Revista presei: Culisele intalnirii lui Basescu cu Obama

Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 08:43
4343 citiri
Revista presei: Culisele intalnirii lui Basescu cu Obama
Foto: Adevarul

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu presedintele american Barack Obama. Ce au discutat cei doi oficiali, de ce seful statului roman nu a spus nimic despre vizita in SUA sau ce a declarat Traian Basescu dupa intrevederea cu omologul sau sunt subiectele pe care le trateaza presa centrala de miercuri.

"N-am vrut ca vizita sa fie distrusa de vorbe si de analisti la televizor, avem talentul acesta", a justificat presedintele roman faptul ca a tinut atat de secreta vizita sa de 12 ore in Statele Unite. Subiectul este dezbatut pe larg de Adevarul, intr-un material titrat "Secretul lui Basescu. De ce nu a spus nimic presedintele despre vizita in SUA".

Majoritatea indiciilor vehiculate in presa, inainte ca seful statului sa ajunga la Washington, duceau spre o intalnire a presedintelui cu omologul sau american, Barack Obama. Speculatiile s-au dovedit a fi adevarate si "Obama l-a primit pe Basescu la Casa Alba", scrie si Evenimentul Zilei in editia de miercuri.

Romania Libera explica "De ce l-a primit Obama pe Basescu", precizand ca exista cel putin doua mize in vizita fulger pe care a facu-o la Washington presedintele Traian Basescu. "Dealul lui Obama: Vize contra combaterea terorismului", completeaza si Jurnalul National.

Dupa intrevederea cu omologul sau american, presedintele Traian Basescu a declarat ca "Aceasta vizita in SUA va ramane in istoria Romaniei", scriu jurnalistii de la Puterea.

Adevarul: Secretul lui Basescu. De ce nu a spus nimic presedintele despre vizita in SUA

Presedintele Traian Basescu a plecat, marti dimineata, in jurul orei 02:50, in vizita de lucru de o zi in Statele Unite.

Aflat pentru o zi la Washington, presedintele Basescu a explicat de ce a tinut atat de secreta vizita sa de 12 ore in Statele Unite.

"N-am vrut ca vizita sa fie distrusa de vorbe si de analisti la televizor, avem talentul acesta", a declarat seful statului, citat de Adevarul.

Evenimentul Zilei: Obama l-a primit pe Basescu la Casa Alba

Seful statului, Traian Basescu, a fost primit, la Casa Alba de presedintele SUA, Barack Obama, in ciuda speculatiilor legate de vizita sa in SUA. Intrevederea a avut loc in Biroul Oval si a durat aproximativ 20 -25 de minute.

Cei doi sefi de stat au adoptat o Declaratie comuna privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI, potrivit Evenimentul Zilei.

Ulterior, presedintele roman, aflat intr-o vizita de lucru la Washington, a avut o discutie tete a tete cu vicepresedintele SUA, Joe Biden.

Romania Libera: De ce l-a primit Obama pe Basescu

Exista cel putin doua mize in vizita fulger pe care a facu-o la Washington presedintele Traian Basescu: asumarea unui nou Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite si finalizarea in termeni mai buni pentru Romania a acordului privind instalarea scutului anti-racheta de la Deveselu, explica Romania Libera.

Pentru ambele situatii era necesara prezenta presedintelui roman in capitala SUA, fiindca ultimele detalii au fost convenite marti intre Traian Basescu si Joe Biden, vicepresedintele American.

Tratativele au fost duse pana acum sub comanda secretarului de stat din ministerul de Externe, Bogdan Aurescu si cu toate ca acordul privind scutul anti-racheta a fost parafat acum 3 luni intre reprezentantii celor doua parti, Romania a vrut sa faca mai clare unele prevederi.

Jurnalul National: Dealul lui Obama: Vize contra combaterea terorismului

Pe de alta parte, Barack Obama sprijina legi initate de congresmeni pentru modificarea criteriilor de admitere in programul Visa Waiver, documentele cerand tarilor aspirante sa isi ia angajamentul de a spori cooperarea cu SUA in domeniul combaterii terorismului.

Aceasta prevedere este inclusa in "declaratia comuna privind parteneriatul strategic pentru secolul al XXI-lea intre Romania si SUA", document asumat de cele doua state cu ocazia intrevederii presedintelui Traian Basescu cu Barack Obama, relateaza Jurnalul National.

Puterea: Basescu: Aceasta vizita in SUA va ramane in istoria Romaniei

Dupa intrevederea avuta cu presedintele SUA, Barack Obama, presedintele Traian Basescu a declarat ca aceasta vizita pe care o efectueaza in Statele Unite ale Americii va ramane cu siguranta in istoria Romaniei.

"Trebuie sa spun ca sunt pentru a treia oara in vizita in SUA si, cu siguranta, aceasta vizita va ramane in istoria Romaniei. Este momentul in care am semnat intelegerea pentru sistemul antiracheta, Romania si SUA vor avea un parteneriat strategic. De asemenea, am agreat Declaratia privind Parteneriatul Strategic.

Este un document politic extrem de important care ne va ghida relatiile in urmatoarele decade si cred ca acest lucru reprezinta o noua etapa a relatiilor noastre bilaterale", a declarat Basescu, citat de Puterea.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu vizita SUA, #Traian Basescu intalnire Obama , #presedinte