Revista presei: Basescu propune 8+2 judete, avertizeaza UDMR si ataca regele

Joi, 23 Iunie 2011, ora 07:52
5112 citiri
Revista presei: Basescu propune 8+2 judete, avertizeaza UDMR si ataca regele
Foto:b1.ro

Presedintele Traian Basescu a continuat miercuri, la B1 Tv, seria declaratiilor referitoare la reimpartirea administrativa a Romaniei, anuntand o noua propunere pentru UDMR - cea in care Romania ar fi reimpartita in 8 judete mari si doua judete mici, Harghita si Covasna.

Seful statului a spus ca nu are de gand sa permita ca judetele Harghita si Covasna sa se uneasca intr-un singur judet mai mare si ca varianta 8+2 e concesia maxima pe care o va face UDMR. Totodata, el a avertizat ca statutul minoritatilor va fi adoptat prin asumarea raspunderii Guvernului doar odata cu reorganizarea administrativa, avertizandu-i pe maghiari ca "in politica nu da cadouri" si ca acest prim act nu va trece prin procedura parlamentara normala.

Totodata, seful statului a anuntat ca, daca reorganizarea administrativa va esua, se va face doar o reorganizare a institutiilor deconcentrate din judete, care nu vor mai fi cate 41, pentru fiecare judet, ci cate 8, fiecare corespunzand unei regiuni de dezvoltare.

La sfarsitul emisiunii, seful statului l-a atacat foarte dur pe regele Mihai, pe care l-a numit "sluga la rusi" si a spus ca e responsabil, alaturi de maresalul Antonescu, pentru genocidul evreilor si rromilor din Romania, in Al Doilea Razboi Mondial.

Cele mai importante stiri ale zilei sunt: "Basescu da UDMR 8 regiuni si judetele Harghita si Covasna", din "Jurnalul National", Traian Basescu: Judetele Harghita si Covasna SEPARATE, NICIODATA UNITE. Despre Dan Diaconescu: o CARICATURA de politician. Presedintele l-a atacat dur pe Regele Mihai", in "Romania Libera", "Traian Basescu despre Constitutie", in "Adevarul", "Traian Basescu: Regele Mihai a fost sluga la rusi" , in "Evenimentul Zilei" si "Oferta UDMR pentru PDL: 7+2. Acceptam varianta Guvernului daca si ei accepta Tinutul Secuiesc si Regiunea Bihor-Salaj-Satu Mare", articol din "Puterea".

Traian Basescu: Judetele Harghita si Covasna SEPARATE, NICIODATA UNITE. Despre Dan Diaconescu: o CARICATURA de politician. Presedintele l-a atacat dur pe Regele Mihai - Romania Libera

Presedintele Traian Basescu a transmis ca propunerea sa "maximala" pentru UDMR este aceea de a se crea 8 judete mari plus doua mai mici - Harghita si Covasna, precizand ca nu va accepta niciodata 8 judete mari plus unul alcatuit din Harghita si Covasna.

"Nu a existat o asemenea discutie ca le-am promis Tinutul Secuiesc. Se creeaza o confuzie. Unde spune Marko Bela de opt plus unul? Este o minciuna. Varianta 8 plus unul e o minciuna. Tinutul Covasna-Harghita nu exista. Am avut o intelegere. Le-am spus: 'Consultati-va si discutam'"

In ceea ce priveste varianta 8+2, presedintele a declarat ca judetele Harghita si Covasna ar putea ramane separate, dar niciodata unite, scrie Romania Libera.

Basescu da UDMR 8 regiuni si judetele Harghita si Covasna - Jurnalul National

Presedintele Romaniei a avertizat totodata ca, in cazul in care aceasta reorganizare va esua, se va trece la reorganizarea institutiilor deconcentrate, care se vor gasi cate una in fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare, nu in toate judetele, ca pana acum.

Totodata, Basescu a avertizat si UDMR ca, in cazul in care refuza reorganizarea, nu exista nicio sansa ca statutul minoritatilor sa fie angajat de Guvern, ceea ce va insemna ca sunt sanse mari sa fie respins.

