Romania, in plin proces de autodistrugere (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 19 Februarie 2011, ora 23:59
7850 citiri
Romania, in plin proces de autodistrugere (Opinii)
Foto: costin.ro

Nu stiu cum si cand considera guvernantii nostri ca vor culege roadele procesului de modernizare, insa ceea ce se poate masura in realitate este doar dimensiunea decedentei in care se afunda tot mai mult Romania. Gargara politicienilor ramane pana la urma un zgomot fara niciun fel de fond, iar dincoace de ea nu se gaseste decat realitatea tot mai trista si mai cenusie.

Tot ce a fost prezentat drept reforma in ultimii ani s-a dovedit a fi declansarea unui ireversibil proces de distrugere. Domenii intregi au fost pur si simplu aruncate in haos, lasate sa se scalde in mizerie si in saracie, in timp ce zeci si sute de milioane de euro au fost cheltuiete aiurea, in investitii fara niciun rost - sali de sport si terenuri de fotbal in sate parasite - doar pentru a plati astfel datoriile din campaniile electorale din anii trecuti.

Ne putem iluziona cu o spoiala de civilizatie atat timp cat nu parasim orasele mari ale tarii, insa o plimbare plin orice sat din Romania te trezeste brusc la realitate. Saracia din mediul rural sau de la marginea marilor orase frizeaza evul mediu, iar falimentul oricarei forme de asistenta si sprijin social - declarata oficial prin politica promovata de ultimele doua Guverne - au contribuit la nasterea unei realitati monstruoase:

Romania de astazi. O tara cu sistemul de sanatate in coma, de unde medicii fug care si pe unde apuca, indiferent de pregatire, de abilitati si experienta, exodul in masa al cadrelor medicale in afara tarii, subfinantarea sistemului si inchiderea sutelor de spitale din intreaga tara vor contribui la nasterea unui popor bolnav, gata intrat in faza terminala a sanatatii sale.

Romania de astazi devine oficial un stat jungla, unde lupta pentru existenta se reconstituie aproape identic asa cum a fost ea la inceputul civilizatiei umane, in urma cu peste 7.000 de ani, imediat dupa terminarea epocii de piatra. A ne risca sa vorbim si despre educatie, in conditiile in care salariile profesorilor au ajuns undeva intre mai nimic si aproape nimic, cand un profesor debutant nu reuseste sa isi plateasca nici macar chiria cu banii castigati intr-o luna - inseamna a da dovada de un cinism cu accente sadice.

Sa nici nu mai pomenim despre reforma si modernizarea Justiei. Altfel ar trebui sa recunoastem ca lipsa increderii in justitie s-a transferat asupra fiecarui cetetatean, iar de aici asupra statului vazut astfel ca girant al tuturor nedreptatilor, coruptiei si hotiei generalizate la varful aparatului de stat.

In final sa ne facem ca nu ii auzim pe acei politicieni care reusesc, prin tupeul de care dau dovada atunci cand anunta reformarea statului si iesirea din criza si recesiune, sa injure pur si simplu o natiune intreaga. E ca si cum atunci cand ai vedea un muribund te apleci deasupra lui si il dai cu parfum, soptindu-i la ureche promisiuni desarte pentru viata de apoi.

Evident, daca vom dori macar sa incercam sa identificam vinovatii, se vor gasi imediat cei mai patati dintre vinovati sa sara si sa-i arate cu degetul pe ceilalti. In timp ce adevaratii vinovati, cei care ne conduc si care au inselat, au mintit, au pacalit cu buna stiinta, urmarindu-si doar propriul interes, vor manipula incontinuu opinia publica prin aparatul de stat, intr-o propaganda nesfarsita impotriva celor putini ramasi sa mai spuna adevarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sentimentul pe care îl împărtăşeşte cu selecţionerul Edward Iordănescu...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#Romania, #sistem educatie, #sanatatea, #Traian Basescu presedinte Romania, #Guvernul Boc , #presedinte