Sa meritati, domnule presedinte!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 08 Decembrie 2009, ora 12:10
15320 citiri
Sa meritati, domnule presedinte!

Victoria lui Traian Basescu a fost anul acesta infinit mai grea decat in 2004. A luptat practic singur, sprijinit doar de partidul sau, impotriva unei coalitii infernale si puternic uzat fiind de un mandat marcat de imense greseli si de o criza economica mondiala. Daca in 2004 avea de partea sa si PNL, si UDMR, de aceasta data a infruntat si adversitatea acestor partide. Violenta campaniei de presa impotriva domniei sale a fost feroce: practic nu a avut alaturi decat B1 si, spre final, dezonorantul, dar utilul OTV.

A invins totusi datorita unei sfortari supraomenesti a electoratului reformist, mai ales din diaspora, care nu neaparat moare de dragul lui, dar si-a invins dezamagirea pentru ca groaza de revenirea la Romania lui Ion Iliescu a fost mai mare. Si tocmai de aceea, victoria grea, la limita, de anul acesta il obliga pe Traian Basescu mai mult decat aceea din urma cu 5 ani.

Daca presedintele se va culca acum pe laurii acestei victorii obtinuta "singur impotriva tuturor", daca va considera ca ea ii permite sa faca absolut tot ce vrea, cum vrea si cand vrea, atunci nu va fi meritat aceasta sfortare cumplita.

Traian Basescu merita aceasta victorie extrem de importanta, ultima sa mare batalie electorala, doar daca va intelege ca in ea exista totusi si un sambure de infrangere. In urma cu 3 ani, tot singur impotriva tuturor partidelor, obtinea o sustinere populara de 74,4 %. Unde s-au dus cele 24 de procente?

In greseli mari, in lipsa de strategie, in razboaie mici care au subminat razboiul cel mare, cel pentru reforma. In incapacitatea de a reforma propriul partid dominat de baronii protocalii, in promovarea unor personaje controversate si lipsite de valoare si marginalizarea altora, cu adevarat valoroase. Cand vocea Elenei Udrea se aude mai tare decat cea a lui Valeriu Stoica, de exemplu, nu are cum sa fie bine. In incoerente bulversante, cum a fost asocierea cu PSD la guvernare sau cooptarea printre sustinatori a unor personaje candva demonizate, precum Gabriel Oprea sau Constantin Simirad.

Traian Basescu ar trebui sa mediteze profund la mesajul inclus in aceasta victorie la limita, cu atat mai mult cu cat electoratul i-a pus din nou toate cartile in mana. Si singurul mod in care le poate juca bine, exclusiv in interesul celor care i-au redat puterea, este sa mizeze totul pe reforma. Reforma de la nivelul propriului partid, al institutiilor statului, al legislatiei.

In primul rand, Traian Basescu trebuie sa inchege acum o majoritate parlamentara reformista. Cu siguranta ca doritori vor fi cu duiumul. Ma astept ca in perioada urmatoare sa fie coada de politicieni social democrati si liberali cu caciula in mana la poarta Palatului Cotroceni si a sediului din Aleea Modrogan. Reforma trebuie sa fie insa singurul criteriu pentru alcatuirea unei noi majoritati. Formulari de tipul "vrem cu liberalii, dar nu excludem discutii cu social democratii" (rostita de Adriean Videanu) sau guvern de uniune nationala (avansat deja de social democrati) nu sunt de conceput pentru ca PSD, dominat de Vanghelie si Hrebenciuc, s-a dovedit prin excelenta antireformist.

Alegerile anticipate pot fi o solutie daca si numai daca nu poate fi inchegata o astfel de majoritate reformista. Dar, pe cale de consecinta, daca majortatea acesta nu poate fi alcatuita, nu mai sunt admisibile concesii de la principii si, da, alegerile anticipate se pot dovedi necesare. Cum guvernul Boc poate, potrivit legii, intocmi bugetul, transa a doua de la FMI nu tine neaparat de formarea rapida a noului guvern.

Viitorul guvern va fi, cu siguranta, dominat de PD-L si componenta lui va fi dovada ca presedintele intelege cu adevarat sa-si reformeze si improspateze propriul partid sau ii este de ajuns aceasta ultima mare victorie a carierei. Are nevoie de un premier cu adevarat de calibru, pentru un guvern fara baroni portocalii, fara ministere cu dedicatie, fara incompetenti candizi in functii cheie, fara fosta ,,mafie a lui Adrian Nastase", ca o dovada esentiala ca presedintele a inteles ceva din procentele pierdute si din aceasta victorie dramatica.

Si dupa ce, cu sau fara anticipate, va avea majoritatea si guvernul concordante cu declaratele sale intentii reformiste, presedintele ar trebui ca macar de aceasta data sa aiba o strategie inteligenta, pe termen lung astfel incat peste cinci ani sa predea carma unei Romanii fundamental reformate. Iar o strategie inteligenta inseamna sa stii cand compromisul in numele unui scop importnat si pozitiv este obligatoriu, si cand compromisul este inadmisibil tocmai pentru ca submineaza acest scop esential. Daca va incepe cel de-al doilea mandat cu singurul scop de a-si popi adversarii, poate fi inteles ca om, dar s-ar descalifica in calitate de presedinte.

Asta cu atat mai mult cu cat istoria pare si ironica si ingaduitoare, permitand revenirea la punctul de unde a inceput derapajul. "Trebuie gasita o solutie care sa nu se bazeze exclusiv pe ura impotriva lui Traian Basescu. PNL nu trebuie sa fie catelusul PSD". Presedintele si fostul premier au o datorie mare si neachitata fata de electoratul fostei Alinate DA, au de platit dobanzi grele pentru ea si poate e cazul ca, in sfarsit sa o achite.

Traian Basescu a fost votat in numele reformei si impotriva amenintarii rosii. Totul e ca presedintele sa fi inteles si apoi sa nu uite in numele caror principii a primit acest al doilea mandat. In acest al doilea mandat ar trebui sa devina presedintele care pune interesul national desupra omenestilor sale sentimente, resentimente si implusuri.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#rezultate alegeri prezidentiale, #rezultate alegeri 2009, #rezultate finale alegeri, #rezultate partiale alegeri, #Basescu mandat nou, #Basescu castigat alegeri , #presedinte