Romania, coada sus si fruntea jos (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 08:04
14882 citiri
Romania, coada sus si fruntea jos (Opinii)

Intr-o disputa, total irelevanta si sterila in opinia mea, cu un jurnalist care-i era ostil inca inainte de a fi rostit pentru prima data cuvantul mogul, Traian Basescu a alunecat din nou intr-un acces de nationalism de tipul coada in sus, pagubos in relatia cu UE.

Presedintele socoteste in continuare, chiar dupa incizarea cangrenei inspaimantatoare din vami, ca decizia Frantei si a Germaniei de a bloca deocadata accesul Romaniei in spatiul Schengen, pozitie pe care o socoteste in continuare discriminatoare.

"Romania nu va accepta niciun alt standard decat cel aplicabil tuturor statelor din UE. (...) Nu poti sa spui Romania, tu de maine ai standardul urmator, care e altul decat al meu.

Aici este batalia noastra politica si o vom duce pana la capat. Aici trebuie iesit si dintr-o oarecare demagogie si politete. Ne-am obisnuit sa se gaseasca cate un demnitar al oricarui stat european care sa ne tot dea lectii.

UE are cateva milioane de imigranti ilegali, care n-au trecut prin frontierele romanilor, ci ale unor state Schengen. (...) N-avem de ce sa ne bagam sub masa si sa spunem: Mai da-mi, stapane! cand asta este realitatea", a afirmat presedintele, intr-un interviu la postul public de radio.

Asadar, domnia sa considera ca atata timp cat Romania a indeplinit conditiile tehnice de aderare ar fi trebuit admisa indiferent de alte inconveniente. Asa sa fie oare?

Sa comparam spatiul Schengen cu un club, ceea ce si este, in care accesul este conditionat de anumite reguli de baza. De exemplu, sa ai o anumita varsta, sa platesti cotizatia, sa ai o anumita tinuta si, eventual, un anumit sex. Acestea ar fi, sa zicem, conditiile tehnice.

Dar daca la intrarea efectiva in club se constata ca un nou membru, cu toate conditiile de baza indeplinite, este foarte murdar, sau pute, sau are o boala contagioasa? Au oare membrii clubului dreptul sa se opuna acestei companii dubioase si chiar periculoase pana cand impricinatul nu se spala sau nu se vindeca?

Caci permisivitatea fortierelor din cauza unei coruptii inimaginabile este si o forma de murdarie, dar si o boala care poate genera microbi si in restul tarilor din club.

Presedintele ne spune ca UE are milioane de emigranti ilegali intrati pin frontierele actualelor tari Schengen. Asa o fi, dar acolo este vorba despre inevitabile erori sau despre acte cu totul izolate de coruptie.

In nicio tara UE nu s-a inregistrat vreodata o asemenea infectie sinistra la frontiere. Credeti ca mai exista vreo tara in care vamesii sa protejeze traficul de tigari (cel putin, caci pe la frontiere se traficheaza multe) in mod organizat, aproape institutionalizat, in care sa se ia spaga si 10 mii de euro intr-o zi, bani care sa se adune in caciuli si galeti, pentru a fi impartiti apoi pe orizontala si verticala?

Credeti ca in marile capitale europene nu se stiau aceste lucruri? Nu subestimati servciile secrete straine si nici rolul ambasadelor la care zilnic se face macar revista presei. Si ce putea veni prin froniterele atat de permeabile ale Romaniei?

Exact acel aflux de care se tem cel mai tare occidentalii, afluxul din spatiul est-european, considerat un fel de est salbatic si tenebros, populat cu racheti.

Oficialii europeni nu ne dau lectii. Asa socotea si Adrian Nastase cand nu-i conveneau criticile venite de la Bruxelles. Oficialii europeni isi apara propriile popoare de o invazie provocata de coruptia fara margini din Romania, coruptie de care beneficiaza si au beneficiat fara rusine oficialii romani din toate partidele.

Imi pare rau ca trebuie sa o spun, dar e o forma de tupeu sa ridici glasul si coada atunci cand ai asemenea bube in cap. Cand esti primul care nu si-a indeplinit angajamentele in lupta anticoruptie nu ai niciun drept moral sa acuzi pe altii ca nu si le-au respectat la randul lor pentru ca se apara de tine.

Da, suntem o tara de mana a doua UE. Este neplacut, trist, umilitor chiar, dar ma tem ca mai mult nu meritam pentru ca inca nu ne ridicam la standardele clubului, un club in care noi am vrut sa intram, nu ne-a fortat nimeni.

Si daca e sa fim cinstiti pana la capat ar trebui sa ne intrebam daca operatiunea aceasta masiva din vami ar fi avut loc daca am fi fost primiti in spatiul Schengen doar pe baza conditiilor tehnice indeplinite. Experienta anilor trecuti ma face sa ma tem ca nu. Si probabil ca tot experienta anilor trecuti le-a facute sceptice si pe tarile Schengen.

Mandria nationala presupune in primul rand sa ai o ograda curata si sa-ti tii angajamentele, nu sa sari trei coti in sus atunci cand altii constata ca esti murdar si mincinos. Coada in sus nu are nimic de-a face cu fruntea sus.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....