Romania sustine construirea unui terminal de gaz natural lichefiat la Constanta

Miercuri, 14 Mai 2008, ora 14:28
1326 citiri
Romania sustine construirea unui terminal de gaz natural lichefiat la Constanta

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania sustine, complementar proiectului oleoductului PEOP, construirea la Constanta a unui terminal de gaz natural lichefiat, care poate aduce o contributie importanta la asigurarea securitatii energetice europene.

Acesta declaratie a fost facuta de Basescu in cadrul conferintei Wilton Park - "Securitate energetica in Uniunea Europeana: interdependente de mediu si contextul Marii Negre".

Presedintele sustine ca, din punctul de vedere al Romaniei, securitatea energetica europeana depinde, in mare masura, de modul in care Uniunea se implica in zona Marii Negre si, dincolo de ea, spre Marea Caspica. Potrivit acestuia regiunea este vitala pentru diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare cu energie ale UE, tara noastra sustinand in acest sens cu prioritate realizarea proiectelor Nabucco si PEOP -Constanta-Trieste, anunat NewsIn.

Romania si-a propus o tinta ambitioasa, de 24% energie regenerabila in total consum energetic in anul 2020. In negocierile actuale, este important ca tintele intermediare pentru atingerea procentului de 24% sa fie orientative si nu fie obligatorii, iar transferul certificatelor de origine sa se faca numai cu acordul statelor membre.

"Am sustinut si voi continua sa afirm ca o voce unitara a Uniunii Europene in relatia cu tarile terte furnizoare sau de tranzit este extrem de importanta. Intelegem ca abordarea bilaterala a relatiilor cu principalele tari partenere in domeniul energiei pare sa ofere o anumita certitudine unor state membre. Este insa o certitudine a prezentului, care nu rezolva, ci amana, poate chiar agravand, problemele", a mai spus seful statului.

Printre factorii esentiali pentru asigurarea securitatii energetice europene se enumera diversificarea surselor si a rutelor de tranzit, promovarea dialogului cu tarile producatoare, consumatoare si de tranzit, precum si consolidarea pietei interne si integrarea, in decizie si implementare, a unei dimensiuni consistente de protectie a mediului.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
#Romania, #Constanta, #terminal, #oleoduct, #gaz lichefiat, #Traian Basescu , #presedinte