Opinii: Razboiul din spatele "javrei ordinare"

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 23:59
14469 citiri
Opinii: Razboiul din spatele "javrei ordinare"

Cand auzi politistii strigandu-i presedintelui, la portile Cotroceniului, "Iesi afara, javra ordinara!" te trec fiorii. Te intrebi cum e posibil asa ceva? E ca si cum am ajuns in stadiul acela ultim al umanitatii unde am renuntat cu totul la contractul social care sta la baza statului. Asa ceva nu se face, in conditii normale. Iar daca, totusi, s-a intamplat, atunci trebuie sa ne punem serios o intrebare.

Ce mai urmeaza dupa momentul asta? Te trec din nou fiorii, cand iti imaginezi. Oricine i-ar fi strigat lui Traian Basescu "Iesi afara, javra ordinara!" nu ar fi avut acelasi impact ca in cazul politistilor. E ca si cum garda de corp ti-ar urla la usa ca iti doreste moartea, pentru ca esti o jigodie. Pana sa ne intrebam ce ar putea inseamna aceasta declaratie pentru presedinte, sa ne gandim ca ea nu ne face noua insine un bine.

Asta ne dorim? Ca Politia sa dea glas celor mai intunecate ganduri, sa devina elementul principal al defularilor noastre? Nu simpatizez in general cu protestatarii, cu mitingurile si iesirile lor in strada. In Romania, miscarea sindicala este corupta, asa cum sunt aproape toate lucrurile in aceasta tara. Ea este condusa, in cele mai multe cazuri, de lideri a caror avere depaseste de cele mai multe ori orice limita a decentei sau imaginatiei.

Nu se pun in discutie aici drepturile sindicalistilor de a protesta, asa cum nu vreau sa dau nicio valoare morala protestelor din ultimele zile. Ele exprima doar frustrarile unei populatii tot mai nervoase. Insa strigatul politistilor trebuie, inainte de orice, inteles. Te poti intreba cum ar actiona politistii, la limita unei caderi nervoase, cu tine, simplu cetatean, in cazul in care ajunge la parerea ca din cauza ta el sufera o diminuare a salariului?

Daca presedintelui statului i-au strigat asa ceva, in fata institutiei pe care o reprezinta, cred ca te poti astepta ca tie, in trafic de exemplu, sa iti spuna "jigodie ordinara, coboara din masina si ingheata la pamant!" S-a renuntat la minima decenta, la ultimul dram de respect. Omeneste ei pot fi intelesi. Asa cum totul poate fi inteles.

Se poate spune si ca presedintele prin limbajul sau a adus in spatiul public vulgaritatea si agresivitatea verbala. Poti sa iti spui ca escaladarea vulgaritatii si limbajul tot mai agresiv al societatii romanesti in intregul ei au ca motor principal si usurinta cu care seful statului a aruncat de-a lungul timpului invective in dreptul oricui nu i-a placut sau l-a deranjat intr-un fel sau altul. Chiar si asa insa, gestul si strigatul politistilor nu pot fi tolerate, nu pot fi intelese decat intr-o singura cheiei. S-a ajuns la limita rabdarii si a suportabilitatii.

Presedintele ar fi trebuit sa se intrebe, inainte de a anunta ca renunta la escorta Politiei Rutiere, ce anume a determinat strigatul acela de disperare al politistilor? Umilirea presedintelui poate ca are la baza o multime de umilinte ale cetatenilor care au ajuns la limita traiului decent, care risca sa isi piarda casele, care nu mai au ce sa puna pe masa copiilor, care nu mai au cu ce sa isi intretina familia.

Daca aceasta este explicatia furiei politistilor, atunci presedintele ar fi trebuit sa se gandeasca ceva mai mult inainte de a renunta la Politie. Altfel, si presedintele nu a facut altceva decat sa le intoarca injuratura politistilor, prin anuntul sau, poate chiar mai agresiv decat au facut-o ei cu acel "iesi afara, javra ordinara!". Abia acum insa ajungem la ceea ce ar putea sta in spatele anuntului presedintelui.

Rafuiala si conflictul cu Vasile Blaga. "Buldogul", asa cum chiar Traian Basescu l-a numit, este sau a fost cel mai de incredere om al presedintelui. In cercurile apropiate partidului democrat se spune ca Vasile Blaga l-a salvat pe Traian Basescu in numeroase cazuri din tot felul de situatii mai mult sau mai putin jenante. Este omul care i-a pazit spatele si a avut grija mereu ca unele "scapari" ale presedintelui sa nu ajunga niciodata publice.

Renuntarea lui Basescu la Politia Rutiera este mesajul catre Vasile Blaga - o avertizare. Se spune, de asemenea, ca Vasile Blaga s-ar afla acum putin in afara cercului "fratiei" din jurul presedintelui, iar mitingul politistilor de vineri ar fi semnalul transmis de "buldogul" fostului sau stapan. Presedintele i-a raspuns pe masura. Daca aceste scenario ar fi adevarate, atunci prima parte a acestui text este iarasi o pierdere de timp, iar noi suntem din nou victimele unui razboi care ne depaseste.

Un lucru ar trebui sa nu le scape nici presedintelui, nici premierului si nici celorlalti ministri si reprezentanti ai puterii - strada, foamea si furia populatiei tot mai nervoase s-ar putea sa treaca tot mai des limita decentei, iar manifestarile lor sa se transforme treptat in revolte tot mai agresive. Atunci, poate ca totul va deveni legitim, iar dreptatea va avea un singur criteriu - numarul celor care o reclama.

Intr-o democratie, nu te poti opune majoritatii, daca ea a ajuns la concluzia ca nu mai poate indura starea in care se afla. A spus-o si Traian Basescu - daca majoritatea populatiei nu va accepta masurile de austeritate, putem sa ne gandim sa le retragem. Daca insa protestelor li se va raspunde cu forta si agresivitate, atunci revolta populatiei va elibera o contraactiune de o forta cel putin egala. Atunci dreptatea va fi de partea celor mai puternici. Sau de partea celor mai multi. Un viitor pe care, sper, ca nimeni nu isi doreste sa il traiasca.

Citeste si:
Valeriu Nicolae, despre "românismul" clamat de George Simion: "Are o puritate etnică mult mai apropiată de a mea"
Valeriu Nicolae, despre "românismul" clamat de George Simion: "Are o puritate etnică mult mai apropiată de a mea"
Liderul AUR George Simion a provocat vineri, 14 ianuarie, incidente foarte grave la Timișoara, intrând cu forța în sediul primăriei. Simpatizanții alianței au făcut cu această ocazie...
Semnăturile strânse de USR pentru un referendum privind demiterea primarului din Agigea, validate de AEP. De ce este acuzat social-democratul
Semnăturile strânse de USR pentru un referendum privind demiterea primarului din Agigea, validate de AEP. De ce este acuzat social-democratul
USR a anunțat sâmbătă, 15 ianuarie, că semnăturile adunate pentru demiterea primarului PSD din Agigea, Maricel Cîrjaliu, au fost validate de Autoritatea Electorală Permanentă și Direcţia...