Saptamana politica: Traian Basescu fata in fata cu grupurile de interese

Luni, 17 Mai 2010, ora 15:49
4631 citiri
Saptamana politica: Traian Basescu fata in fata cu grupurile de interese

Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeaze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.

Ziare.com iti propune sa discuti, la inceputul fiecarei saptamani, pe baza analizei, principalele subiecte politice.

10 mai - 16 mai 2010

Saptamana care a trecut a fost dominata de proteste, manifestatii, petitii si alte forme de exprimare a nemultumirii publice fata de masurile drastice pe care Cabinetul Boc si presedintele Traian Basescu incearca sa le impuna societatii prin diminuarea cheltuielilor. Nemultumirea s-a manifestat pe mai multe fronturi.

In plan politic, Opozitia a fost activa si a sanctionat prin mijloace mediatice actiunile si mesajele presedintelui, dar si ale inexistentului premier, Emil Boc. Motiunea anuntata de Opozitie incearca marea cu degetul.

In plan social am asistat la manifestatii si proteste bine organizate de catre asociatiile pensionarilor. Urmeaza demonstratia sindicatelor. Traian Basescu a dat nas in nas cu grupurile de interese.

Presedintele, jucatorul-jucatorilor

Inca de la inceputul saptamanii, Traian Basescu a incercat sa razbata pe toate planurile. A tinut conferinte de presa si s-a intalnit cu reprezentantii puterii. Care sunt semnificatiile acestor actiuni in conditiile in care Basescu declara la inceputul anului ca va avea un mandat mai putin vizibil? Cu siguranta nu unele de nedescifrat.

Traian Basescu este inconsecvent cu promisiunile pe care le face, insa ramane consecvent cu propriile obiective politice. A salva PD-L este unul dintre obiectivele personale. Iar acest lucru este legat ombilical de performanta guvernarii.

Niciun mesaj si nicio conferinta de presa, nicio promisiune si nicio asigurare data de acesta nu poate inlocui nemultumirea generata de taierea veniturilor individuale ale romanilor. Acum, mai mult ca niciodata, faptele primeaza mai mult ca orice discurs. Pentru populatie, a baga mana in buzunar este ca si cum cineva ar incerca sa o fure.

Cu cat intram mai mult in problema, ecuatia politica se complica si mai mult. Inclusiv imaginea presedintelui este legata de performanta guvernarii. Jocul pe care Traian Basescu l-a facut pana acum nu mai merge. Cand au fost probleme s-a detasat de Guvern, de PD-L, de ceilalti actori politici. Cand totul a mers bine el a fost artizanul performantei. Acum, totul are o singura miza. Scaparea Romaniei din ghearele falimentului. Iar falimentul nu poate fi pacalit prin mesaje si discursuri.

In intalnirea pe care a avut-o cu reprezentantii coalitiei guvernamentale a devoalat adevarata miza a PD-L. Fie va reusi sa scoata Romania din criza si atunci va intra in istorie cu capul sus, fie va esua si atunci va intra in istorie ca partidul care a ingropat Romania.

Avertismentele date PD-L cu privire la clientela politica aduc aminte de avertismentele pe care le dadea Ion Iliescu cu privire la coruptia tolerata de Guvernul condus de Adrian Nastase. Daca va merge pe aceeasi logica a noninterventiei, Traian Basescu va regreta, la fel ca predecesorul lui, mai devreme sau mai tarziu.

Ofensiva necoordonata a Opozitiei

Sarcina Opozitiei este sa monitorizeze si sa sanctioneze greselile si derapajele Puterii. Singura problema este aceea ca, asa cum se prezinta in acest moment arhitectura politica in Parlament, Opozitia nu poate sanctiona Guvernul prin motiune de cenzura. Si chiar daca ambele partide, si PSD si PNL, au anuntat ca vor depune o motiune de cenzura, o problema ideologica ii desparte fundamental. Viziunea cu privire la impozitare.