In cazul in care UDMR nu va accepta aceasta oferta "maximala" a presedintelui, pe care trebuie sa o discute sambata in CRU, Traian Basescu a spus ca se va face doar o reforma administrativa.

"Abordarea mea e urmatoarea: am cautat sa gasesc intelegere la Opozitie pentru un compromis. Nu mi-au dat aceasta sansa. Atunci trebuie sa gasesc o formula cu Emil Boc ca actuala coalitie sa accepte reorganizarea teritoriala care a devenit vitala pentru Romania. Daca refuza, oricum se trece pe reorganizare pe judete mari a deconcentratelor ministerelor, nu mai facem reforma administrativa, ci cea a deconcentratelor, si asa nu mai e motiv sa plece UDMR de la guvernare", a spus Basescu, potrivit Jurnalul National.

In privinta statutului minoritatilor, alta lege importanta pentru UDMR, presedintele le-a mai aratat o data zaharelul liderilor maghiari, aruncand alta oferta: adoptarea la pachet prin asumare a statutului minoritatilor cu reorganizarea in 8 judete. "Eeeee, asumarea pe statutul minoritatilor se poate face daca se face odata cu reorganizarea administrativa, a spus presedintele izbucnind in ras. Altfel, in procedura parlamentara, a avertizat Basescu, nu cred ca va fi adoptat.

E un pachet. Nu poti in politica sa faci mereu cadouri. Sunt pachete pe care partidele in politica se inteleg", si-a transmis mesajul catre UDMR Traian Basescu.

Traian Basescu: Abdicarea regelui Mihai, un act de tradare - Adevarul

Seful statului a lansat o serie de atacuri la adresa unor personalitati si politicieni din Romania, in frunte cu liderii Opozitiei, cel mai dur fiind insa la adresa regelui Mihai.

Basescu a spus despre fostul suveran ca a comis tradare demisionand din fruntea statului, i-a facut imaturi pe Ponta si Antonescu si a spus ca sunt prea sus fata de ceea ce merita, iar despre Sorin Oprescu a spus ca e un politician bun, dar nu un primar bun, fiindca nu a venit cu niciun proiect, scrie Adevarul.

Traian Basescu: Regele Mihai a fost sluga la rusi - EVZ

Traian Basescu a facut cateva afirmatii extrem de dure la adresa fostului suveran al Romaniei, regele Mihai, pe care l-a acuzat de tradare si de complicitate la genocidul din Al Doilea Razboi Mondial.

"Multi spun ca abdicarea a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a intereselor nationale din partea regelui Mihai. Antonescu este vinovat in istorie pentru pogromul impotriva evreilor, pentru deportarea lor in Transnistria. Uitam ca Romania avea atunci un sef de stat. Antonescu era prim-ministru. Unuia ii dam averile, pe altul il facem criminal de razboi. De ce? Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi?", a spus Traian Basescu, potrivit Evenimentul Zilei.

Oferta UDMR pentru PDL: 7+2. Acceptam varianta Guvernului daca si ei accepta Tinutul Secuiesc si Regiunea Bihor-Salaj-Satu Mare - Puterea

UDMR ar fi dispusa sa accepte o reorganizare a tarii cu mai putine judete, insa doar in conditiile in care vor exista judete care sa includa zona denumita Tinutul Secuiesc, iar judetele cu numar mare de maghiari - Bihor, Salaj, Satu Mare sa fie o singura unitate administrativa.

"Din punctul nostru de vedere, cea mai buna varianta a reorganizarii administrative este cea a celor 16 regiuni propuse de noi. Insa, de dragul compromisului, UDMR va accepta varianta celor opt regiuni, daca si PDL va accepta Tinutul Secuiesc ca un singur judet, respectiv Bihor, Salaj si Satu Mare, si ele ca o singura entitate", a spus deputatul maghiar Mate Andras Levente pentru Puterea.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Basescu 8 plus 2, #Basescu impartire judete, #Basescu reorganizare, #Basescu atac rege , #presedinte