Reactii dupa votul senatorilor in dosarele Seres si Pacuraru

Marti, 26 August 2008, ora 17:06
1958 citiri
Reactii dupa votul senatorilor in dosarele Seres si Pacuraru

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si presedintele Comisiei Juridice, senatorul PNL Norica Nicolai, considera ca daca Traian Basescu il va suspenda pe ministrul Paul Pacuraru, in urma votului de marti din Senat, ar fi o confirmare ca este vorba despre un dosar politic.

In acelasi timp, senatorul PSD Mircea Geoana, presedinte al social-democratilor, a subliniat ca "dosarele sunt subtirele", referindu-se la cazurile Codrut Seres si Paul Pacuraru, liderul PSD afirmand ca a votat in favoarea inceperii urmaririi penale pentru cei doi.

Vacaroiu a declarat, marti, la Senat, in urma anuntarii votului exprimat de senatori in dosarele Codrut Seres si Paul Pacuraru, ca "dosarele sunt slabe".

"Votul dat de colegi reflecta preocuparea pentru a afla adevarul, care nu se poate face decat prin justitie. Inca avem incredere in justitie", a mai spus Vacaroiu.

"Aprecizez ca in contextul in care presedintele Traian Basescu il va suspenda chiar in aceasta faza asta, pe Paul Pacuraru, e o confirmare ca este un dosar politic", a mai subliniat presedintele Senatului.

Mircea Geoana a spus ca "votul camerei superioare a Parlamentului a tinut cont de recomandarile Comisiei Juridice, unanimitatea senatorilor juristi a influentat votul".

"Senatorii PSD si PC si-au facut o opinie personala si multi au votat in favoarea inceperii urmaririi penale in cazul celor doi senatori", a mai spus Geoana, spunand ca el a votat in favoarea inceperii urmaririi penale.

Liderul PSD a reamintit recomandarile de luni ale senatorilor din Comisia Juridica de a extinde cercetarile pe numele a trei pedelisti, in calitatea lor de ministru sau consilier prezidential.

"Dosarele sunt subtirele. Pentru a vedea conexiunile si pentru a avea dosare solide, nu trebuie sa fie persoane scutite, trebuie sa se faca cercetari si asupra lui Seculici, Videanu, Stolojan, sa vedem daca nu cumva si dansii sunt prinsi in acest dosar", mai considera Geoana.

"In opinia mea, si am facut si eu Dreptul, incadrarea e exagerata la Codrut Seres, nu am vazut elemente de spionaj, de inalta tradare, e o incadrare prea pompoasa, e mai degraba de natura mediatica decat juridica", a mai comentat Mircea Geoana.

Senatorul PSD considera ca ajungerea in instanta a dosarului Codrut Seres poate fi chiar in avantajul senatorului PC, fost ministru al Economiei:

"Sunt convins ca Codrut isi va gasi dreptatea in justitie, pentru ca nu sunt probe pentru condamnare in instanta, si poate ii face bine ca perceptie".

Norica Nicolai, presedinte al Comisiei Juridice din Senat si senator PNL, a spus, la randul ei, dupa exprimarea votului, ca "nimeni nu este mai presus de lege, iar votul nu refera la imunitate, ci este un vot de responsabilitate politica".

"In Romania cauza suferintei este comparatia", a replicat Nicolai intrebata cum comenteaza votul din 13 august al deputatilor care nu au aprobat inceperea urmaririi penale pentru Miron Mitrea si Adrian Nastase.

Eventuala suspendare a lui Paul Pacuraru de catre seful statului este criticata de catre Norica Nicolai, care considera ca astfel Traian Basescu ar gira un dosar politic in cazul ministrului Muncii:

"Nu am aflat ca Traian Basescu sa ia decizia suspendarii lui Paul Pacuraru si sper sa nu faca acest gest...E doar o posibilitate, nu e o obligatie sa recurga la suspendarea lui Paul Pacuraru, care se afla cam in aceeasi situatie ca Teodor Atanasiu, Basescu ar face o ilegalitate si ar gira un dosar politic, ceea ce presedintele nu si-ar permite".

Nici reactiile organizatiilor neguvernamentale nu s-au lasat asteptate, dupa votul de marti din Senat.

"Senatorii s-au speriat de presiunile opiniei publice si ale Comisiei Europene si au votat, marti, in contraoferta la scandalul care s-a iscat dupa decizia Camerei Deputatilor in cazul Nastase si Mitrea", a declarat, pentru NewsIn, Mihai Politeanu, reprezentat al Initiativei pentru o Justitie Curata.

Potrivit lui Politeanu, votul senatorilor trebuie sa fie un exemplu si pentru Camera Deputatilor, care sa "revizuiasca si sa rediscute" cazurile lui Adrian Nastase si al lui Miron Mitrea.

Totodata, coordonatorul de programe de la Freedom House considera ca la baza deciziei senatorilor au stat "aranjamente politice", dar care lasa justitia sa isi faca treaba in continuare.

"Este un lucru absolut pozitiv si laudabil faptul ca Senatul a cerut urmarirea penala impotiva celor doi. E foarte bine ca nu s-au substiuit justitiei si ca lasa actul de justitie sa mearga in continuare, spre deosebire de Camera Deputatilor. Probabil au fost aranjamente politice la nivelul deciziilor care au stat la baza acestui vot, din punctul nostru de vedere e irelevant", a mai spus Mihai Politeanu.

Senatorii au aprobat, marti, inceperea urmaririi penale pentru Codrut Seres in dosarul Electrica cu 83 de voturi pentru, 36 impotriva si 1 vot anulat, in dosarul Hidrolelectrica cu 79 de voturi pentru,40 contra si 1 vot anulat, precum si impotriva lui Paul Pacuraru cu 75 de voturi pentru si 44 contra.

Senatul a fost sesizat de Parchet in cazul a doua dosare in ceea ce-l priveste pe conservatorul Codrut Seres, dosare referitoare la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud si la situatia de Hidroelectrica.

Seres este acuzat de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational, adica a retelei de spionaj organizate de Stamen Stantchev, precum si ca a ascuns activitatile infractionale savarsite de conducerea Hidroelectrica.

In cazul ministrului Paul Pacuraru, acesta este acuzat de luare de mita. Pacuraru a declarat ca, in dosarul lui care se afla la DNA, luarea de mita este "o infractiune conexa, nu directa", si are in spatele ei "zero lei si zero bani".

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Senat, #senator, #Paul Pacuraru, #Codrut Seres, #Traian Basescu, #vot electronic , #presedinte