Ambele partide si-au pus problema intrarii la guvernare. PNL ar forma Guvernul numai in conditiile unor alegeri anticipate, iar PSD in cazul trecerii motiunii de cenzura ar fi dispus sa gestioneze probleme tarii, insa numai in cazul unor alegeri anticipate sau la termen. Ambele partide incearca sa fie cat mai originale in sanctionarea Puterii. Si chiar daca nu prea le iese, macar isi fac simtita prezenta si presiunea.

In saptamana care a trecut, PSD si-a pregatit mult mai bine atacul cu privire la actiunile Guvernului. A oferit masuri alternative ideologice de stanga la masurile de dreapta ale lui Traian Basescu.

Conferinta de presa tinuta de Victor Ponta si Adrian Nastase a avut si o semnificatie interna. Relansarea lui Adrian Nastase. Relansarea politica a acestuia s-a produs initial inca de la inceputul alegerii lui Victor Ponta ca presedinte al PSD. Acum, mai mult ca niciodata dupa declinul politic suferit dupa 2005, Adrian Nastase pare sa joace un rol activ important in PSD. Iar Victor Ponta nu se supara. Caci doar isi ajuta mentorul politic.

Incertitudinea politica nu domina numai tabara Puterii, ci si in cea a Opozitiei care oscileaza in luarea unor masuri concrete. PSD si PNL vor, fiecare in parte, sa se diferentieze prin masurile pe care le propun. Sa fie unici, sa fie cat se poate de convingatori in sanctionarea Guvernului, a PD-L si a lui Traian Basescu. Fiecare incearca sa acumuleze puncte intr-o perioada mai mult decat propice. PSD are sansa sa creasca si sa redevina principala forta politica, iar PNL are sansa sa rupa din electoratul nemultumit al PD-L.

Traian Basescu fata in fata cu grupurile de interese

S-a strigat pentru prima oara in mandatul presedintelui "Jos Traian Basescu!". Si nu de catre o masa mobilizata de vreunul dintre partidele de Opozitie. Ci de catre organizatiile nemultumite si furioase ale pensionarilor.

Chiar daca pensionarii nu fac parte din baza electorala a PD-L, mesajul dat de catre batranii societatii a fost destul de puternic. Opinia publica a ramas impresionata de spiritul de fronda de care acestia au dat dovada. Nu este ceva iesit din comun, insa este cu siguranta pentru prima data cand pensionarii se razvatesc fata de masurile unui guvern care ii afecteaza in mod direct. Cand s-a mai intamplat de dupa 1989 ca pensionarilor sa li se aplice astfel de masuri?

Traian Basescu a dat nas in nas, la poarta Cotroceniului, cu unul dintre multiplele grupuri de interese care activeaza si in societatea romaneasca. Organizati in mod exemplar, in mai multe locatii din tara, pensionarii au dat un mesaj destul de clar. Nu vor suporta sa le fie taiata pensia si asa mica si amarata. Nu vor suporta sa le fie bagata mana in buzunar indiferent cine o va face.

Mult mai slab organizate decat sindicatele si lipsite de forta financiara, asociatiile pensionarilor au dat un adevarat exemplu de participare civica. Au sanctionat fara mila autoritatea, statul nemilos si hraparet.

In viitorul apropiat va urma revolta sindicatelor. Si minerii si-au anuntat intentia de a veni la Bucuresti. In cazul in care nu se va ajunge la compromisuri concrete, negocierile esuate vor genera paralizie la nivelul societatii. Cum se va rezolva? Fie prin indiferenta autoritatii, fie prin negocieri reusite.

Oricum ar fi, Traian Basescu si nu Emil Boc (acesta a incetat sa mai existe, descalificat de presedinte la statutul de simplu administrator) va avea parte de spectacol. Iar de aceasta data nu cred ca va avea curajul sa faca vreo baie de multime.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Traian Basescu proteste, #intrare guvernare PSD, #intrare guvernare PNL, #masuri reduceri bugetari , #presedinte
Comentarii
Poza Arthas
Arthas
rank 4
Ăsta este sfârșitul. Traiane ai de ales între noi și hgrupurile de interese care te-au pus președinte, împotriva voinței noastre.