Revista presei: Basescu ii apara pe gresitii neamului Boc si Oprea

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 08:36
3164 citiri
Revista presei: Basescu ii apara pe gresitii neamului Boc si Oprea
Foto: Gandul

Anuntul presedintelui Traian Basescu, de duminica seara, dupa o intalnire cu premierul si cu mai multi ministri, potrivit caruia procesul de recalculare a pensiilor se va face dupa o noua hotarare de Guvern tine prima pagina a cotidienelor de luni.

Basescu a spus ca, pentru a se respecta decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, trebuie suspendata recalcularea pensiilor pe baza hotararii din iulie a Guvernului si emisa o alta hotarare, prin care "greul" procesului - adeverinte de vechime si venituri - sa cada in sarcina guvernului si nu a pensionarilor.

Totodata, procesul de recalculare a pensiilor a fost extins pana la 31 decembrie 2011, subliniaza Adevarul, intr-un articol titrat "Pensiile militare, recalculate pana la sfarsitul anului". "Basescu: Guvernul va da prelungi termenul de recalculare a pensiilor militare pana in 31 decembrie", trateaza si jurnalistii de la Puterea acelasi subiect.

Evenientul Zilei nu face nota discordanta si dezbate aceeasi tema: "Basescu: Pensiile recalculate si comunicate pensionarilor militari raman valabile".

Gandul, pe de alta parte, explica si "Cum se va face noua recalculare a pensiilor si ce s-a decis la Cotroceni", in timp ce Jurnalul National precizeaza ca "Basescu ii apara pe gresitii neamului Boc si Oprea".

Adevarul - Pensiile militare, recalculate pana la sfarsitul anului

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca recalcularea pensiilor se suspenda, in urma deciziei ICCJ, iar Guvernul va emite o noua ordonanta, pentru a reglementa aceasta procedura.

Potrivit presedintelui, pensiile recalculate in baza Legii 119 si comunicate prin decizii raman valabile, atat cele care au crescut, cat si cele care au scazut.

"Decizia ICCJ trebuie respectata, deci se suspenda recalcularea pensiilor militarilor, dar, ca sa iesiti din manipulare, vreau sa va spun ca hotararea suspendata nu se refera la legea 119/2010, ci la hotararea 735, din iulie 2010, care stabilea metodologia, iar legea ramane in vigoare", a declarat seful statului, citat de Adevarul.

Puterea - Basescu: Guvernul va prelungi termenul de recalculare a pensiilor militare pana in 31 decembrie

Traian Basescu a mai precizat ca "pensionarii militari carora nu li s-au recalculat inca veniturile vor primi pensia din decembrie 2010 si diferenta corespunzatoare lunii ianuarie".

Seful statului a mai spus ca Guvernul va emite o noua hotarare de aplicare a Legii 119, care sa tina cont de elementele invalidate de verdictul instantei supreme, informeaza Puterea.

Evenimentul Zilei - Basescu: Pensiile recalculate si comunicate pensionarilor militari raman valabile

Totodata, seful statului a mai precizat ca "cifrele sunt elocvente pentru militarii cu cariera completa. S-au recalculat pensiile pentru 363 de generali si pentru 176 pensiile sunt in crestere".

"Din randul coloneilor, din care doi lideri i-ati vazut agitati la televizor, 2363 au crestere de pensie, 2820 au scadere. (...) Din cei 3950 de maistri militari, 3859 au crestere de pensie, 89 au scadere de pensie", a continuat seful statului, scrie Evenimentul Zilei.

Jurnalul National - Basescu ii apara pe gresitii neamului Boc si Oprea

Pe de alta parte, Traian Basescu i-a aparat pe premierul Emil Boc si pe ministrul Apararii Gabriel Oprea, responsabilii pentru haosul recalcularii pensiilor militare, spunand ca "ceea ce a suspendat ICCJ stabilea metodologia adica pensionarul trebuie sa mearga sa isi aduca adeverinta. Aceasta hotarare este suspendata".

Basescu a dat vina pe "clasicii" moguli pentru campania de presa privitoare la scandalul recalcularii pensiilor militarilor, precizeaza Jurnalul National.

"Fac cateva observatii legate de campania care s-a desfasurat legat de acest subiect. Este evident pentru mine ca dupa ce cele doua trusturi de presa, ale lui Vintu si Voiculescu au avut o importanta contributie de a tine natiunea dezbinata intr-o perioada de criza, acum au incercat acelasi lucru si cu militarii", a spus Basescu. "Acesti domni incearca sa blocheaze un proces in care militarii cu cariera completa castiga la pensie", a adaugat el.

Seful statului a facut aceste precizari dupa ce a avut, duminica seara, la Cotroceni, o intalnire de lucru pe tema pensiilor militarilor cu premierul Emil Boc si ministrii Traian Igas (Interne), Gabriel Oprea (Aparare), Catalin Predoiu (Justitie) si Gheorghe Ialomitianu (Finante). La intrevedere au participat si sefii SRI si SIE.

Gandul - Ce s-a decis la Cotroceni

Jurnalistii de la Gandul au realizat un rezumat al declaratiilor lui Basescu de duminica seara.

Astfel, presedintele a tinut sa precizeze ca legea de recalculare a pensiilor speciale, inclusiv a celor militare, este "in plina aplicare si forta" si ca decizia ICCJ a suspendat doar hotararea care stabilea "metodologia".

Guvernul va emite o ordonanta de urgenta de prelungire a termenului de recalculare pana la 31.12.2011, iar pensiile recalculate si comunicate pensionarilor militari raman valabile.

Declartiile de duminica seara vin dupa ce Guvernul a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca institutiile din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala pot continua recalcularea pensiilor.

De asemenea, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in cazul a catorva mii de rezervisti, ca recalcularea pensiilor militarilor este ilegala, pe motiv ca pensia reprezinta un drept patrimonial.

D.R.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu presedinte, #recalculare pensii militari basescu , #presedinte