Rugati-va pentru Traian Basescu! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 04 Mai 2012, ora 19:37
10969 citiri
Rugati-va pentru Traian Basescu! (Opinii)
Foto: presidency.ro

Rugati-va in primul rand sa nu isi dea demisia. El va fi garantul echilibrului puterilor in stat, daca USL va castiga alegerile cu un scor zdrobitor, asa cum tot mai multe sondaje de opinie o arata.

Mai mult, daca PDL incepe sa se destrame, si incepe, si daca partidul lui Blaga si al Elenei Udrea abia va strange un 15% in noiembrie, rugati-va sa aveti macar un om care de care sa fiti sigur ca va continua sa faca opozitie unei puteri dezechilibrate.

Daca USL nu esueaza in cele sapte luni pana la alegeri, daca sarutul lui Ponta pe obrazul sefului mafiei personale a lui Adrian Nastase va trece neobservat, ca si setea de razbunare a unei aripi extremiste a USL, reprezentata la varf de "Felix" Voiculescu, si daca la alegeri Uniunea Social Liberala va castiga peste un 65% dintre voturile romanilor, rugati-va sa mai ramana cineva, oricine si oricum ar fi acela, care sa aiba resurse, chef si putere sa faca marcaj atent la actiunile viitoarei puteri super consolidate.

Traian Basescu a pierdut puterea in mod oficial. Neoficial nu o mai stapanea inca de la protestele din ianuarie. A recunoscut si el ca vocea celor cateva mii din strada exprima nemultumirile a milioane bune. De aici si pana la tradarile pe banda rulanta nu a mai fost decat un pas. Singura speranta este ca USL sa isi franga gatul pana-n toamna si PDL sa revina spectaculos. Slabe sanse. Din moment ce inca partidul se mai afla sub influenta nefasta a Elenei Udrea, ar trebui ca Guvernul Ponta sa bage Romania in faliment ca sa mai piarda puterea.

Nu se va intampla nici asta. Poate, in cel mai bun caz, PDL sa mai recupereze ceva. Dar sa revina, in conditiile in care nu vor mai controla alegerile, resursele bugetare si nici nu vor mai putea sa isi impuna discursul propagandistic de la cea mai inalta tribuna - cea a Guvernului, este cvasi-imposibil. Ce-i drept, in viata nu stii niciodata pana in ultima clipa, insa sansele sunt, sa spunem, destul de scazute. Ce face Traian Basescu in cazul asta? Va demisiona cand va avea in fata ochilor rezultatul votului?

Acum, pe presedinte il cam ispiteste sa lase totul balta, din moment ce a pierdut pe toate fronturile aproape toate razboaiele pe care le-a inceput concomitent. A spus-o de cateva ori, le-a trimis si o scrisoare liderilor USL, in care-i ruga sa accepte scurtarea mandatului sau contra unei Constitutiii si o iesire glorioasa de la Cotroceni. Crezand ca glumeste si apreciindu-i oferta drept batjocoritoare, Ponta a rupt scrisoarea spunand ca el nu incheie niciun deal si nicio colaborare cu Traian Basescu. Apoi a dat fuga la Palatul Cotroceni sa fie desemnat.

In mod normal, dupa ce noua putere il va izola complet la Cotroceni in limitele inguste ale Constitutiei, Traian Basescu se va sufoca. In lipsa oricarei sperante, dispare si cheful. USL insasi ar trebui sa faca eforturi atunci sa il tina in viata, cu pofta de viata si motive pentru lupta. Altfel, insasi USL devine o alianta inutila. Neproductiva si impotriva naturii - o adevarata coincidentia oppositorum. Devenind inutila, nici PSD nu va mai gasi niciun motiv pentru ca sa nu aiba propriul candidat la prezidentiale. Crin Antonescu ar putea sa mai aiba putina rabdare sa-si termine mandatul, altfel coada lui Felix va deveni ghiuleaua de gatul sau.

In lipsa lui Basescu, alianta lui Crin Antonescu cu "Felix" Voiculescu devine cea mai grea si compromitatoare colaborare. Traian Basescu o purifica. Sa recunoastem ca din moment ce a pierdut puterea, presedintele Basescu devine un jucator necesar. Rugati-va ca oricine va ajunge la putere sa aiba parte de o opozitie puternica si solida, care sa poata sa-i tina in frau excesele. Nu asa cum s-a intamplat cu Adrian Nastase in perioada din 2000 - 2004 sau cum a fost cel de-al doilea mandat al lui Traian Basescu pana la revoltele de la inceputul lui 2012.

Cat despre "Felix", el ar trebui sa se roage in genunchi de Traian Basescu sa nu plece inainte de termen. Este singurul om care ii ofera, pe baza decaderii sale, bruma de iluzie a maretiei cu care Voiculescu se imbata in aceste clipe. Dupa disparitia lui Traian Basescu, "Felix" va deveni doar exact ceea ce este - un nume dintr-un dosar cu o sentinta definitiva de turnator si colaborator al Securitatii. Nimic mai mult.

Citește și:
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2024 este un scenariu care a apărut pe agenda publică de când Florin Cîțu era încă liderul liberalilor, iar pe măsură ce se...
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit joi, 1 decembrie, despre beneficiile pe care le-ar avea cetățenii Republicii Moldova dacă țara s-ar uni cu România, potrivit tv8.md Fostul...