Senator PDL, despre declaratiile lui Basescu despre rege: Incalificabile si impardonabile

Marti, 28 Iunie 2011, ora 12:15
3877 citiri
Senator PDL, despre declaratiile lui Basescu despre rege: Incalificabile si impardonabile

Senatorul PDL Radu F. Alexandru isi exprima, intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu, dezaprobarea fata de declaratiile facute de seful statului la adresa regelui Mihai.

Senatorul explica si de ce i-a luat aproape o saptamana sa reactioneze - a sperat ca Basescu va indrepta erorile facute.

"Am simtit nevoia imperioasa sa va scriu in clipa in care am auzit declaratiile pe care le-ati dat pe postul B1, in emisiunea din 22.06.2011. Nu am facut-o; pe de o parte, de teama de a nu ma pronunta prea abrupt sub socul emotional al comentariilor pe care ati gasit cu cale sa le faceti - pe de alta parte, cu speranta prosteasca ca veti gasi de cuviinta, intr-o proxima ocazie, sa corectati ceva din gravele erori de care consider ca v-ati facut vinovat.

Discursul tinut in fata Parlamentului ar fi fost cu siguranta cadrul cel mai potrivit sa indreptati ce se mai putea indrepta. Nu v-ati dovedit capabil de un asemenea gest. In aceasta situatie, ma simt indreptatit si obligat sa declar public ca apreciez opiniile dumneavoastra despre Istoria moderna a Romaniei ca incalificabile si impardonabile, probe ale unei ignorante ce va descalifica. (Prefer sa vorbesc despre ignoranta pentru ca inca refuz sa va suspectez de rea-credinta, un pacat infinit mai periculos, cand cel in cauza ocupa cea mai inalta demnitate in Stat)", isi incepe scrisoarea Radu F. Alexandru.

Senatorul PDL continua aducand numeroase argumente istorice care contrazic declaratiile lui Basescu.

"Domnule Presedinte, pornind de la ideea 'ca noi (romanii - nota R.F.A.) inca nu ne asezam corect valorile' v-ati hazardat intr-o rapida si sumara judecata in finalul careia ati concluzionat ca regele Mihai 'a fost sluga la rusi' si abdicarea 'a fost un act de tradare a interesului national al Romaniei', in vreme ce 'pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaustul impotriva evreilor si tiganilor, ducerea lor in Transnistria si nu stiu ce'. Pentru a elimina orice dubiu asupra viziunii dumneavoastra asupra evenimentelor, la intrebarea daca la vremea respectiva ati fi dat ordin armatelor romane sa treaca Prutul nu v-a trebuit nicio clipa de reflectie ca sa raspundeti categoric DA.

Un 'DA' motivat, la fel ca si Ion Antonescu in urma cu 70 de ani, de respectul si datoria fata de un ALIAT si de dorinta de a recupera teritoriul pierdut in urma unui rapt. In goana dupa un raspuns 'eroic', cu impactul cel mai puternic asupra telespectatorilor, ati trecut insa peste un 'amanunt' esential: cine era ALIATUL. Adolf Hitler! Aliatul pe mana caruia a mers Ion Antonescu si caruia i-a ramas fidel pana in ultima clipa, tragand Romania in cea mai dezastruoasa aventura din Istoria ei, s-a numit Hitler si Germania nazista. Respectarea obligatiei fata de un asemenea aliat il poate absolvi pe Ion Antonescu de judecata neiertatoare a Istoriei? Si puteti declara astazi fara sa va cutremurati ca impartasiti fara rezerve optiunea lui Antonescu si ca, in locul lui, ati fi procedat la fel?

Chiar nu stiti nimic din tot ce a insemnat 'programul politic' al Fuhrer-ului si nu stiti ca teritoriu romanesc pierdut in urma Acordului intre Hitler si Stalin ('Ribbentrop-Molotov') si care trebuia recuperat nu se intindea decat pana la Nistru si ca la eliberarea Basarabiei si a Bucovinei de Nord, in iunie 1942, Maniu si Bratianu, impreuna cu alti fruntasi ai partidelor istorice, l-au conjurat pe Antonescu sa se opreasca la granita recunoscuta a Romaniei? Sunteti in stare sa realizati macar si pentru o clipa imaginea apocaliptica a lumii, daca victoria finala i-ar fi apartinut lui Hitler si aliatul lui Ion Antonescu?! Care ar fi dupa Dumneavoastra pozitia bine-meritata a lui Ion Antonescu intr-o istorie in care s-ar face dreptate si s-ar proceda la o 'asezare corecta a valorilor'?", mai scrie Alexandru.

In final, democrat-liberalul sustine ca, dupa ce a auzit declaratiile sefului statului, orice cetatean ar trebui sa se intrebe daca ar putea sa mai aiba incredere in "discernamantul si dreapta sa judecata".

"Incercarea dumneavoastra de a minimaliza importanta istorica a rolului jucat de Rege in implinirea actului de la 23 august si de a-i arunca in carca culpa abdicarii, ca si cum ar fi existat sacrificiu la indemana oricarui muritor care ar mai fi putut opri mersul implacabil al cotropirii Tarii de regimul impus de la Moscova, dincolo de stupoare cred ca obliga orice cetatean constient al Romaniei sa-si dea un raspuns ferm la intrebarea: 'Mai pot sa am incredere in discernamantul si in dreapta-judecata a presedintelui Tarii?' In ceea ce ma priveste, cu o amaraciune pe care nu vi-o ascund, raspunsul este NU", conchide Radu F. Alexandru.

Senatorul PDL nu este singurul democrat liberal sau sustinator al presedintelui care l-a atacat pe seful statului dupa declaratiile la adresa regelui Mihai. Mai dur sau mai bland, majoritatea celor cunoscuti drept "intelectualii lui Basescu" au avut reactii similare.

Singurii care i-au dat dreptate sefului statului au fost printul Paul si senatorul PSD Sergiu Nicolaescu, dar si fratele presedintelui, Mircea Basescu, care a spus fara ezitare: "Daca ar fi fost Traian in locul regelui ar fi spus raspicat 'impuscati-ma!'".

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: Ziare.com