Revista Presei: Procesul Basescu-Patriciu, scandalul din PDL si rafuielile din USL

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 09:12
2678 citiri
Revista Presei: Procesul Basescu-Patriciu, scandalul din PDL si rafuielile din USL
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu tine prima pagina a cotidienelor centrale joi, dupa ce a castigat procesul cu omul de afaceri Dinu Patriciu, prin care ii cerea daune pentru sifonarea imaginii prin prezentarea filmuletului din 2004 in care seful statului lovea un copil.

Si razboiul din PDL este dezbatut de presa centrala, care scrie ca taberele si-au aruncat acuzatii dure, nou-venitii din partid atacand, la unison, garda veche a PDL. Actorii scandalului au fost Monica Macovei, Cristi Preda, Teodor Baconschi si Cezar Preda.

Nici in Uniunea Social-Liberala nu este liniste. Se pare ca in culisele USL se dau lupte aprige pentru impunerea candidatilor la primariile din Capitala.

"Traian Basescu a castigat procesul Rusine, Dinu Patriciu!", titreaza Evenimentul Zilei in editia de joi, precizand ca omul de afaceri a fost obligat de instanta la plata, mai mult simbolica, a 50 de bani.

Subiectul "Patriciu, invins de 'pixel'" este dezbatut pe larg si de jurnalistii de la Romania Libera, care adauga ca procesul a avut legatura cu imaginile difuzate in campania din 2009, in care Traian Basescu aparea lovind un copil.

Pe de alta parte, "Monica Macovei provoaca scandal in PDL", scrie Jurnalul National, explicand ca zarva a izbucnit dupa ce europarlamentarul Monica Macovei si-a facut publice visele de viitor: infiintarea unui alt partid. "Razboi deschis in PDL", titreaza si Adevarul, care prezinta valul de reactii care a urmat dupa declaratiile facute de Monica Macovei.

Nici Opozitia nu scapa de lupa presei. In interiorul USL se dau lupte crancene pentru impunerea candidatilor la primariile din Bucuresti. "Alegeri interne cu rafuiala la USL", rezuma Puterea situatia din Opozitie.

Evenimentul Zilei: Traian Basescu a castigat procesul "Rusine, Dinu Patriciu!"

Traian Basescu a castigat procesul in care l-a acuzat pe Dinu Patriciu de daune la adresa imaginii sale, cu referire la imaginile difuzate in campania electorala din 2009, in care seful statului aparea lovind un copil.

Judecatoria sectorului 1 l-a obligat pe Dinu Patriciu la plata a 0,5 lei daune morale, precum si la publicarea deciziei in trei publicatii cu tiraj national, in numere consecutive. Sentinta poate fi atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti, scrie Evenimentul Zilei.

Inregistrarea incriminatoare a fost prezentata in campania electorala din 2009, in timpul unei emisiuni la care invitat era chiar seful statului, in calitate de candidat la un nou mandat. Reactia presedintelui a fost transanta ulterior: "Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!".

Romania Libera: Patriciu, invins de "pixel"

"In mod cert, la 20 de ani de la Revolutie, romanii nu mai pot fi pacaliti, ei nu mai pot fi manipulati cu filme trucate, in care fara rusine amesteca viata unui copil, un copil care este supus unei presiuni mediatice extraordinare doar in interesul candidatului Mircea Geoana, utilizandu-se pentru aceasta filme trucate. Nu vreau sa ma intreb cum s-ar fi simtit oricare dintre noi daca in aceasta situatie ar fi fost un copil al nostru", a mai spus seful statului, dupa aparitia inregistrarii.

De cealalta parte, miliardarul Dinu Patriciu l-a dat si el in judecata pe Traian Basescu, pentru acuzatiile ca ar fi trucat caseta cu seful statului si copilul, dar si pentru calomnie.

Totodata, Patriciu a negat vehement ca el ar fi dat inregistrarea presei.

