Rusia, despre declaratiile lui Basescu pe tema Transnistriei: Atacuri lipsite de temei

Autor: Ana Ilie
Vineri, 19 Iulie 2013, ora 15:52
2464 citiri
Rusia, despre declaratiile lui Basescu pe tema Transnistriei: Atacuri lipsite de temei

Rusia considera ca atacurile presedintelui roman la adresa nu sunt corecte si sunt lipsite de temei.

Ministerul rus de Externe a reactionat prin intermediul publicatiei Vocea Rusiei, pentru a-si exprima nemultumirea fata de pozitia presedintelui roman in chestiunea regiunii separatiste moldovene.

Purtatorul de cuvant al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat ca atacurile presedintelui roman la adresa Rusiei in legatura cu reglementarea problemei Transnistriei nu sunt corecte si sunt lipsite de temei.

Zaharova a aratat ca Basescu a pus la indoiala sinceritatea Moscovei in ce priveste solutionarea problemei Transnistriei.

In acelasi timp, reprezentantul MAE rus a explicat ca Rusia continua misiunea de mediator si garant al viitoarelor acorduri dintre Chisinau si Tiraspol si pledeaza in favoarea elaborarii unui statut special pentru Transnistria in componenta Moldovei.

Zaharova pare a fi reactionat la declaratiile facute de seful statului roman intr-un interviu acordat Radio Free Europe/Radio Liberty. Intrebat care ar fi motivele pentru care Rusia ar abandona Transnistria, Basescu a raspuns: "Din respect pentru dreptul international. Cand intrebi un oficial rus, indiferent de nivelul sau, ti se va spune ca Moscova sustine integritatea teritoriala a Moldovei".

La aceasta, reporterul remarca: "Este o mare diferenta intre vorbe si fapte...", iar Basescu intareste: "Una consistenta".

Nu este singura instanta in care Basescu remarca diferenta dintre vorbe si fapte. Seful statului roman face din nou aceasta afirmatie referindu-se la faptul ca Romania cere de mult timp implementarea deciziei OSCE din 1999, de retragere a trupelor si armelor ruse din regiune. "Nu numai ca asta nu s-a intamplat, dar Rusia a amenintat sa modernizeze echipamentul militar in regiune", continua reporterul, la care Basescu explica: "Este exact ce spuneam mai devreme; diferenta intre vorbe si fapte".

Intrebat daca are indicii ca Moscova poate deveni mai "rezonabila", Basescu a replicat sec "Nu, nu am".

Citeste si:
Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a fondurilor din Programul Saligny - RAPORT Expert Forum
Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a fondurilor din Programul Saligny - RAPORT Expert Forum
Expert Forum spune că a citit proiectul de ordin de ministru care reglementează normele de aplicare a OUG privind Programul Saligny, iar aspecte esențiale semnalate de ONG nu au fost rezolvate....
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 16 septembrie, că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim de 8% începând cu 1 noiembrie sau 1 decembrie. "Discutăm...
Sursa: Ziare.com