Sansele refuzate dintr-o demisie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 12:13
10048 citiri
Sansele refuzate dintr-o demisie (Opinii)
Foto: presidency.ro

Cand Traian Basescu le-a trimis liderilor USL oferta oficiala "demisie in schimbul modificarii Constitutiei" stia, sunt convinsa, ca va fi refuzat. Si asta pentru stie exact cat ii duce capul pe destinatarii ofertei sale, prizonierii unei obsesii care le controleaza intreaga actiune politica.

Si nu s-a inselat. Cu un gest teatral ieftin sau mimand o indiferenta necredibila, Victor Ponta si Crin Antonescu nu si-au rezervat nici macar beneficiul unei minime ezitari inainte de a declina oferta, desi, in mod normal, aceasta ar fi trebuit primita cu pocnete de sampanie.

Pana la urma ce le propunea Traian Basescu? Sa participe la un demers mai mult decat legitim, de-a dreptul obligatoriu intr-o democratie functionala, adica punerea in practica a rezultatului unui referendum national, in schimbul satisfacerii solicitarii pe care Opozitia o face zi de vara pana in seara pe toate vocile si din toate studiourile de televiziune, adica demisia presedintelui. Dintr-un foc, faceau si pe placul poporului si scapau si de dusmanul numarul 1. Se poate ceva mai avantajos?

Singura explicatie cat de cat coerenta a refuzului a fost neincrederea in presedinte, dupa episodul "demisiei de 5 minute". Dar daca suspiciunea este singura problema, atunci primul raspuns nu ar fi trebuit sa fie un "nu" categoric, ci o intrebare "care sunt garantiile?, intrebare care sa mute mingea in terenul presedintelui si sa dovedeasca bunavointa Opozitiei. Refuzul acesta spontan si obstinat va fi decontat atunci cand presedintele, cu mult mai greu de suspendat decat in 2007, va alege viitorul premier. De ce n-ati scapat de el sau macar n-ati incercat sa scapati de el cand v-a oferit posibilitatea?, va fi intrebarea la care nu cred ca Victor Ponta si Crin Antonescu vor putea sa dea un raspuns credibil.

Impresia pe care o lasa ei acum este ca sunt victimele unei obsesii devastatoare si paguboase, de care nici nu vor sa scape pentru ca nu au cu ce sa o inlocuiasa. Chiar asa, fara "jos Basescu", cum ar suna mesajul Opozitiei? Pe de alta parte nici nu sunt interesati sa respecte pana la alegeri rezultatele referendumului pentru a nu micsora numarul candiaturilor de impartit, atat de disputate intre cele trei partide plus traseisti.

Dar daca Traian Basescu se astepta sa fie refuzat, nu sunt la fel de convinsa ca isi si dorea acest refuz. Sigur, numeni nu renunta de buna voie la doi ani de mandat, la doi ani de putere. Cu o conditie: sa fie o putere autentica. Iar eu am mari indoieli ca in acest moment Traian Basescu o mai detine si, chiar mai rau, spera sa o mai recupereze.

Traian Basescu se afla in fata unui imens esec al majoritatii proiectelor sale si nu mai are parghiile necesare sa le duca la indeplinire. Creatia sa politica, PDL, se dovedeste, dupa cum recunostea chiar Sebastian Lazaroiu, un esec. Parintele Basescu isi vede copilul retradat, puhav, imoral, hot si grav bolnav, poate chiar in pragul decesului. A contribuit decisiv la acest esec, printr-o combinatie, de rasfat si autoritarism, prin impunerea unor oamenii care, in prea multe cazuri, s-au dovedit chiar mai tarati decat garda veche. In termeni politici, prin ratarea reformei interne atat de necesare pentru sanatatea unui partid. Deconteaza cu propria popularitate prabusita nu atat masurile de austeritate, cat coruptia institutionalizata si degradarea galopanta a partidului pe care l-a creat si pentru care a garantat.

In acest conditii, noul sau proiect politic Ungureanu are sanse cu atat mai mari de reusita cu cat este mai disociat de presedinte. Cel mai mare bine pe care i-l poate face lui MRU si miscarii sale este sa stea cat mai departe de ei si sa diminueze suspiciunea ca se repeta istoria PDL. Nu exista nicio alta modalitate de a garanta aceasta disociere, mai ales post electoral, decat retragerea, predarea efectiva a stafetei.

Daca nu o face, risca o victorie zdrobitoare a USL. Ce i-ar aduce ea? Un razboi aprig pentru desemnarea premierului, sfarsit fie prin impunerea omului sau in fruntea unei majoritati de stransura, instabile si fara nicio perspectiva de guvernare serioasa, fie prin acceptarea premierului Opozitiei si retragerea in pozitia de spectator neputincios de la geamul Cotrocenilor, in asteptarea finalului izbavitor de mandat.

Si atunci, trangand linie, ce-i mai ramane presedintelui? O retragere cat mai onorabila si spectaculoasa, in numele unui interes national, asadar cu o tusa de victimizare, care sa ii refaca, cat de cat, imaginea pentru cartile de istorie si sa ii dea o sansa reala lui Mihai Razvan Ungureanu sa intoarca pagina si sa mobilizeze electoratul pe care Traian Basescu l-a pierdut irevocabil.

Aceasta este, de fapt, sansa pe care USL i-o refuza presedintelui, dar nu calculat si constient, ci stupid si visceral, ratandu-si in acelasi timp propria sansa de a intra intr-o alta logica politica, in alt tip de confruntare, pentru care insa Opozitia nu e pregatita, nu are solutii si nici discurs.

Citește și:
România livrează Republicii Moldova 90% din necesarul de energie, după bombardamentele rusești din Ucraina. „Sunt crime de război”
România livrează Republicii Moldova 90% din necesarul de energie, după bombardamentele rusești din Ucraina. „Sunt crime de război”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat că Republica Moldova are probleme cu energia electrică după ce Rusia a bombardat infrastructură civilă de tip energetic din Ucraina, iar...
Cât de sus stă Maia Sandu în sondajele politice. CTP: „Poate fi momentul decisiv pentru România și Republica Moldova”
Cât de sus stă Maia Sandu în sondajele politice. CTP: „Poate fi momentul decisiv pentru România și Republica Moldova”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a scris duminică, 27 noiembrie, pe Facebook, că partidul Maiei Sandu rămâne primul în preferințele alegătorilor din Republica Moldova. Gazetarul spune că...
Comentarii