Regimul Basescu desfiinteaza clasa de mijloc (Opinii)

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 10:11
3265 citiri
Regimul Basescu desfiinteaza clasa de mijloc (Opinii)
Foto: impactlab.net

Mass-media din Romania trateaza cu indiferenta evolutia unui grav fenomen social care va transforma tara nu intr-un stat capitalist de drept, cum ne-am dori, ci intr-o entitate coloniala de tip sud-american sau afro-asiatic.

E vorba de disparitia clasei de mijloc, coloana vertebrala si motorul oricarei societati, barometrul dupa care sociologii emit judecati de valoare asupra starii unei natiuni. Or a noastra "middle class" a suferit in ultimii trei ani mutatii perfide.

Ce e clasa de mijloc?

Dupa criteriul nord-american, din aceasta categorie ar face parte cei ce castiga 25.000 - 100.000 de dolari anual, iar ponderea lor in SUA a ajuns in unii ani la 65% din locuitori.

La noi, dupa ultimele "ajustari" salariale, abia sub 1,85%. Daca pana in 2008, patronii, industriasii, functionarii, medicii, profesorii (universitari), inginerii, magistratii, avocatii, notarii ocupau un spatiu oarecum apreciabil, astazi locul lor e asaltat de politicieni, parlamentari, consilieri locali, demnitari ai statului, sefime din ministere si agentii, mai toti numiti pe baza carnetului de partid.

Or o asemenea evolutie starneste o suma de nedumeriri asupra destinului romanesc, deoarece situatia din decembrie 1989 era cu totul alta (dupa Forbes): clasa mijlocie emergenta ocupa 30% in Cehoslovacia, 25% in Ungaria, 15% in Polonia, iar in Romania abia 4-5%.

Democratie vs. aristocratie

Se vede clar ca, in timp ce partidele romanesti fac mare caz de programele si masurile lor de sprijinire a paturilor mijlocii, pe din dos are loc un razboi nemilos al guvernantilor cu cetatenii cei mai deschisi catre democratie, libertati, civilizatie, politica moderna.

Unii economisti se tem ca adevaratul motiv pentru care Puterea taie discretionar veniturile l-ar constitui dorinta de fiintare a numai doua clase, ca in invataturile marxist-leniniste, una a lumpenproletariatului saracit si infometat, usor de dus cu zaharelul la urne, si alta a aristocratiei, de cel mult 1%. Insa in Uniunea Europeana intoarcerea la inapoierea medievala nu mai e posibila.

Patrie sau colonie?

In sensul clasic al termenului, middle class s-a subtiat de la 4-5% pana aproape de disparitie. Destui analisti vorbesc chiar despre moartea capitalismului romanesc si amanetarea bogatiilor tarii, cate inca n-au fost jefuite, catre marile trusturi si concerne transnationale, despre pierderea pozitiilor strategice din industriile traditionale, inclusiv cea extractiva, despre vanzari de milioane de hectare din terenul arabil si paduri, despre concesionarea perimetrelor subsolice pe 50-100 de ani si instrainarea aproape integrala a sistemului bancar. Asadar, avem toate ingredientele pentru a ne numi noua colonie de la marginea UE.

Razboiul cu clasa mijlocie a devenit evident odata cu reformele Guvernului Boc. La inceput, micii patroni au fost rasi de pe suprafata pamantului cu forfetarul, apoi ceilalti mijlocasi au fost saraciti, desconsiderati, batjocoriti ca nu muncesc de-ajuns, ca nu-si mai iau unul-doua joburi.

Domnul presedinte le-a oferit o singura alternativa intelectualilor nemultumiti de viata din Romania, mai cu seama dupa celebrele si pilduitoarele taieri, e(i)migrarea. Fara menajamente, ca si cum tara asta ar fi hinterland-ul partidului de la putere, nu patria-muma a tuturora.

Orange middle class e in scutece

A disparut subit statutul social al pensionarilor si al salariatilor "nesimtiti", nu al tuturora, cum am fost mintiti, ci mai ales al categoriilor profesionale, al bazinelor electorale care nu se dau in vant dupa culoarea verde-portocalie, politisti, militari, functionari.

Dupa ce s-a degajat schema mijlociilor, terenul a fost ocupat cu grija de "ai nostri", consilieri, politicieni cu bunici, unchi, fii, soti(i), nepoti, toti cu proptele, toti mari businessmeni din contracte si licitatii pe bani publici.

Acum se munceste intens la egalizarea in saracie a tuturor salariatilor si a pensionarilor, iar clasa mijlocie, cata mai e, se va apropia de baza piramidei sociale. In contrapondere, numarul bogatilor va scadea, iar averea tarii se va concentra rapid in mainile a tot mai putini. Ca in fostele colonii. Se vede ca democratia romaneasca a fost un proiect utopic, lipsit complet de sustinere.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Clasa mijlocie dispare, #piramida sociala proletariat lumpen, #disparitie clasa mijloc , #presedinte