Scandalul terenului lui Basescu: Senatul ancheteaza CEC Bank

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 14:54
3791 citiri
Scandalul terenului lui Basescu: Senatul ancheteaza CEC Bank
Foto: blogdebucuresti.ro

Senatul va infiinta o subcomise de ancheta a activitatii CEC, pentru a cerceta activitatea generala de acordare a creditelor de catre institutia financiara, in legatura cu scandalul prin care fiica presedintelui Basescu, Ioana, a primit un credit de 1.000.000 de euro.

Propunerea a fost facuta de senatorul PSD Cosmin Nicula, presedintele Comisiei de Buget Finante a Senatului si a fost adoptata cu o majoritate de 9 la 2.

Luni, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca Parlamentul poate incepe o investigatie pe acest subiect, sugerand aceasta cale, respectiv o subcomisie de ancheta in cadrul unei comisii parlamentare, dand exemplul comisiei de buget-finante.

"Pozitia PNL va fi pentru, deoarece intotdeauna cand avem de a face cu lucruri care sunt de aceasta natura o comisie parlamentara poate sa aduca clarificari (...) Vom vedea ce se va propune, din punct meu de vedere nu exista niciun impediment", a spus Crin Antonescu.

Valeriu Tabara (PDL): E un joc politic

Fostul ministru PDL al Agriculturii Valeriu Tabara a declarat la postul Realitatea TV ca infiintarea acestei comisii "e o pierdere de timp si, sigur, o chestiune de natura politica".

Acesta a mai spus ca o comisie parlamentara de ancheta trebuia facuta, dar pentru a verifica ce face Administratia Domeniilor Statului, care a permis ca unii politicieni sa preia terenuri fara sa plateasca redevente, sau ce s-a intamplat la Braila, unde au fost terenuri "luate cu japca si date fara licitatie".

In cazul Ioanei Basescu, Valeriu Tabara crede ca totul a fost legal, iar infiintarea subcomisiei parlamentare "e o pierdere de timp, un joc politic, nu stiu daca Parlamentul are nevoie de asa ceva si societatea romaneasca".

De altfel, Valeriu Tabara, fost deputat PDL, spune ca si daca s-ar constata ceva, subcomisia parlamentara nu poate sa faca nimic mai mult decat niste recomandari, neputand sa ia alte masuri.

Intrebat cum comenteaza faptul ca o subcomisie parlamentara ancheteaza o tranzactie intre doua persoane, una fizica si una juridica, Valeriu Tabara a spus ca este clar ca parlamentarii "se baga pe un domeniu care nu este al lor" si ca "totul are o nuanta politica", in conditiile in care "BNR e cea care vegheaza operatiunile din domeniul bancar", nu parlamentul.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat saptamana trecuta ca presedintele Traian Basescu i-ar fi cerut sa il mentina in functie pe presedintele CEC Bank, Radu Ghetea.

Ulterior, Basescu a confirmat ca l-a avertizat pe Chitoiu sa "nu-l schimbe din functie pe presedintele CEC Bank, Radu-Gratian Ghetea, inainte de terminarea mandatului legal", potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Ioana Basescu a luat, in 9 septembrie 2013, un credit in lei de la CEC Bank, in valoare de 4,6 milioane de lei, pentru a cumpara un teren de 290 hectare din judetul Calarasi, imprumut garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Senat subcomisieancheta CEC, #Senat ancheta teren Ioana Basescu, #Senat Cec ancheta Basescu , #presedinte