a asteptarii liderului providential, care nu va veni niciodata, dar care va naste mereu falsi idoli, ce vor dezamagi inevitabil masele tremurande de emotie, cu atat vom reusi ca popor sa ne ridicam mai repede in picioare si sa controlam mai bine destinul nostru.

Pentru ca NU liderul, oricum ar fi el, ne croieste drumul in istorie si ne plaseaza sau ne scoate de pe orbita marii istorii, ci noi, toti cei 22 de milioane de romani. Sau cati om mai fi ramas pe aici dupa trecerea atator si atator lideri providentiali. Care, intre noi fie vorba, s-au dovedit a fi o solutie fara solutii. Eterne dezamagiri. Suma tuturor mediocritatilor si defectelor noastre.

Nu omul providential ne-a nenorocit, din fericire, ci ideea lui in sine. Acesta este raul cel mai mare de care ar trebui sa scapam, pentru a putea pasi sanatos inainte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Romania presedinte alegeri, #Traian Basescu presedinte Romania, #Ion Iliescu presedinte, #Emil Constantinescu presedinte, #Traian Basescu PDL Romania , #presedinte
Comentarii
Poza Mickey_Mouse
Mickey_Mouse
rank 5
Dacă in locul elitelor starpite de gunoaiele societătii săltate de comunism există Vanghelie si Leca, cine să dea conducător providential si ce să facă bietul conducător cu niste mutanti?
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5