Romania, tara secretomaniei absolute (Opinii)

Luni, 19 Martie 2012, ora 18:13
1740 citiri
Romania, tara secretomaniei absolute (Opinii)
Foto: Arhiva

Convorbirile dintre seful statului si niste lideri de partid nu sunt informatii clasificate. Ca urmare, ar trebui sa le stie toata lumea.

Ni le poate aduce la cunostinta insusi seful statului, ni le pot comunica sefii respectivelor partide, ne informeaza presa, care, in mod normal, afla de la participanti toate cele petrecute si cele discutate.

Presedintele s-a razgandit

Nimic din acestea nu s-a intamplat in ziua de 6 februarie, data cand, asa cum aflam abia acum, intre seful statului si partidele de Opozitie, s-au purtat discutii pe tema premierului, problema de viu interes si, in orice caz, neclasificata.

A doua zi, seful statului n-a spus un cuvintel despre aceasta discutie, n-a facut-o publica nici ulterior, cand, in nenumarate randuri, a aparut pe diferite canale, ca sa ne spuna orice altceva, afara de convorbirea cu pricina.

Poate ca opinia publica merita sa afle despre o discutie importanta pentru tara, cand copilotul din stanga al opozitiei a tacut malc, dar a refuzat oferta presedintelui prin gura copilotului din dreapta.

Opinia publica merita chiar mai mult, intrucat presedintele ii oferea lui Ponta ravnitul post de premier, dupa ce, de mai multe ori, iesise in fata natiunii rartos, cu declartia ca nu va face niciodata asa ceva. Macar atata sa fi spus: "oamnei buni, m-am razgandit". Dar n-a facut-o.

Ponta a muscat de nada

Invevitabil, telespectatorii se simt inselati de presedinte, trasi pe sfoara de ceilalti perticipanti la convorbiri si, in orice caz, nedumeriti: pentru ce atata secret?

Raspunsul este caracteristic societatii romanesti: pentru ca o stire este ca aurul. Ea trebuie valorificata atunci cand cursul atinge un maxim si iei pret bun pe ea. Domnul Basescu a ales data de 18 martie, cand a socotit ca pretul a atins respectivul varf, iar stirea va avea, conform regulilor oricarei regii bine puse la punct, efectul unei lovituri de teatru.

Bine jucat: nada intinsa lui Ponta pe cale verbala si-a facut efectul, pestele rapitor a insfacat-o cu lacomie si a ramas agatat in carlig, iar undita l-a si tras afara, cand presedintele a facut cunoscut ca mai are inca un as in maneca: stenograma.

Unul din obiceiurile vechi romanesti este aparitia stenogramelor intariziate, cu fapte controverstate. Ele sunt destinate sa fie sustinute, combatute, confirmate sau anihilate, de la o zi la alta. Nu ma indoiesc ca, in zilele urmatoare, Ponta, Crin si Praslea cel Voinic de la PC-ul cel mic vor constesta stenogramele.

Mania stenogramelor din epoca inregistrarilor audio

Au si motive: de unde stenograme, cand astazi nu mai stenografiaza nimeni? De ce sa recurgi la o tehnica arhaica, ai carei specialisti au disparut? De ce stenograma si nu inregistrare? Ori ai voie sa inregistrezi si atunci o faci pe fata, ori n-ai voie si atunci chiar si stenograma este tot un fel de munca la negru.

In plus, dau un detaliu tehnic, pentru cine nu cunoaste: scrierea stenografica se bazeaza pe o colectie de semne intortochiate, care n-au nimic comun cu alfabetul si care inregistreaza cuvintele intr-un stil cifrat, fara sa marcheze clar toate literele. Rezulta un fel de desen floral si cursiv.

Acest desen il descifrau dactilografele asa cum puteau ele si reconstituiau textul inregisrat asa cum putuse stenograful. Inregistrarile audio l-au depasit. Numai un naiv poate sa-si inchipuie ca, la discutii oficiale, mai stenografiaza cineva.

Mie mi se pare stenograma cu convorbirea, scoasa dupa o luna de la intamplare, foarte asemanatoare cu filmuletul de la Ploiesti, scos la cateva luni de la eveniment, pentru a-l compromite pe presedinte, care ar fi lovit un copil. Atunci insa era clar la ce folosea: la campania electorala.

Acum insa imi este atat de neclar la ce-i foloseste presedintelui stratagema, incat nu pot sa-mi exprim nedumerirea, decat printr-o anecdota, foarte gustata pe vremuri:

Un cetatean isi bate sotia in plina strada. Intervin doi pietoni, il blocheaza si il interpeleaza: "Ce ai, omule? De ce dai in ea?" Raspuns: "Nu stiu". "Daca nu stii, atunci de ce o lovesti?". Raspuns: "Nu stiu eu, dar ea stie!".

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Basescu declaratii Ponta, #Basescu premier Ponta, #Basescu Cristoiu declaratii , #presedinte