Revista presei: Basescu in Wikileaks si Vanghelie duce mici in SUA

Sambata, 28 Mai 2011, ora 08:26
2878 citiri
Revista presei: Basescu in Wikileaks si Vanghelie duce mici in SUA

Presedintele Traian Basescu tine si sambata prima pagina a cotidienelor, fiind protagonistul unei noi cablotelegrame marca WikiLeaks.

Nici Opozitia nu scapa de lupa presei. Liderii USL si-au prezentat, vineri, programul economic cu care vor sa convinga electoratul sa-i aduca la guvernare din 2012.

De asemenea, edilul sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, a povestit, spre deliciul jurnalistilor, cum a fost vizita sa la Washington.

"Wikileaks: De ce spune ambasada SUA ca Basescu ia decizii singur", titreaza Romania Libera, citand o telegrama a ambasadei SUA la Bucuresti din 2005, cand diplomatii americani descriu situatia politica de dupa anuntul premierului Tariceanu ca va demisiona.

Pe de alta parte, jurnalistii de la Puterea scriu despre "Programul economic al Uniunii Social-Liberale" si prezinta masurile pe care le propune Opozitia pentru iesirea din recesiune.

Pe de alta parte, Adevarul prezinta declaratiile primarulul sectorului 5, Marian Vanghelie. "Picnicul este la fel si in Romania si in America", a spus edilul, proaspat reintors din Statele Unite.

Subiectul este dezbatut pe larg si in Evenimentul Zilei, care titreaza: "Vanghelie, martorul lui Obama: A tinut un discurs istoric".

Romania Libera - Wikileaks: De ce spune ambasada SUA ca Basescu ia decizii singur

O noua scrisoare diplomatica il are in prim plan pe Traian Basescu. Intr-o telegrama marca WikiLeaks, din anul 2005, diplomatii americani descriu situatia politica de dupa anuntul premierului Tariceanu ca va demisiona.

Basescu a spus ca a fost "sincer luat prin surprindere" de anuntul premierul Tariceanu ca el si Guvernul sau vor demisiona pentru a declansa alegerile anticipate, scriau diplomatii americani, citati de Romania Libera.

Seful statului a recunoscut ca el insusi a cautat declansarea alegerilor in primavara. (...) El a spus ca s-a intalnit cu premierul la scurt timp dupa ce a luat aceasta decizie. In timpul intalnirii, el a spus ca sustinea alegerile, dar are si indoieli legate de faptul ca Alianta PNL-PD ar putea sa nu isi asigure majoritatea necesara in Parlament pentru a forta declansarea alegerilor anticipate.

In acelasi timp, el a recunoscut ca in eventualitatea organizarii alegerilor anticipate, PNL-PD isi va imbunatati "in mod evident" reprezentarea parlamentara, unde majoritatea guvernamentala este slaba.

Puterea: Programul economic al Uniunii Social-Liberale

De cealalta parte, in tabara Opozitiei, liderii USL si-au prezentat, vineri, programul economic cu care vor sa convinga electoratul sa-i aduca la guvernare din 2012.

Printre masurile propuse se afla cota progresiva de impozitare, scaderea CAS, cresterea salariului minim pe economie, relateaza Puterea.

Programul economic al USL se intinde pe 48 de pagini si are doua parti: prima intitulata "situatia economica reala" in care se vorbeste despre guvernarea PDL (27 de pagini) si cea de-a doua "USL - crestere, dezvoltare, locuri de munca", in care se regasesc masurile propuse de liberali si social-democrati (21 de pagini).

Adevarul - Marian Vanghelie: Picnicul este la fel si in Romania si in America

In timp ce liderii USL si-au prezentat programul pentru redresarea economica, primarul sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, proaspat intors de la Washington, acolo unde a fost in vizita de lucru, a vorbit si despre picnicul pe care l-a luat cu romanii.

Vanghelie a precizat ca reprezentantii comunitatii romanilor din Washington traiesc foarte bine, dar ca le este dor de micii romanesti, potrivit Adevarul.

"La comunitate am fost la picnic. Picnicul, sa stiti ca, ori in Romania, ori in America, este la fel. Le-am promis ca le voi duce, urmatoarea data, cand ma voi duce, intr-un frigider, vreo 5.000-10.000 de mici de la 'Cocosatu', pentru ca le era dor de micii de la Cocosatu", a declarat Vanghelie.

Evenimentul Zilei - Vanghelie, martorul lui Obama: 'A tinut un discurs istoric'

De asemenea, Vanghelie a povestit ca a asistat la un discurs istoric tinut de presedintele american.

Primarul sectoului 5 a afirmat ca in Romania nu exista politicieni care sa aiba discurs ca Barack Obama, precizeaza Evenimentul Zilei.

"Din pacate, spun cu dezamagire, mi-as dori sa avem politicieni asa, cu asemenea discursuri pozitive in Romania. Nu pot sa comentez discursul lui Obama, dar pot sa spun, din punctul meu de vedere, ca a avut acelasi impact pentru toata sala, pentru ca se ridicau oameni care erau miliardari, se ridicau si aplaudau. Si la domnul Netaniahu la fel", a declarat edilul.

D.R.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...
Comentarii
Kiatra-Neamt
rank 5
Discursul lui Obama cat se poate de REAL...."Băsescu, la un pas de inculpare pentru trafic de arme si crima organizata "