Resident Basescu a batut palma cu Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Duminica, 06 Mai 2012, ora 20:42
5283 citiri
Resident Basescu a batut palma cu Ponta (Opinii)

Nemeritat pentru Emil Boc sa-i dedice un clujean un film de groaza inspirat din Resident Evil. In cazul lui pana si spaima devine comica - telespectatorii au iesit razand.

Nedrept pentru ca a fost de-o evidenta deranjanta ca Raul, daca a fost vreunul, s-a ascuns mai degraba la Cotroceni, nu in Palatul Victoria. Acolo a salasluit Resident Evil. De acolo s-a manifestat suflul care a biciuit poporul pana la sange in ultimii doi ani. Cum, necum, lucrurile sunt pe cale sa se schimbe.

Presedintele pare sa fi ajuns cu reevaluarile la ultima frontiera - propria sa persoana. Lui Traian Basescu nu i-a mai ramas decat sa se schimbe pe sine. Pierzand puterea dupa ce i-au picat doua Guverne apropiate, fara majoritate in Parlament, cu un PDL aproape pulverizat si un nou premier din partea Opozitiei care asteapta sa isi primeasca votul de investitura in Parlament, presedintelui nu i-a mai ramas de facut decat sa se intoarca din nou la popor. De data asta cu adevarat.

Si asa il va imbratisa pe Ponta cu tot cu USL sau din spate. Pentru ca exprima vointa poporului, isi va spune presedintele, de va fi sa fie asa dupa alegeri, marea reorientare a rezidentului de la Cotroceni va fi in realitate cel mai normal gest cu putinta. Acceptarea faptului ca romanii vor altceva decat ai crezut tu ca vor. Specialist pe vremuri in a ghici si citi patosul multimii, Traian Basescu va trebui sa accepte ca s-a inselat, ca a luptat impotriva propriului sau popor. Fie din neputinta, fie ca sa plateasca datoria incompetentei cu care a trebuit sa isi cumpere realegerea in cel de-al doilea mandat.

Victor Ponta a recunoscut ca vorbeste la telefon cu presedintele tarii. Probleme institutionale. E foarte bine. Ca doar nu or sa comunice prin porumbei. Si nici prin servicii. Schimbandu-se si totusi stand la panda pentru a-si apara propriul scaun, Traian Basescu nici nu va demisiona, nici nu va lupta impotriva curentului. Va fi "gone with the wind", daca USL insasi isi va pastra suflul pana la alegerile din toamna. Incepand de pe acum procesul de reevaluare, va avea grija ca odata cu alegerile sa cada pe echipa castigatoare.

Negocierile dure si lungi pe care viitorul probabil Guvern le-a purtat cu reprezentantii FMI pentru obtinerea OK reintregirii salariilor bugetarilor, prin Florin Georgescu - ministrul posibil si propus pentru Finante, vor fi incheiate duminica printr-o ultima discutie pe care presedintele o va fi avut cu liderii institutiei internationale. Va fi si victoria sa, macar in masura in care taierile bugetare au fost deja acceptate ca o necesitate a trecutului si de USL, prin schimbarea radicala a viziunii asupra acordului incheiat intre Romania si institutiile bancare internationale.

Pentru reusita acestei intreprinderi jumatate de treaba e deja facuta. Ponta a fost oarecum vrajit de resident Basescu, macar si "institutional" vorbind. In fond nu ar fi prima oara cand Ponta cade prada farmecelor Cotroceniului. Mai greu va fi insa pentru presedinte de luptat cu obsesiile lui Felix Voiculescu intru eterna suspendare, transmise in mod direct si lui Crin Antonescu. Liderul liberalilor a ramas, intr-un fel sau altul, pe dinafara problemei. Aici se va duce mare lupta de gherila - in interiorul PNL si la varful USL intru ruperea, dezbinarea si desincronizarea ideilor si oamenilor.

In functie si de rezultatele guvernarii in cele sapte luni pana la alegeri si de scorul obtinut la vot, Resident Basescu va avea deja socotelile incheiate cu toate partile. Si va fi gata de un nou inceput de drum. Interesant va fi de vazut cum isi va reevalua si reforma statului cu PSD in spate, mai ales modernizarea Justitiei cu un Nastase tot mai puternic din umbra lui Ponta.

Citeste si:
PSD intenționează să depună moțiunea de cenzură marți, indiferent de decizia CCR
PSD intenționează să depună moțiunea de cenzură marți, indiferent de decizia CCR
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat că social-democraţi vor depune marţi moţiune de cenzură, indiferent de decizia Curţii Constituţionale cu privire demersul similar...
La umbra erei Merkel: Germania, rezultatele scrutinului, românii
La umbra erei Merkel: Germania, rezultatele scrutinului, românii
Încotro o ia Germania la finele erei Merkel? Cine o va conduce și ce mesaj transmite poporul german prin rezultatele alegerilor? Cum stă cea mai amplă putere economică europeană cu erodarea...
Sursa: Ziare.com