The Economist: Romanii s-au plictisit de Basescu

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 08:26
3531 citiri
The Economist: Romanii s-au plictisit de Basescu

Traian Basescu are multe calitati, dar cele bune (umorul si energia) incep sa se termine, iar cele enervante (impredictibilitate, repezeala) au inceput sa-i deranjeze chiar si pe sustinatorii lui.

Acum, presedintele Romaniei si-a pierdut premierul, in urma protestelor in care romanii si-au strigat nemultumirea fata de masurile de austeritate, coruptia si incompetenta guvernantilor, scrie The Economist.

In ianuarie, Basescu, cu stilul sau impulsiv, a sunat la un post de televiziune pentru a-l critica pe Raed Arafat, un roman de origine palestiniana iubit de popor, dupa ce a fondat un serviciu de ambulante de urgenta.

Arafat a raspuns printr-o demisie. Dupa ce demonstratiile au ajuns sa fie violente, Guvernul si-a retras planurile de a privatiza SMURD si l-a reinstalat in functie pe Arafat.

Ulterior, doi membri ai Puterii din Senat au trecut la Opozitie, ceea ce a insemnat ca PDL-ul presedintelui, si asa la nivel scazut in sondaje, si-a pierdut majoritatea in Camera respectiva.

The Economist: Puterea din Romania, in cadere libera

Protestele din strada au continuat, iar revendicarile variaza de la subiecte ecologiste la unele monarhiste, mai scrie publicatia britanica. Dupa doua saptamani de proteste, Emil Boc si-a dat demisia, depunand mandatul guvernului sau, pentru a "potoli nemultumirea sociala" si pentru a stabiliza economia.

Dupa standardele Greciei si Ungariei vecine, economia Romaniei este, de fapt, chiar stabila. Aceasta se datoreaza in primul rand guvernatorului Bancii ei Centrale, Mugur Isarescu, care este cea mai respectata figura publica, mai scrie The Economist.

Romanii, care se tem de cresterea taxelor, taieri bugetare si serviciile publice proaste, ar percepe mai bine politicile de austeritate, daca politicienii ar fura mai putin si ar comunica mai bine. Din aceasta privinta, multi considera ca nici Opozitia, desi bine clasata in sondaje, nu este cu nimic mai buna decat cei aflati la putere, arata revista britanica.

Basescu l-a numit pe Mihai Razvan Ungureanu ca prim ministru. Un poliglot educat la Oxford, fost istoric, a condus Serviciul de Informatii Externe. Ar putea fi un suflu proaspat pentru actuala Putere, in vederea alegerilor din noiembrie. Mandatul lui Traian Basescu dureaza pana in 2014. Majoritatea romanilor insa s-a cam plictisit de el.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...