Razboi de imagine la Palatul Cotroceni (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 12:57
6048 citiri
Razboi de imagine la Palatul Cotroceni (Opinii)
Foto: presidency.ro (colaj)

Daca Opozitia si Traian Basescu ar fi venit la consultarile de la Cotroceni cu dorinta sincera de a colabora, probabil ca ele ar fi putut avea un rezultat notabil. Dar n-a fost asa. Ambele parti au incercat sa puncteze intr-un meci despre care stiau de la inceput ca va fi unul inutil, caci nici nu-l voiau altfel.

Traian Basescu a incercat sa sublinieze din nou antireformismul USL, care tine cu dintii si de prezumtia constitutionala privind caracterul licit al dobandirii averilor, aproape unica in Europa, si premisa unor hotii imense de la buget, dar si la functiile cheie ale baronilor a caror lacomie si ticalosie s-a soldat deja cu o sanctiune europeana. Vor veni si altele, nu ma indoiesc. Dar dincolo de asta, presedintele n-a fost convingator.

In primul rand, a venit la aceste consultari despre reorganizarea administrativ teritoriala fara un proiect concret, pus pe hartie, de la care sa plece o discutie initiata de chiar domnia sa. O greseala pe care Victor Ponta a exploatat-o cerand documentul.

"Proiectul e la guvern", a spus Traian Basescu. Si atunci de ce si despre ce discutam la Cotroceni? Sa mergem la guvern sa discutam, daca acolo e proiectul tinut intr-un secret mai ceva decat tainele NASA.

In al doilea rand, a fost cel putin surprinzatoare usurinta cu care Traian Basescu a pus pe masa de negociere unul dintre rezultatele referendumului din noiembrie 2009. Renunt la parlamentul unicameral, daca acceptati reorganizarea administrativ teritoriala, a sunat oferta prezidentiala. Deci vointa populara, pana acum deasupra oricarei discutii, nu mai este chiar batuta in cuie, poate fi moneda de schimb.

Dar daca e doar orientativa, de ce sa ne mai obosim sa face referendum? E suficient un sondaj de opinie. Si, apoi, daca e discutabil unicameralul, de ce sa nu fie discutabil si numarul parlamentarilor? Sau de ce nu ar fie invers: parlament unicameral si acelasi numar de parlamentari ca acum? Totul devine posibil.

Traian Basescu spune ca renuntarea la unicameral ar fi reprezentat o concesie la care ar fi fost dispus. Nu are dreptul, ma tem, caci presedintele este subordonat vointei populare si nu invers.

Opozitia a ratat insa ocazia sa puncteze decisiv aceste erori. Dimpotriva, si-a etalat cu veselie propria demagogie si ineptie. USL a venit la consultari cu doua propuneri pertinente: guvern de tehnocrati si consiliu anticriza tripartit, opozitie-putere-BNR, (cu conditia sa fie de buna credinta si alcatuit din reale competente).

Daca ramaneau la ele, Victor Ponta si Crin Antonescu ar fi putut oricand sa pretinda ca, iata, dau orice ca sa scape tara de Cabinetul Boc, la care presedintele nu vrea sa renunte, si puna guvernarea in mana specialistilor, ba chiar sa se inhame institutional la gasirea de solutii.

Dar n-au ramas. Au conditionat cele doua propuneri corecte cu o prostie: alegerile anticipate, adica exact ce ne-ar lipsi acum pentru a cadea din nou pe fundul gropii. Cel mai grav lucru legat de ele nici macar nu ar fi instabilitatea invocata de presedinte caci, cinstit vorbind, prea multa stabilitate nu avem nici acum cu o coalitie care scartaie si inregistreaza un numar record de accidente la voturile esentiale. Cel mai grav lucru ar fi campania electorala.

Amintiti-va ce s-a intamplat in 2009 si ce pret am platit pentru acel an blestemat. Amintiti-va cum a umblat Emil Boc prin teritoriu cu punga bugetara deschisa in campania pentru alegerile interne din partid. Va dati seama ce investitii vor face baronii in mita electorala stiind ca isi joaca, in functie de rezultatul alegerilor, propriile functii?

Plus isteria si incertitudinea care vor bloca practic toate institutiile statului. Nici nu vreau sa ma gandesc in ce blocaj urias si pagubos am intra, cu un guvern de tehnocrati legat de maini si de picioare.

Teoretic, USL are motive sa vrea anticipate, caci a inceput deja sa scada in sondaje, dar, de fapt, suspectez ca nici macar Opozitia nu vrea anticipate, caci nu cred ca propriii parlamentari sunt dispusi sa renunte la un sfert din mandat, si a avansat propunerea pentru a provoca refuzul presedintelui.

Calculul a fost insa prost si i-a dat presedintelui ocazia sa puncteze din nou iresponsabilitatea, superficialitatea si imaturitatea liderilor USL, cu care nu se poate discuta serios. In loc sa castige un meci care le era la-ndemana, domnii Ponta si Antonescu au cazut din nou in derizoriul propriei inconsistente.

Exista o singura concluzie clara a acestor consultari: Coalitia nu se va rupe. Caci daca asta s-ar intampla, direct la anticipate ne-am duce, ipoteza pe care presedintele a infirmat-o foarte ferm. Cel mai probabil pana luni, termenul stabilit de Traian Basescu pentru anuntarea unei solutii ferme de reorganizare, UDMR va mai lasa, PDL va mai da, astfel incat caruta va merge mai departe.

Sunt mai multe variante, spune Traian Basescu, care nu respinge o solutie de mijloc, care sa nu puna in dificultate niciuna dintre parti. Asadar, discutiile serioase de-abia incep. Restul a fost spectacol TV.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Basescu consultari Ponta Antonescu, #Basescu unicameral reorganizare judete , #presedinte