Ria Novosti: Basescu a incercat sa-l convinga pe Filat sa colaboreze cu Ghimpu

Sambata, 21 August 2010, ora 19:48
1722 citiri
Ria Novosti: Basescu a incercat sa-l convinga pe Filat sa colaboreze cu Ghimpu

Presedintele Traian Basescu a incercat joi, la Iasi, sa-l convinga pe premierul Vlad Filat sa colaboreze cu Mihai Ghimpu in campania electorala pentru alegerile prezidentiale si parlamentare din toamna, afirma intr-un comentariu Vladimir Novosadiuk, seful RIA Novosti in R. Moldova.

Analistul mai scrie ca unii politicieni moldoveni - pe care nu ii numeste - cred ca Mihai Ghimpu i-a cerut sprijinul lui Basescu pentru a ramane in functia de sef al statului pentru inca trei ani. Premierul Vlad Filat s-ar afla astfel in fata unei optiuni dificile, la fel ca si adversarii sai, Marian Lupu si reprezentantul comunistilor.

Campaniile electorale din Moldova sunt mereu insotite de scandaluri rasunatoare intre partide, scrie seful RIA Novosti Moldova in comentariul intitulat "Sunt moldovenii arme romanesti?".

"A invrajbi liderii acestor grupuri unii impotriva altora nu este ceva nou, doar ca exista temerea ca aceasta confruntare politica va duce la un conflict serios in societatea moldoveana. Insa o si mai mare ingrijorare pentru statul suveran Moldova o starneste amestecul aproape deschis in treburile sale interne din partea Romaniei vecine", scrie analistul rus. Politicienii de la Chisinau - spune el, din nou fara a-i numi - se intreaba daca Romania va sugruma Moldova in imbratisarile ei sau va reusi sa evite acest lucru.

Vizita grabita la Iasi a premierului Filat, care, oficial, se afla in concediu intr-o alta tara, si intalnirea lui cu presedintele Basescu, au ridicat multe semne de intrebare si genereaza o dezbatere aprinsa, afirma analistul.

Oficial, motivul intalnirii lor a fost problema ajutorului romanesc acordat Moldovei in urma inundatiilor. Dar mai exista o parere: Basescu l-a invitat pe Filat ca sa-l convinga pe premierul moldovean, lider al Partidului Liberal Democrat (PLDM), sa coopereze in viitoarea campanie electorala pentru alegerile prezidentiale si parlamentare cu presedintele interimar, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Acesta din urma a fost in vizita in Romania saptamana cealalta si s-a intalnit cu presedintele Basescu.

Ce a vorbit presedintele roman la resedinta sa de la malul Marii Negre cu autorul celebrului decret care stabilea "Ziua ocupatiei sovietice" in Moldova nu se stie sigur, spune Vladimir Novosadiuk. Dar, cunoscind vederile unioniste si rusofobe ale lui Ghimpu, precum si popularitatea sa scazuta in Moldova, nu este dificil de ghicit, continua seful RIA Novosti.

El spune, din nou, ca "analisti politici moldoveni" cred ca Ghimpu, care este foarte convenabil Romaniei in pozitia pe care o detine in prezent, cauta sprijinul lui Basescu. Iar acest sprijin ar viza mentinerea in functia de presedinte pentru cei inca trei ani ai mandatului actualului speaker al Parlamentului. Aceasta s-ar putea intampla daca Parlamentul nu ar fi dizolvat asa cum prevede Constitutia sau daca partidul lui Ghimpu ar obtine majoritatea in viitorul parlament - ceea ce este nerealist, scrie RIA Novosti.

Ghimpu, care ar fi trebuit sa dizolve actualul parlament dupa 16 iunie, nu a facut-o, iar acum promite ca va semna decretul de dizolvare a legislativului numai dupa referendumul din 5 septembrie care va decide daca seful statului va fi ales in continuare de Parlament sau va fi ales prin vot direct. Partidul Comunistilor a cerut populatiei sa boioteze referendumul, argumentand ca aceasta problema poate fi rezolvata in Parlament, evitand astfel risipirea a zeci de milioane de lei necesari pentru organizarea referendumului. In replica, Ghimpu a amenintat ca daca referendumul nu va avea loc, nu va dizolva Parlamentul.

Prin urmare, se naste intrebarea - va ceda Filat presiunilor pe care Basescu le face impreuna cu Ghimpu?, se intreaba seful RIA Novosti Moldova.

Liderul PLDM n-ar fi foarte deschis cooperarii cu Ghimpu, cred analistii politici consultati de Vladimir Novosadiuk. Dezaprobat si nepopular in randul cetatenilor, Ghimpu ar putea afecta direct rata de popularitate a partidului lui Filat, care crescuse substantial in ultima vreme. In plus, in randul liberal-democratilor este din ce in ce mai prezenta ideea ca alegerile anticipate ar putea pune capat victoriei lor convingatoare si majoritatii pe care o au in legislativ. Iar Filat, in confruntarea cu rivalii sai din cursa pentru presedintie, n-ar avea nevoie neaparat de sprijinul lui Ghimpu.

Mai exista un factor foarte important. Filat intelege perfect ca facand alianta cu Ghimpu devine, de fapt, ostaticul politicii lui Basescu atat in relatie cu Moldova, cat si cu Rusia, spune comentatorul de la RIA Novosti. Nu este o coincidenta ca politologii romani, atunci cand vorbesc despre punctele conflictului de interese dintre Romania si Rusia, indica in primul rand Moldova, adauga el.

Filat are in fata acum o alegere dificila. La fel si rivalii sai din cursa prezidentiala - liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, si reprezentantul comunistilor, care nu a fost numit inca, stiut fiind faptul ca Voronin nu mai poate candida a treia oara. Analistii politici spun ca indiferent cine castiga viitoarele alegeri prezidentiale, va fi inevitabila o confruntare intre presedinte si Parlament. Ar putea fi evitata numai daca presedintele si majoritatea parlamentara ar fi de aceesi sorginte, adica daca ar proveni de la un singur partid sau coalitie, conchide comentatorul de la RIA Novosti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#basescu filat ghimpu, #Basescu alegeri Moldova , #presedinte