Revista presei: Ziua HUO. Basescu a facut baie de huiduieli la Hora Unirii

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 09:12
3578 citiri
Revista presei: Ziua HUO. Basescu a facut baie de huiduieli la Hora Unirii
Foto: Adevarul

Cotidienele centrale de marti scriu despre presedintele Traian Basescu, huiduit luni la Iasi si Focsani, unde a participat la sarbatorirea a 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane.

Ziua de 24 ianuarie, aniversarea Zilei Unirii, a fost extrem de tensionata in acest an la Iasi. Onorul primit de presedintele Traian Basescu, imnul de stat, rugaciunile prelatilor, discursul preasfintiei sale Teofan au fost acoperite de huiduieli si fluieraturi, spre satisfactia liderilor Opozitiei, Crin Antonescu si Victor Ponta prezenti in primele randuri ale multimii.

Subiectul este tratat de Jurnalul National, intr-un articol titrat "Basescu - huiduit si fluierat de Ziua Unirii". Si Evenimentul Zilei dezbate aceeasi tema, precizand ca seful statului a avut "Aceeasi primire si la Focsani".

"Ziua HUO. Basescu a facut baie de huiduieli la Hora Unirii" scriu si jurnalistii de la Puterea, in timp ce Gandul schimba unghiul de abordare si prezinta "Cum a reactionat presedintele".

Pe de alta parte, Adevarul aminteste ca "Opozitia este acuzata ca a adus la Iasi sute de agitatori anti-Basescu", iar Romania Libera prezinta reactia la acuzatii a fostului lider PSD, intr-un material intitulat "Geoana, despre manifestarile de la Iasi: Nu a existat manipulare sau implicare politica".

Jurnalul National: Basescu - huiduit si fluierat de Ziua Unirii

Presedintele Traian Basescu a deschis luni ceremoniile de la Iasi prilejuite de aniversarea a 152 de ani de la Unirea din 24 ianuarie 1859.

Imnul de stat a fost acoperit de huiduieli, la fel si ceremonialul religios cu care inaltii prelati au deschis ceremoniile, relateaza Jurnalul National.

Seful statului a intarziat trei-patru minute. Cum a pus piciorul jos din masina, a inceput corul invectivelor. "Huo, mincinosul, hotule, demisia" reprezinta doar o parte din cuvintele la adresa sa. N-au lipsit nici altele mai dure: "Ai vandut tara", "Basescu dezbinare, Cuza cel Mare", "Criza Unire, Basescu invrajbire".

Puterea: Ziua HUO. Basescu a facut baie de huiduieli la Hora Unirii

Nici discursul de aproximativ cinci minute al sefului statului nu a interesat pe nimeni, oamenii adunati in Piata Unirii continuand sa huiduie si sa fluiere.

Basescu a tinut-o pe a lui si a vorbit pensionarilor nemultumiti ca li s-au micsorat pensiile despre modernizarea statului care "nu este o himera, o lozinca sau dorinta cuiva", ci "o necesitate pentru viitorul tarii", potrivit Puterea.

Basescu a mai spus ca o sarbatoare trebuie, in primul rand, respectata si trebuie "sa fie un pilon in legatura cu care romanii sa se gandeasca la viitor".

"Nimeni nu are secretele viitorului. Privind in istorie, trebuie sa observam ca marile momente ale istoriei noastre sunt legate de unitate, de respectul fata de momentele pe care inaintasii nostri le-au valorificat", a mai spus presedintele.

Gandul: Traian Basescu, huiduit la Iasi. Cum a reactionat presedintele

De asemenea, seful statului a precizat ca Marea Unire nu s-a realizat "nici in birouri, nici intr-un oras", ci s-a realizat cu sacrificiul generatiei tinere, "care a pus tara mai presus chiar decat viata", o generatie care a stiut sa fie unita, care a stiut sa fie puternica. La final, presedintele le-a urat "la multi ani si putere sa va faceti tara asa cum o vreti".

Dupa depunerea coroanelor de flori, Traian Basescu a asistat la parada militara si s-a prins in hora unirii mai putin de un minut, dupa care s-a retras la hotelul unde s-a cazat, scrie Gandul.

Evenimetul Zilei: Basescu, huiduit la Iasi in timpul intonarii imnului de Ziua Unirii. Aceeasi primire si la Focsani

Cateva ore mai tarziu, istoria s-a repetat si la Focsani, unde seful statului a participat la ceremoniile organizate de Ziua Unirii.

"Nu vin nici pentru voturi, nici pentru aplauze, nici pentru fluieraturi, dar trebuie sa va spun ca vin in primul rand din respect pentru istorie", li s-a adresat presedintele, citat de Evenimentul Zilei, participantilor la manifestarile de la Focsani.

Aflat la Focsani, Traian Basescu a tinut sa sublinieze necesitatea modernizarii Constitutiei. "O tara cu o constitutie neclara, care nu creeaza institutii flexibile, nu poate evolua pozitiv. In perioada imediat urmatoare, una din obliogatiile esentiale este sa revizuim Constitutia", a mai spus seful statului.

In incheiere, presedintele a facut si cateva urari focsenenilor. "Va doresc ca la anul sa fiti intr-o tara putin mai moderna, in care chiar toti sa respectam ziua fundamentala a devenirii noastre, ziua Unirii. La multi ani focsaneni!", a incheiat presedintele.

Adevarul: Opozitia, acuzata ca a adus la Iasi sute de agitatori anti-Basescu

In timp ce liderul statului era intampinat de huiduieli, seful Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, le-a adus acuzatii grave liderilor partidelor din Opozitie.

"Aceasta manifestare va ramane in istorie ca fiind una odioasa. A fost un miting organizat de Opozitie. Au adus 500 de oameni cu autobuzele de prin judete pentru a simula proteste pe baza nemultumirilor reale ale oamenilor, noteaza Adevarul.

Decizia a fost luata la nivel central", a afirmat Simirad, sustinand ca are informatia "din surse".

Romania Libera

De cealalta parte, membrii Opozitiei au infirmat implicarea lor in "circul" de la Iasi. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, luni seara, ca nu a existat nicio forma de manipulare sau implicare politica.

El a tinut sa mentioneze ca a fost prezent la evenimente si ca are experienta intrunirilor unde exista "mobilizare" de partid. "Astazi nu a existat nicio forma de implicare sau manipulare politica", a spus Geoana, citat de Romania Libera, in acest context.

Fostul presedinte al PSD a mentionat ca a trecut prin multime, la Iasi, in cursul diminetii, si a sesizat un amestect de indignare la adresa sefului statului cu "deznadejde pe care puteai sa o tai cu cutitul", informeaza Mediafax.

"Nu am simtit niciodata o mai mare ostilitate la adresa presedintelui Traian Basescu", a spus Geoana, mentionand ca a fost oprit de strada de oameni care intrebau de ce a fost adus Basescu la Iasi.

El a spus ca la Iasi au fost prezenti rezervisti militari nemultumiti, dar si simpli ieseni. Geoana a mentionat ca si acestia erau la fel de nemultumiti si de indignati la adresa sefului statului.

D.R.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#basescu hudiuit iai, #Ziua Unirii Basescu, #huiduieli focsani basecu , #presedinte