Revista presei: Basescu si-a pus lumea in cap, iar politistii pot fi concediati

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 07:52
2913 citiri

Presedintele Traian Basescu a starnit o adevarata furtuna mediatica dupa declaratiile sale de miercuri seara, cand l-a acuzat pe regele Mihai de "tradare" pentru abdicarea din 1947 si de participare la genocidul impotriva evreilor si tiganilor.

Istorici, analisti si mai ales politicieni l-au acuzat in termenii cei mai duri pe Traian Basescu pentru aceste declaratii, facand referiri la faptul ca nu are habar de realitatea istorica si ca atacul sau a mers mult prea departe.

In schimb, Casa Regala a refuzat sa faca orice comentariu pe acest subiect, la dorinta expresa a regelui Mihai.

In alta ordine de idei, UDMR continua sa dezbata oferta lui Traian Basescu, dar, din ce se pare pana acum, multi dintre maghiari tind spre a o refuza, desi unii sunt tentati de faptul ca e legata de statutul minoritatilor.

Tot din domeniul politicii, avem stirea ca CCR a respins solicitarile de neconstitutionalitate ale statutului politistilor, astfel incat ministrul de Interne poate incepe concedierile, estimate la mai multe mii in acest an.

In fine, o veste din Ungaria, unde justitia i-a condamnat la inchisoare pe viata pe cei care l-au ucis pe handbalistul roman Marian Cozma.

Cele mai importante titluri ale zilei sunt: Un fleac: "S-a ciuruit singur! Basescu ataca regele si-si pune lumea-n cap" din "Puterea", "Casa Regala nu comenteaza declaratiile lui Traian Basescu. Principesa Margareta: Asa e cel mai bine" , din "Adevarul", "Ce pierde si ce castiga UDMR in varianta "8+2" judete", articol din "Romania Libera", "CCR a decis ca modificarile aduse statutului politistului sunt constitutionale", in "Jurnalul National", si "Inchisoare pe viata pentru ucigasii lui Marian Cozma. Vezi AICI interviu exclusiv cu tatal fostului sportiv", scris de "Evenimentul Zilei".

S-a ciuruit singur! Basescu ataca Regele si-si pune lumea-n cap - Puterea

Presedintele Traian Basescu s-a trezit cu o reactie virulenta in presa de joi, dupa ce miercuri seara il acuzase pe regele Mihai de "tradare" la abdicare si de participare la genocidul etnic din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Indiferent ca au fost premeditate sau nu, afirmatiile lui Basescu au creat in acest moment un val de simpatie pentru fostul monarh. Numerosi istorici, politicieni si alte figuri publice dezaproba afirmatiile presedintelui, scrie Puterea.

"Exista un fenomen in psihologia sociala, si anume ca publicul se solidarizeaza cu victima. Iar in acest context, victima este regele Mihai. Pentru rege, cu siguranta ca declaratiile presedintelui produc un efect de crestere a simpatiei", a declarat si politologul Cristian Parvulescu.

Casa Regala nu comenteaza declaratiile lui Traian Basescu. Principesa Margareta: Asa e cel mai bine - Adevarul

Casa Regala a Romaniei a refuzat sa comenteze declaratiile lui Traian Basescu, chiar la dorinta fostului suveran, regele Mihai I.

Intrebata daca nu i se par incredibile acuzatiile presedintelui, principesa Margareta a spus: "Noi am spus asta si nu vrem sa comentam, cel mai bine", scrie Adevarul.

Nici principele Radu nu a dorit sa faca niciun comentariu. "Nu dorim sa comentam. (...) Va multumim", a spus el. Acelasi raspuns a fost primit si de la Radu Ghina, reprezentant al Casei Regale.

Ce pierde si ce castiga UDMR in varianta "8+2" judete" - Romania Libera

Dezbaterile din UDMR referitoare la impartirea tarii in 8 judete mari plus Harghita si Covasna continua, dar se pare ca tendinta e de a respinge oferta presedintelui, in conditiile in care maghiarii considera ca au mai mult de pierdut.

Oful Uniunii a fost explicat cel mai bine de viceliderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad: "Noi avem sase judete mari si late cu o populatie maghiara de peste 25%. Sase. Si nu putem fi de acord cu nicio solutie de megajudete prin care unele sau mai multe dintre aceste sase judete sa ajunga intr-un megajudet unde populatia maghiara va scadea sub 20%, adica isi vor pierde toate drepturile pe care altfel le au".

De aici si doleanta UDMR, exprimata inca de saptamana trecuta, ca nu doar Harghita, Covasna si Mures sa formeze un judet, ci si Satu Mare, Bihor si Salaj sa fie grupate, scrie Romania Libera.

CCR a decis ca modificarile aduse statutului politistului sunt constitutionale - Jurnalul National

Curtea Constitutionala a respins sesizarile PSD si PNL privind neconstitutionalitatea modificarilor aduse statutului politistului, ceea ce inseamna ca mai multe mii de oameni isi vor pierde slujbele.

Modicarile aduse statutului politistului si adoptate in 31 mai de Camera Deputatilor au fost contestate la Curtea Constitutionala de 111 deputati PSD si PNL, scrie Jurnalul National.

Inchisoare pe viata pentru ucigasii lui Marian Cozma. Vezi AICI interviu exclusiv cu tatal fostului sportiv - Evenimentul Zilei

Ucigasii handbalistului roman Marian Cozma au fost condamnati la inchisoare pe viata in Ungaria, iar alti cativa dintre complicii lor au primit ani grei de inchisoare.

La finalul procesului, desfasurat in orasul maghiar Veszprem, Raffael Sandor si Nemeth Gyozo au fost condamnati la inchisoare pe viata, fara drept de eliberare mai devreme de 30 de ani. Sztojka Ivan a primit 20 de ani de inchisoare, fara drept de eliberare mai devreme de 15 ani. Toti cei trei inculpati au fost gasiti vinovati pentru omucidere, scrie Evenimentul Zilei.

Catorva dintre condamnati li s-a facut rau, iar ei si-au cerut scuze familiei lui Cozma si au spus ca nu au vrut sa-l omoare pe handbalistul roman.

L.L.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reactii Basescu atac Mihai, #Basescu Casa Regala, #Basescu oferta UDMR , #presedinte
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
foarte bine ! tranteste-i Basescule de pamant , sa le mearga fulgii