Scandalul de la Rosia Montana continua - S-a vandut aur pentru pensii si salarii?

Miercuri, 31 August 2011, ora 22:24
4981 citiri
Scandalul de la Rosia Montana continua - S-a vandut aur pentru pensii si salarii?

Presedintele Traian Basescu le-a spus catorva localnici de la Rosia Montana, care i-au cerut sa justifice stadiul in care a ajuns rezerva de aur a tarii, ca aurul s-a vandut pentru a fi platite pensiile si salariile.

Insa consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a negat declaratiile presedintelui Traian Basescu si a precizat ca din 89 si pana in prezent Romania nu a vandut niciun gram de aur.

"Dupa '89 si pana acum, Romania nu a vandut un gram de aur", a asigurat Vasilescu in cadrul unei interventii telefonice la Realitatea Tv.

Totodata, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a precizat ca Traian Basescu a facut o imprecizie.

"In timpul discutiilor s-a produs o confuzie. Unul dintre localnici a facut afirmatia, iar presedintele a luat-o de buna credinta. In consecinta este o imprecizie in afirmatia presedintelui pe care domnia sa o regreta. A fost o discutie intr-un context aparte si s-a produs o confuzie. Cred ca domnul Vasilescu de la BNR a clarificat chestiunea mai devreme. Presedintele Traian Basescu m-a rugat sa va transmit ca regreta imprecizia de la Rosia Montana", a declarat Valeriu Turcan in cadrul unei interventii telefonice de la Realitatea Tv.

"In 1989, in visteria tarii se aflau 296,5 tone de aur. Acum mai sunt 103 tone. Sa-i intrebam pe toti care au fost la guvernare, sa-l intrebam pe domnul Mugur Isarescu, unde sunt 193,5 tone de aur?", s-a adresat un localnic din Rosia Montana sefului statului.

Extrem de nervos, acesta i-a replicat: "Pot sa va spun eu ca s-au vandut! Da, s-au vandut ca sa se dea pensii si salarii!"

Consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a dezmintit informatia si a spus ca discutia a plecat de la o cifra inexacta.

"Discutia pleaca de la o cifra inexacta. Ca in '89 Romania ar fi avut peste 200 de tone de aur. Romania a avut cea mai mare rezerva de aur in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial: 240 de tone. Dupa ce rezerva a fost readusa in BNR, am fost nevoiti sa vindem din rezerva de aur pentru a plati datoriile de razboi. Pe urma a mai fost cumparat ceva aur. Ceausescu, in vremea lui, a vandut si el aur in contul datoriei externe. Pe urma si-a dat si el seama ca aurul este foarte important si a mai cumparat. In '89, Romania a intrat cu 60 de tone de aur, nu cu 295 de tone.

De atunci, Romania a cumparat continuu aur pana in pragul anului 2000 si s-a ajuns la rezerva de 104 tone aur. S-a mai dat ceva aur in baza unor hotarari judecatoresti pentru cei care au fost deposedati de comorile lor in mod abuziv inainte de '89. S-a ajuns la 103,7 tone, cate sunt acum. Dupa '89 si pana acum, Romania nu a vandut un gram de aur", a declarat Vasilescu.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com