Sarkozy si Basescu au batut palma pe Nabucco

Marti, 05 Februarie 2008, ora 06:43
1515 citiri
Sarkozy si Basescu au batut palma pe Nabucco

Nicolas Sarkozy: "Franta nu va trada niciodata Romania", scrie Evenimentul Zilei. Cinci ore i-au fost suficiente ieri presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, venit in vizita de lucru la Bucuresti, pentru a se intalni cu presedintele Traian Basescu, cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, pentru a semna un parteneriat strategic intre Franta si Romania si pentru a anunta prioritatile presedintiei franceze a Uniunii Europene intr-un discurs rostit in fata parlamentului de la Bucuresti.

Nicolas Sarkozy a lansat un indemn pentru ca Romania sa-si ocupe locul cuvenit in UE, aratand ca el nu imparte statele membre in state fondatoare si state nou intrate. De altfel, in discursul de luni din parlament, Sarkozy a obtinut, in cateva randuri, aplauzele parlamentarilor vorbind despre relatia dintre Franta si Romania.

Dincolo de importanta si solemnitatea momentului, prezenta in parlament a lui Sarkozy n-a fost lipsita de momente inedite. Organizatorii au vrut sa-l scuteasca pe Sarkozy de un moment jenant, respectiv de a nu se vedea de tribuna mult prea inalta pentru statura liderului de la ÄElysÄs e, si au amplasat un podium pe care seful statului francez s-a urcat si si-a rostit discursul. Liderul PSD Mircea Geoana a alergat pe holuri pentru a da mana cu seful statului francez. Cateva minute mai tarziu, Geoana se lauda cu "performanta" sa de la tribuna parlamentului. "Am schimbat cateva vorbe cu presedintele Nicolas Sarkozy", a spus PSD-istul.

Traian Basescu i-a dat "tainul" lui Nicolas Sarkozy, titreaza marti Cotidianul, precizand ca seful statului roman a anuntat ca va sustine implicarea Gaz de France in proiectul Nabucco, desi unii dintre partenerii Romaniei s-au opus fatis implicarii Frantei in proiect.

Seful statului roman a declarat luni, dupa intrevederea de la Palatul Cotroceni cu omologul sau de la Paris, Nicolas Sarkozy, ca au "convenit ca firma de stat Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco, Romania urmand sa fie un sustinator al Gaz de France in angajarea proiectului Nabucco". Liderul de la ÄElysÄs e nu s-a referit direct la aceasta asociere, aducand doar aluziv in discutie o cooperare in domeniul gazelor naturale.

Administratia Prezidentiala nu a putut explica oficial cum s-a ajuns la acest acord si care sint implicatiile. Cu toate acestea, conform unor surse din Palatul Cotroceni, liderul de la ÄElysÄs e ar fi fost cel care i-ar fi solicitat sefului statului sprijin pentru implicarea Frantei in proiectul energetic Nabucco. Ce a primit Romania in schimb? Potrivit unor surse din delegatia care l-a insotit pe Sarkozy, Romania ar putea primi sustinere pentru unele proiecte pe durata presedintiei rotative a Uniunii Europene, care va fi preluata de Franta cu incepere de la 1 iulie.

Din Gandul aflam ca, innebuniti sa discute cu presedintele francez, Geoana si C.V. Tudor au alergat dupa Sarkozy pe holurile Parlamentului.

Presedintele Traian Basescu s-a mai razboit un pic cu presa romana si luni, in timpul vizitei oficiale la Bucuresti a presedintelui francez Nicolas Sarkozy. Acesta fusese intrebat de un jurnalist roman despre speculatiile presei franceze cu privire la refuzul de a semna acorduri economice cu Bucurestiul din cauza nivelului ridicat de coruptie de aici. In locul lui Sarkozy, a raspuns Basescu: "E vorba despre o speculatie a presei din Romania. Presedintele Romaniei, prin Constitutie, nu poate semna contracte comerciale. Am convingerea ca nici presedintele Frantei.

