Sa reformam justitia in loc sa dinamitam statul de drept! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 13:30
6203 citiri
Sa reformam justitia in loc sa dinamitam statul de drept! (Opinii)

"Daca am pune in aplicare deciziile judecatoresti din Romania, am fi intr-o situatie dificila". Teribile vorbele rostite de Traian Basescu, vorbe pe care un presedinte, cel mai inalt politician al unei tari n-ar trebui sa le rosteasca nici cu cutitul la gat. Caci acest conditional optativ nu face decat sa aseze o bomba la temelia statului de drept.

E drept, in virtutea acestor hotarari judecatoresti care au dat dreptate celor care au contestat in instanta diferite limitari ale veniturilor, statul roman le datoreaza reclamantilor aproximativ 9 miliarde de lei. "Corect ar fi ca magistratii, cand dau hotarari, nu ma refer la cele care vizeaza un om nedreptatit, ma refer la cele care vizeaza categorii sociale, sa ne spuneti si sursa de finantare", a declarat presedintele.

Daca cel mai inalt demnitar al tarii pune la conditional optativ problema respectarii hotararilor judecatoresti, nu vad de ce orice om din aceasta tara n-ar face exact la fel, caci nimeni nu e fericit sa piarda. Oricine poate cere instantei sa precizeze sursa de finantare, caci el n-are acesti bani si daca n-are nu trebuie sa respecte hotararea.

Nu e treaba instantei sa stabileasca sursa de finantare. Ea aplica doar legea si hotaraste cine, cat si cui are de platit. De unde ia banii e treaba celui care trebuie sa plateasca si un om obisnuit sau o firma, daca nu afla singur/a, intr-un timp rezonabil, sursa de finantare, si nu se conformeaza voluntar, se trezeste cu executorul la usa si cu conturile blocate.

La sursele de finantare trebuie sa se gandeasca cei care emit actele normative in baza carora instanta ia decizii. Sa luam cazul profesorilor. Sunt de vina instantele care au decis ca ei trebuie sa-si primeasca majorarea salariala sau cei care au votat cu doua maini legea de majorare, inclusiv actualul partid de guvernamant, presedintele Traian Basescu, care o promulgat voios legea, si cei care au amenintat cu motiunea de cenzura guvernul Tariceanu pentru neaplicarea legii? E adevarat ca instanta nu trebuie sa se bage in treburile puterii executive, dupa cum spune seful statului, dar nici nu poate fi obligata sa corecteze ineptiile comise de celelalte puteri ale statului.

N-are statul de unde plati bani stabiliti de instante? Exista un vechi dicton roman, care clarifica aceasta dilema: "Fiat justitia et preat mundus!". Asadar singura problema este daca acele hotarari judecatoresti fac dreptate. Daca ele sunt legale si temeinice. Atat si nimic mai mult. Ele pot fi atacate cu toate apelurile si recursurile permise de lege, pana devin definitive si irevocabile. Dar din acel moment nu mai exita conditional optativ, trebuie aplicate.

Este adevarat ca ajung definitive si irevocabile multe hotarari judecatoresti netemeinice si nelegale. Ca dovada, numarul mare de procese pierdute de Romania la CEDO. Dupa cum este adevarat ca este de neconceput, de exemplu, ca judecatorii sa-si majoreze singuri salariile prin hotarari judecatoresti. Dupa cum Traian Basescu are perfecta dreptate cand acuza tergiversarea proceselor care dureaza ani si ani de zile, pana la implinirea prescriptiei. Dar toate acestea se intampla din cauza nereformarii justitiei.

Iar justitia nu a fost reformata din cauza lipsei de vointa politica a tuturor partidelor, incepand cu PSD si terminand cu PDL. Caci pe Monica Macovei o urasc la fel de mult si social democratii, si liberalii, si colegii ei de partid. Si niciunul dintre ele nu concepe sa o mai vada ministru al Justitiei. Iar printre beneficiarii tergiversarii proceselor in instanta se numara si Adrian Nastase, dar si Gheorghe Falca. Toti au puscariabili si tuturor le convine o justitie slaba si corupta. Ca dovada, legea care reforma modalitatea de accedere tocmai in instanta suprema, ultimul filtru pentru hotararile judecatoresti, a fost trantita la Senat, intr-o complicitate perfecta intre Putere si Opozitie.

Poate ca unele dintre hotararile judecatoresti pe care Traian Basescu le pune la conditional optativ sunt nelegale si/sau netemeinice. Dar corectarea acestei probleme majore nu se face printr-o dinamitare a statului de drept prin nerespectarea lor, ci prin reformarea justitiei la care niciun partid nu a purces de fapt.

Legea cetățeniei, modificată. Soțul/soția poate deveni la cerere cetățean român după 10 ani de căsătorie în străinătate
Legea cetățeniei, modificată. Soțul/soția poate deveni la cerere cetățean român după 10 ani de căsătorie în străinătate
Un proiect de completare a Legii cetăţeniei, iniţiat de Guvern, care stabileşte că cetăţenia română se poate acorda, la cerere, unei persoane străine care este căsătorită şi...
Rezultatele finale la alegerile europarlamentare. Pe cine trimit românii în Parlamentul European
Rezultatele finale la alegerile europarlamentare. Pe cine trimit românii în Parlamentul European
Biroul Electoral Central a anunțat marți seară, 18 iunie, rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare care au avut loc pe 9 iunie. Rezultate finale: Alianța PSD-PNL - 48,55% AUR...
#Traian Basescu justitie, #Basescu judecatori corupti, #Traian Basescu instante procese , #presedinte
  1. Legea cetățeniei, modificată. Soțul/soția poate deveni la cerere cetățean român după 10 ani de căsătorie în străinătate
  2. Rezultatele finale la alegerile europarlamentare. Pe cine trimit românii în Parlamentul European
  3. Opinie: Mâna invizibilă care-l tot salvează pe Iliescu
  4. Alegerile prezidențiale nu pot avea loc în septembrie, susține Nicușor Dan. "Campania electorală desfăşurată vara ar echivala cu ascunderea ei"
  5. Congres PSD pentru stabilirea candidatului la prezidențiale. Când va fi făcut marele anunț SURSE
  6. 1 milion de locuinte la prețuri de 35.000 de euro, în orașe mari. Promisiunea fantezistă a liderului AUR pentru românii care vor să se întoarcă în țară
  7. ”Toni Greblă este un pericol la adresa democraţiei”. Revocarea șefului AEP, cerută în Parlament
  8. Lovitură pentru românii care se angajează cu diplome false: ”Pentru minciună şi furt trebuie să existe consecinţe”
  9. Candidatură-surpriză la prezidențiale: ”Sunt aici să fac vocile românilor să răsune clar și răspicat”
  10. Ciolacu s-a dus cu lada de mici în Germania. Premierul Bavariei Markus Söder este un mare fan al bucătăriilor tradiționale FOTO/VIDEO