Jurnalul National: Monica Macovei provoaca scandal in PDL

In alta ordine de idei, Monica Macovei a starnit un adevarat scandal in randul democrat-liberalilor. Scandalul a pornit dupa ce Macovei, care recent critica partidul pentru ca nu a continuat ideile reformatoare ale presedintelui Basescu, si-a facut publice visele de viitor: infiintarea unui alt partid.

"As vrea sa fac un partid nou. Trebuie un partid nou. (...) Din discutiile pe care le-am avut, multi din prietenii acestei idei au sustinut ca vor lucra cu tot dragul, dar voluntar. Nu cred ca se poate porni asa, insa ideea unui nou partid politic ramane si reflectez la ea", spunea Macovei, aminteste Jurnalul National.

Afirmatiile facute de fostul ministru al Justitiei au declansat o replica dura din partea deputatului Cezar Preda. Acesta a acuzat-o pe Macovei de ipocrizie pentru ca isi critica propriul partid, dar nu isi prezinta nemultumirile in sedintele partidului. De asemenea, Cezar Preda i-a "recomandat" sa ii ia si pe "colegii" sai Cristian Preda, Sever Voinescu si Teodor Baconschi si sa faca impreuna un nou partid.

Adevarul: Razboi deschis in PDL

O reactie vehementa a venit imediat si de la unul dintre cei nominalizati de Cezar Preda, Cristian Preda. Acesta a calificat reactiile nervoase ale unor democrat-liberali, precum Cezar Preda, ca fiind reactii ale unui "organism bolnav".

"Fesenistii din partid nu i-au iubit niciodata pe cei nou veniti in partid. (...) E un lucru cunoscut ca nu am fost niciodata pe placul celor numiti greii partidului, pentru ca erau fesenistii de la inceputul anilor '90. astia nu ne-au iubit niciodata!", a comentat Cristian Preda, citat de Adevarul.

De asemenea, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a replicat miercuri ca iesirea lui Cezar Preda este "lamentabila".

"Lamentabila iesirea deputatului Cezar Preda impotriva noilor figuri din PDL. Dl Preda considera ca partidul putea ramane de-a pururi neschimbat. Un partid inchis cu sapte lacate, pe care nicio idee venita dinspre lumea exterioara, dinspre societate sa nu-l poata penetra.

Domnul Preda sfideaza astfel atat votul exprimat la recentul congres al PDL, cat si asteptarile electoratului de dreapta, pe care primenirea partidului le reflecta. Spre deosebire de PSD sau PC, partidul nostru a stiut sa evolueze, lucru care vad ca ii displace profund dlui Preda", a apreciat Baconschi.

Si Monica Macovei a reactionat, declarand ca "nu plec din partid la cererea lui Cezar Preda sau a altcuiva".

"Deciziile privind viitorul meu politic imi apartin si le iau doar raportate la obiectivele mele politice", a spus ea. Fostul ministru al Justitiei, atacata dur de Cezar Preda, a spus ca vrea ca PDL sa fie un partid "modern si receptiv la idei si oameni noi". "PDL trebuie sa fie un partid deschis, de la care sa invatam unii de la altii", a mentionat Macovei.

Puterea: Alegeri interne cu rafuiala la USL

Apele nu sunt mai linistite nici in Opozitie. In PSD, PNL si PC se poarta o adevarata batalie pentru suprematie intre potentialii candidati la primarii, fiecare partid incercand sa-si impinga oamenii la sectoarele unde are cele mai mari sanse.

Cel mai ravnit se dovedeste sectorul 6, al carui primar este in prezent democrat-liberalul Cristian Poteras. Potrivit unor voci din PDL, subliniaza Puterea, Poteras nu ar avea nicio sansa la un nou mandat.

Liberalii vor sa-l desemneze candidat la 6 pe Rares Manescu, in timp ce in PSD se vehiculeaza pentru candidatura la acelasi sector numele fostului ministru al educatiei, Ecaterina Andronescu. Tot pentru candidatura la sectorul 6, in PSD se vehicula in urma cu cateva luni numele senatorului Gabriel Mutu.

D.R.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Traian Basescu proces patriciu, #scandal PDL Macovei, #Preda MAcovei scandal PDL, #primarii sector USL rafuieli , #presedinte