Speculatiile din presa romaneasca au picat pe erori constitutionale ale celor care au semnat articolele. Nu cred ca ati auzit de vreo licitatie organizata de Palatul Cotroceni sau de la Palatul ElysÄs e. N-aveam ce sa semnam!". Diplomat, Sarkozy a evitat orice referire la problema coruptiei, spunand, in schimb, ca a semnat declaratia privind parteneriatul strategic pentru ca Romania este o tara francofona, o tara mare din punctul de vedere al populatiei, avand o importanta crestere economica.

Gaz de France merge cu Nabucco, scrie si Ziua. Compania de stat franceza Gaz de France va fi asociata proiectului Nabucco, Romania urmand sa fie un sustinator al Gaz de France in angajarea in proiectul Nabucco, a anuntat luni presedintele Traian Basescu la finalul intrevederii cu seful statului francez Nicolas Sarkozy.

Cei doi presedinti au semnat un Parteneriat strategic, ce vizeaza mai ales domenii precum "energie, gaze si industria de armament", dupa cum a precizat Basescu. El a aratat ca discutiile cu Sarkozy au avut, din punct de vedere politic, substanta. Singurul subiect pe care cei doi au emis pozitii divergente a fost independenta Kosovo.

Romania Libera noteaza la randul ei ca Sarkozy si Basescu au batut palma pe Nabucco. Traian Basescu a anuntat ca Gaz de France, companie franceza de stat, se va asocia proiectului Nabucco prin care Europa Occidentala spera sa aduca gaz din Asia prin ocolirea Rusiei.

Presedintii Nicolas Sarkozy si Traian Basescu au aratat ca parteneriatul strategic semnat intre Franta si Romania, primul pe care Franta il incheie cu o tara din Europa de Est, acopera domenii prioritare ale relatiilor bilaterale, precum dialogul politic, parteneriatul economic, mobilitatea universitara, libera circulatie a persoanelor, apararea si securitatea.

Un punct important pe care cei doi presedinti l-au atins la Palatul Cotroceni a fost cel al independentei energetice. Nicolas Sarkozy a afirmat ca parteneriatul strategic va da ocazia unei colaborari active in domeniul energiei si in special al energiei nucleare, dar si al gazului si industriei de armament. Traian Basescu a dat, in plus, vestea ca Gaz de France se va ralia proiectului Nabucco, pe care Romania il sustine in continuare.

Cu socrul, in loc de Carla Bruni, titreaza Jurnalul National, precizand ca, proaspat casatorit, presedintele Frantei si-a lÄssat sotia acasÄs. Vizita presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, primul sef de stat francez care ne viziteaza dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, s-a caracterizat printr-o durata scurta, de numai cinci ore, si prin semnarea unui "Parteneriat strategic" intre cele doua tari.

Viata romantata a proaspat insuratului presedinte francez s-a facut simtita si la Bucuresti, mai scrie Jurnalul National. Desi Carla Bruni este Prima Doamna a Frantei de trei zile, ea nu l-a insotit pe Nicolas Sarkozy in vizita in Romania. Presedintele francez a venit insa cu socrul. Cel neoficial, tatal biologic al Carlei Bruni, despre care presa a relatat la inceputul lunii ianuarie.

Maurizio Remmert (61 de ani) este un om de afaceri care traieste la Sao Paolo, in Brazilia. El a marturisit ca a avut o relatie amoroasa de sase ani cu mama Carlei, actrita si pianista Marysa Tedeschi, in timp ce aceasta era casatorita cu Alberto Bruni, in urma careia, in 1967, a fost nascuta actuala Prima Doamna, pe care Bruni a tratat-o intotdeauna ca si cum ar fi fost fiica sa legitima. La moartea acestuia, mama Carlei i-a dezvaluit fiicei sale adevarata sa filiatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a vizitat vineri, 19 aprilie, trupele în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde armata rusă şi-a sporit ofensiva în ultimele luni, relatează...
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
#Sarkozy, #Basescu, #vizita, #nabucco , #presedinte