Razboiul lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 15:04
4215 citiri
Razboiul lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva Reuters

Traian Basescu se afla, inainte de orice, in razboi cu Traian Basescu. Pana sa declare razboi Rusiei, pana sa isi manifeste "paranoia" in privinta vecinului de la rasarit, presedintele este deja in razboi cu Romania si cu romanii.

Si atunci, te intrebi, la ce bun un alt razboi, unul extern, cand tu oricum te lupti cu toata lumea la tine acasa?

Cu o prastie sau un tractor, cu doua prastii sau trei avioane prabusite deja, nu m-ar mira absolut deloc ca Traian Basescu sa le fi spus americanilor exact asa cum scrie la WikiLeaks. La fel cum nu as fi surprins ca presedintele sa nu fi facut decat o declaratie de bravada in fata reprezentantilor Statelor Unite, o gluma proasta pana la urma - asa cum, de altfel, ne-a invatat ca stie sa scoata atunci cand te astepti mai putin.

Nu ai cum sa stii daca acele cablograme publicate de presa sunt sau nu adevarate. Iar daca ele ar fi autentice, nu poti sa stii niciodata daca acestea au fost cuvintele presedintelui, daca a vorbit serios, cat, sau daca nu cumva sunt, mai degraba, "paranoia" americanilor din Romania, invatati oricum sa vada razboi si conspiratii mondiale peste tot.

Toti cei care ii iau apararea lui Traian Basescu, pe principiul ca presedintele lor nu ar fi avut cum sa ajunga in fata unor "optiuni foarte dure", ar trebui sa mediteze un pic inainte sa-i dea inainte cu spalatul.

Oare chiar si-l mai imagineaza cineva pe Traian Basescu in stare de a fi cu adevarat serios si de neclintit stapan pe o anumita idee, credinta sau judecata? Oricare ar fi aceasta... "Basescu este in mod clar ingrijorat ca rusii pot declansa o provocare similara in Moldova, ceea ce va necesita practic un raspuns militar al Romaniei", sta scris in telegrama trimisa de ambasada americana de la Bucuresti spre informarea Washington-ului.

Chiar si daca ar fi rostit cu adevarat aceste cuvinte, cine mai este convins ca presedintele nu a vrut mai degraba sa sondeze nivelul de simpatie de care se mai bucura peste Ocean decat sa iste cine stie ce catastrofa internationala?

Ganditi-va la razboaiele lui Traian Basescu. La cele pe care le stiti si pe care le-a deschis, front dupa front, fara nicio logica, fara niciun scop (altul decat cel personal) si, mai ales, fara niciun rezultat. Ce au ele toate in comun, dincolo de faptul ca au fost pornite pentru a nu fi niciodata incheiate? Oare nu tocmai neseriozitatea lor?

Alegeti orice razboi intern provocat de presedinte (exista o infinitate practic, nu va fi greu de identificat unul) si parcurgeti istoria lui. Nu veti gasi decat o suma egala de contradictii, de razgandiri, astazi laude, maine injuraturi.

Cine i-a fost astazi dusman lui Traian Basescu maine ii va fi prieten. Si viceversa. Reevaluarea este definitia de-o viata a unui politician care nu a avut niciodata alta prioritate decat aceea de a-si castiga si apoi prelungi la maximum functiile obtinute la stat. De acolo de unde a luptat apoi impotriva statului.

Isi sprijina astazi coalitia de guvernare pe seful mafiei personale a lui Adrian Nastase. Razboi inchis. A declarat ca si-a vazut visul cu ochii in fata guvernarii PDL - PSD, iar apoi s-a luptat de moarte cu "comunistii" social democrati. Razboi deschis.

Traian Basescu a invatat ca razboiul este starea care iti aduce profitul cel mai mare, daca tu esti initiatorul si coordonatorul lui. Astazi dusmanii cu care se lupta sunt bugetarii, profesorii, medicii, romanii in general si toti cei care indraznesc sa-l critice. Insa razboiul cel mai mare si mai absurd pe care il duce presedintele este cel pornit impotriva lui insusi.

"Nu mi-a placut, dar mai vreau odata" - este unul dintre rarele momente in care Traian Basescu isi recunoaste esenta. Apoi, aflam ca regreta deja si cel de-al doilea mandat la Cotroceni. Sa nu ne mire daca vom afla candva ca regreta intreaga sa activitate politica. Ar fi incununarea perfecta a unui destin politic frant inainte de a se naste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Basescu razboi Romania Rusia, #Basescu razboi PSD, #wikileaks basescu rusia , #presedinte